Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Plan pe 15 ani pentru modernizarea Forţelor Armate Elene| Principalul obiectiv, achiziţionarea de avioane F-35
La începutul acestei săptămâni am precizat într-o scurtă analiza că ambiţiile geopolitice ale Turciei în Marea Egee și în estul Mediteranei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării şi să stabilească parteneriate bilaterale și multilaterale care nu se limitează la domeniul diplomației, ci presupun și achiziții de tehnică militară. Azi, am decis să reiau acest subiect, deoarece agenția de știri elenă Pentapostagma a relatat că Atena îşi propune ca în următorii 15 ani să cumpere avioane F-35 şi UAV-uri.

Agenția de știri elena Pentapostagma susţine, într-un material prezentat azi pe site-ul oficial, că dacă Grecia dorește ca forțele sale armate să fie competitive și capabile să facă față amenințării constante cu care se confruntă în estul ţării – aluzie la situaţia diplomatică şi militară tot mai tensionată cu Turcia – atunci ar trebui să ia în calcul un proces de consolidare al capacitaţilor militare ale Forţelor Armate Elene, prin achiziţia de noi arme și modernizarea celor vechi.

Sursa citată îşi continuă articolul prin dezvăluirea unor informaţii, potrivit cărora Grecia se pregătește, printre altele, pentru achiziționarea unei escadrile formată din 24 de avioane de luptă F-35A de generația a V-a, cel mai probabil începând cu anul 2024.

Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 A vine la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Mitsotakis declara la momentul respectiv că dorinţa Greciei este ca primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

După cum precizează şi agenția Pentapostagma, o posibilă achiziţie a unor avioane F-35 ar face ca între Grecia şi alte state să nu mai existe un decalaj atât de mare din punct de vedere militar, oferind Forțelor Aeriene Elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană.

Încă de la începutul acestui an, cu mult înainte ca relaţiile politice şi diplomaţie să fie tot mai tensionate cu Turcia, Grecia, prin vocea ministrului apărării, Nikos Panagiotopoulos, anunţa că are planuri serioase în ceea ce priveşte modernizarea flotei de avioane de vânătoare. La momentul respective fiind vehiculat şi interesul pentru achiziţionarea unor avioane F-35, totul ca parte a unei strategii care ar putea oferi armatei elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană, față de Turcia, stat vecin cu care are câteva divergente, atât pe plan politic, cât şi pe plan militar.

Mass-media elenă susţine că achiziţia de avioane F-35 ar fi unul dintre obiectivele care se regăsesc în planul de înzestrare militară al Forțelor Armate pentru perioada 2020-2034. Acest plan ar fi fost discutat, ieri, în detaliu și pe larg de ministrul apărării naționale Nikolaos Panagiotopoulos și generalul Konstantinos Floros, Şeful de Stat Major al Armetei Greciei. Timp de două ore și 15 minute, conducerea politică și militară a Ministerului elen al Apărării i-a informat pe membrii Comitetului Permanent pentru Apărare Națională și Faceri Externe din Parlament, într-o ședință specială ținută în spatele ușilor inchise, despre toate investiţiile care trebuie făcute în Forțele Armate Grecești, de acum până în 2034.

Planul de înzestrare militară este atât de detaliat încât, potrivit informațiilor, cuprinde date cu privire la sumele care trebuie cheltuite pe an până în 2034, ceea ce este de la sine înțeles că toate aceste achiziţii pe care Atena vrea să le facă presupune că în fiecare an să existe o creștere a cheltuielilor pentru apărare.

 

Achiziţia de tehnică militară nouă


Lista echipamentelor şi armelor pe care ministerul elen al Apărării va trebui să le procure de acum încolo le include pe cele anunțate în urmă cu câteva zile – la care am făcut referire anterior – dar şi pe unele noi, cum ar fi: noi fregate pentru Forţele Navale Elene – ar fi nevoie de 6 astfel de ambarcaţiuni; elicoptere antisubmarin pentru Marina – au fost lansate procedurile pentru achiziționarea a patru elicoptere M60-R Romeo; modernizarea sistemelor de apărare aeriană; avioane de vânătoare de generația a 5-a – Ministerul elen al Apărării este orientat spre achiziționarea a cel puțin o escadrilă  de avioane F-35, începând cu anul 2024; modernizarea celor 4 fregate de tip MEKO; achiziţionarea suplimentară de vehicule de luptă blindate pentru armată; achiziţia de vehicule aeriene fără pilot [UAV] pentru toate cele trei categorii de forţe.

 

Achizițiile de tehnică militară pe care Grecia vrea să le facă, vin pe fondul unor tensiuni tot mai mari cu Turcia

 

După cum precizează Tom Ellis, redactorul șef al cotidianului Kathimerini, consolidarea capacităţilor de apărare la un nivel cât mai înalt nu este o misiune uşoara pentru Grecia, iar intenţia Atenei de a realiza acest obiectiv a crescut considerabil în ultimele luni ca urmare a tensiunilor din estul Mediteranei. Potrivit acestuia, Grecia are nevoie de mai multe fregate și submarine, atât noi, cât și vechi dar modernizate; are nevoie de avioane și elicoptere mai moderne, dar toate aceste vin la pachet cu costuri foarte mari.

Ellis este de părere că Atena, chiar dacă este presată de timp, nu trebuie să facă aceleaşi greşeli pe care le-a făcut în trecut cu unele achiziţii de tehnică militară, deoarece guvernul trebuie să se asigure că totul se desfășoară în mod corespunzător și conform procedurilor stabilite, iar opoziția trebuie să supravegheze strict aceste achiziţii. În același timp, trebuie creat un consens asupra acestei probleme sensibile în următori anii, iar toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de o atitudine constructivă, deoarece Grecia are de făcut alegeri importante, caută să cumpere arme, tehnologie și know-how de la marile puteri occidentale. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Comandamentul strategic american a încheiat un exercițiu esențial de control
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro