Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Probleme cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă: Nici “S-400” și nici “Patriot” nu și-au confirmat caracteristicile în timpul războaielor moderne 
Industrie de apărare
Data publicării:
Sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă desfășurate rapid în conflictele actuale din Ucraina și Orientul Mijlociu nu au reușit să-și confirme caracteristicile anunțate anterior de producătorii acestora. Această concluzie a fost trasă pentru publicația EurAsian Times de expertul militar indian T.P. Srivastava, care a examinat caracteristicile și indicatorii confirmați ai utilizării în luptă a sistemului american de apărare antiaeriană Patriot și a celui rusesc de tip S-400 Triumph.

În calitate de sistem de apărare antirachetă, Patriot a fost folosit anterior în timpul Războiului din Golf din 1991, împotriva vechilor și primitivelor rachete SCUD lansate de forțele irakiene. Potrivit unui raport al Pentagonului, publicat cu doar 10 ani în urmă, rata de succes a interceptării nu a depășit atunci 10%. În pofida eficienței destul de scăzute a sistemului Patriot, Statele Unite au continuat atât modificarea și modernizarea acestuia, cât și furnizarea către țările prietene din întreaga lume.

Nici Rusia nu a stat deoparte în toți acești ani. Bazându-se pe moștenirea sovietică, a dezvoltat în mod constant sisteme de apărare antiaeriană S-300, S-400 și S-500, care au devenit mai puternice și mai avansate.

Producătorii de sisteme de rachete antiaeriene din SUA și din Rusia și-au clamat dominația la nivel mondial, criticând în același timp partea adversă. Cu toate acestea, caracteristicile reale bazate pe rezultatele celor două conflicte militare contemporane descriu o imagine complet diferită.

,,În prima parte a dislocării sale în Ucraina, sistemul Patriot a reușit să reducă în mod semnificativ numărul de zboruri ale avioanelor și elicopterelor rusești. Însă, din momentul în care aeronavele rusești au început să folosească anumite mijloace de bruiaj, rata de distrugere a țintelor cu ajutorul sistemelor Patriot a scăzut brusc”, a subliniat T.P. Srivastava.

Potrivit evaluărilor sale, declarațiile reprezentanților ucraineni despre presupusa doborâre a mai mult de 10 rachete hipersonice Kinjal atribuită sistemelor Patriot nu au încă nicio confirmare demnă de încredere.

În ceea ce privește acțiunile sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400, expertul militar indian a remarcat lipsa confirmării capacităților operaționale declarate de a distruge aeronavele și rachetele inamicului la o distanță de până la 400 de kilometri. Cu toate acestea, trebuie ținut cont și de faptul că armata rusă nu face publicitate pentru distrugerea țintelor aeriene, din care să rezulte în mod clar că aceasta a fost făcută cu sistemele S-400. Pe de altă parte, în prezent, nu se cunoaște nimic despre rezistența sistemului rusesc de apărare antiaeriană împotriva mijloacelor de război electronic.

Concluziile lui Srivastava s-au referit la faptul că “ambele sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă examinate s-au dovedit a fi mult mai puțin eficiente decât capabilitățile indicate în revistele lucioase”. Ambele sisteme sunt susceptibile de vulnerabilități în condiții de bruiaj radio. În același timp, nici Patriot și nici S-400 nu au reușit să prevină atacurile de succes ale dronelor, avioanelor și rachetelor inamicului.

După toate probabilitățile, S-400 pare să fie superior Patriot în ceea ce privește mobilitatea, precum și timpul necesar pentru deplasare într-o nouă locație. S-400 depășește, de asemenea, sistemul Patriot în ceea ce privește angajarea cu succes a mai multor ținte, la diferite distanțe, simultan. Potrivit declarațiilor reprezentanților ruși, sistemul S-400 a reușit să atingă și ținte aflate la altitudini reduse. Acesta a fost și motivul principal pentru care au existat restricții în Ucraina în ceea ce privește întrebuințarea unor astfel de elemente de atac. Un alt avantaj al sistemului rusesc ar consta în faptul că bateriile de S-400 sunt protejate de un sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune, respectiv SA-22 (Pantsir).

“Judecând după datele aflate la dispoziție din surse deschise, Patriot a provocat mai multe lovituri asupra țintelor aeriene decât S-400. Dar, acest lucru nu se datorează neapărat unor caracteristici mai bune, ci unui număr mai mare de întrebuințări”, a precizat expertul de la EurAsian Times.

Interceptarea rachetelor de croazieră care zboară la joasă altitudine rămâne, în opinia sa, sub semnul întrebării, deoarece niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă nu a demonstrat încă o capacitate reală de a lovi astfel de ținte. De asemenea, niciunul dintre sisteme nu și-a dovedit capabilitățile de a neutraliza pe deplin atacurile masive simultane ale rachetelor ghidate/neghidate și ale dronelor de atac.

,,Fiecare sistem de apărare antiaeriană și antirachetă costă milioane de dolari americani. Acest lucru trebuie menționat pentru că țările aflate în război vor trebui să evalueze mai profund factorul cost împotriva inamicului. Este exact ceea ce se întâmplă acum în Israel și Marea Roșie, unde rachete nedirijate sau drone, care costă câteva mii de dolari, sunt distruse cu ajutorul unor rachete de interceptare în valoare de peste un million de dolari”, a concluzionat expertul militar indian.

Comentariul autorului: Se poate spune că, în conflictele militare moderne în general, dar în cel din Ucraina în special, mijloacele de apărare antiaeriană s-au dovedit mult mai vulnerabile decât era de așteptat, din cauza unor amenințări noi precum dronele de diverse tipuri și dimensiuni.

În acest context, probabil că mult lăudatele sisteme rusești de tip S-500, care se spune că vor excela în distrugerea țintelor în spațiu, vor avea probleme uriașe în ceea ce privește contracararea celor de la joasă altitudine (suprafața apei) sau a dronelor.

În același timp, trebuie spus faptul că, în timpul conflictului ucrainean, o regiune super-protejată de sistemele de rachete antiaeriene S-400, precum Peninsula Crimeea, a fost “perforată” efectiv de rachetele și dronele folosite de armata ucraineană.

Este posibil ca una dintre soluțiile viitorului în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă să fie reprezentată de asocierea sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune cu cele cu rază scurtă, pentru combaterea dronelor și a rachetelor de croazieră care zboară la altitudini reduse.

Această idee a fost cumva anticipată cu mai mulți ani în urmă de militarii ruși, care au format tandemul S-400 - Pantsir-S1. Numai că, noile complexe Pantsir s-au dovedit ele însele destul de vulnerabile, nereușind să asigure nici protecția proprie, nici pe cea a sistemelor cu rază lungă de acțiune.

Astfel că, dezvoltatorii sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă, atât din Occident, cât și din Rusia, vor avea mari “bătăi de cap” pentru adaptarea sistemelor scumpe la situația actuală, în care drone ieftine, de câteva mii de dolari, fie distrug mijloacele antiaeriene, fie sunt doborâte cu rachete în valoare de milioane de dolari.

De asemenea, va trebui să se țină cont de apariția iminentă pe câmpul de luptă a “roiurilor de drone”, care vor pune probleme și mai mari în ceea ce privește contracararea.   


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc
Germania semnează un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot
După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare
Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2
SUA vând Bahrainului tancuri M1A2 Abrams. Contractul ar putea ajunge la valoarea de 2,2 miliarde de dolari
Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”
Bacăul, capitala industriei de apărare din România. Ministrul Tîlvăr a vizitat centrele de mentenanță F-16 și HIMARS, dar și fabricile unde se produc drone Watchkeeper X
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”
România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată
Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică
Norocul României vine tot de la UE: Finanțare pentru o fabrică de pulberi construită în România de nemții de la Rheinmetall alături de ROMARM
„Triunghiul Weimar” s-a angajat să obțină mai multe arme pentru Ucraina
Noutăți și vești bune pentru Armata României. Momentul livrării primelor sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea a fost anunțat
Dovadă că ajutorul din partea SUA este crucial pentru Ucraina: Opt obuziere americane M777 au fost dezmembrate pentru a repara unul singur
Au deschis șampania la Avioane Craiova. A avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat din lotul celor 10 (Video)
Compania germană Rheinmetall intenționează să deschidă cel puțin 4 fabrici de armament în Ucraina
Numitor comun pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei: Rachete de ultimă generație AIM-120 și AIM-9X. Diferențe însă într-un acord gigant anunțat de SUA
Statele Unite anunță o producție la capacitate maximă pentru programul F-35 Lightning II
La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu prima problemă mare
Germania nu este împotriva trimiterii de rachete Taurus în Marea Britanie dacă Londra trimite Storm Shadows în Ucraina
Europa nu e încă pregătită de un război cu Rusia. Airbus propune unificarea proiectelor avioanelor de generația a 6-a Tempest și FCAS și renunțarea la rivalități
Europa contraatacă în încercarea de a rupe hegemonia industriei SUA pe piața de armament. România poate sparge gheața printr-o achiziție comună condusă de Franța
Rusia lansează producția în serie a bombelor M54 de 1,5 tone. Ucraina trebuie să se pregătească pentru momentul în care Forțele Aerospațiale Ruse vor utiliza intens aceste arme
Cehia a colectat fondurile necesare pentru achiziționarea unui prim lot de 300.000 de obuze de artilerie destinate armatei ucrainene
Marea Britanie încearcă să motiveze tot mai mult Germania pentru a ajuta substanţial Ucraina: Trimiterea rachetelor Taurus nu va duce la escaladarea războiului
US Army testează un prototip de mortier autopropulsat foarte avansat tehnologic

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel