Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Probleme cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă: Nici “S-400” și nici “Patriot” nu și-au confirmat caracteristicile în timpul războaielor moderne 
Industrie de apărare
Data publicării:
Sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă desfășurate rapid în conflictele actuale din Ucraina și Orientul Mijlociu nu au reușit să-și confirme caracteristicile anunțate anterior de producătorii acestora. Această concluzie a fost trasă pentru publicația EurAsian Times de expertul militar indian T.P. Srivastava, care a examinat caracteristicile și indicatorii confirmați ai utilizării în luptă a sistemului american de apărare antiaeriană Patriot și a celui rusesc de tip S-400 Triumph.

În calitate de sistem de apărare antirachetă, Patriot a fost folosit anterior în timpul Războiului din Golf din 1991, împotriva vechilor și primitivelor rachete SCUD lansate de forțele irakiene. Potrivit unui raport al Pentagonului, publicat cu doar 10 ani în urmă, rata de succes a interceptării nu a depășit atunci 10%. În pofida eficienței destul de scăzute a sistemului Patriot, Statele Unite au continuat atât modificarea și modernizarea acestuia, cât și furnizarea către țările prietene din întreaga lume.

Nici Rusia nu a stat deoparte în toți acești ani. Bazându-se pe moștenirea sovietică, a dezvoltat în mod constant sisteme de apărare antiaeriană S-300, S-400 și S-500, care au devenit mai puternice și mai avansate.

Producătorii de sisteme de rachete antiaeriene din SUA și din Rusia și-au clamat dominația la nivel mondial, criticând în același timp partea adversă. Cu toate acestea, caracteristicile reale bazate pe rezultatele celor două conflicte militare contemporane descriu o imagine complet diferită.

,,În prima parte a dislocării sale în Ucraina, sistemul Patriot a reușit să reducă în mod semnificativ numărul de zboruri ale avioanelor și elicopterelor rusești. Însă, din momentul în care aeronavele rusești au început să folosească anumite mijloace de bruiaj, rata de distrugere a țintelor cu ajutorul sistemelor Patriot a scăzut brusc”, a subliniat T.P. Srivastava.

Potrivit evaluărilor sale, declarațiile reprezentanților ucraineni despre presupusa doborâre a mai mult de 10 rachete hipersonice Kinjal atribuită sistemelor Patriot nu au încă nicio confirmare demnă de încredere.

În ceea ce privește acțiunile sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400, expertul militar indian a remarcat lipsa confirmării capacităților operaționale declarate de a distruge aeronavele și rachetele inamicului la o distanță de până la 400 de kilometri. Cu toate acestea, trebuie ținut cont și de faptul că armata rusă nu face publicitate pentru distrugerea țintelor aeriene, din care să rezulte în mod clar că aceasta a fost făcută cu sistemele S-400. Pe de altă parte, în prezent, nu se cunoaște nimic despre rezistența sistemului rusesc de apărare antiaeriană împotriva mijloacelor de război electronic.

Concluziile lui Srivastava s-au referit la faptul că “ambele sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă examinate s-au dovedit a fi mult mai puțin eficiente decât capabilitățile indicate în revistele lucioase”. Ambele sisteme sunt susceptibile de vulnerabilități în condiții de bruiaj radio. În același timp, nici Patriot și nici S-400 nu au reușit să prevină atacurile de succes ale dronelor, avioanelor și rachetelor inamicului.

După toate probabilitățile, S-400 pare să fie superior Patriot în ceea ce privește mobilitatea, precum și timpul necesar pentru deplasare într-o nouă locație. S-400 depășește, de asemenea, sistemul Patriot în ceea ce privește angajarea cu succes a mai multor ținte, la diferite distanțe, simultan. Potrivit declarațiilor reprezentanților ruși, sistemul S-400 a reușit să atingă și ținte aflate la altitudini reduse. Acesta a fost și motivul principal pentru care au existat restricții în Ucraina în ceea ce privește întrebuințarea unor astfel de elemente de atac. Un alt avantaj al sistemului rusesc ar consta în faptul că bateriile de S-400 sunt protejate de un sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune, respectiv SA-22 (Pantsir).

“Judecând după datele aflate la dispoziție din surse deschise, Patriot a provocat mai multe lovituri asupra țintelor aeriene decât S-400. Dar, acest lucru nu se datorează neapărat unor caracteristici mai bune, ci unui număr mai mare de întrebuințări”, a precizat expertul de la EurAsian Times.

Interceptarea rachetelor de croazieră care zboară la joasă altitudine rămâne, în opinia sa, sub semnul întrebării, deoarece niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă nu a demonstrat încă o capacitate reală de a lovi astfel de ținte. De asemenea, niciunul dintre sisteme nu și-a dovedit capabilitățile de a neutraliza pe deplin atacurile masive simultane ale rachetelor ghidate/neghidate și ale dronelor de atac.

,,Fiecare sistem de apărare antiaeriană și antirachetă costă milioane de dolari americani. Acest lucru trebuie menționat pentru că țările aflate în război vor trebui să evalueze mai profund factorul cost împotriva inamicului. Este exact ceea ce se întâmplă acum în Israel și Marea Roșie, unde rachete nedirijate sau drone, care costă câteva mii de dolari, sunt distruse cu ajutorul unor rachete de interceptare în valoare de peste un million de dolari”, a concluzionat expertul militar indian.

Comentariul autorului: Se poate spune că, în conflictele militare moderne în general, dar în cel din Ucraina în special, mijloacele de apărare antiaeriană s-au dovedit mult mai vulnerabile decât era de așteptat, din cauza unor amenințări noi precum dronele de diverse tipuri și dimensiuni.

În acest context, probabil că mult lăudatele sisteme rusești de tip S-500, care se spune că vor excela în distrugerea țintelor în spațiu, vor avea probleme uriașe în ceea ce privește contracararea celor de la joasă altitudine (suprafața apei) sau a dronelor.

În același timp, trebuie spus faptul că, în timpul conflictului ucrainean, o regiune super-protejată de sistemele de rachete antiaeriene S-400, precum Peninsula Crimeea, a fost “perforată” efectiv de rachetele și dronele folosite de armata ucraineană.

Este posibil ca una dintre soluțiile viitorului în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă să fie reprezentată de asocierea sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune cu cele cu rază scurtă, pentru combaterea dronelor și a rachetelor de croazieră care zboară la altitudini reduse.

Această idee a fost cumva anticipată cu mai mulți ani în urmă de militarii ruși, care au format tandemul S-400 - Pantsir-S1. Numai că, noile complexe Pantsir s-au dovedit ele însele destul de vulnerabile, nereușind să asigure nici protecția proprie, nici pe cea a sistemelor cu rază lungă de acțiune.

Astfel că, dezvoltatorii sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă, atât din Occident, cât și din Rusia, vor avea mari “bătăi de cap” pentru adaptarea sistemelor scumpe la situația actuală, în care drone ieftine, de câteva mii de dolari, fie distrug mijloacele antiaeriene, fie sunt doborâte cu rachete în valoare de milioane de dolari.

De asemenea, va trebui să se țină cont de apariția iminentă pe câmpul de luptă a “roiurilor de drone”, care vor pune probleme și mai mari în ceea ce privește contracararea.   


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

În ciuda tensiunilor cu Statele Unite şi până la noi alternative la echipamentul militar american, Canada intenționează să achiziționeze sistemul HIMARS
Francezii, „cu dragoste pentru tancurile rusești T-14”. În premieră un elicopter Tiger a lansat racheta antitanc Akeron LP de ultimă generație
Germania, ultima pe lista lungă cu state care au îndoieli despre F-35. Ședință de urgență. Achiziția de F-35 merge înainte
Bolojan: Statele UE ar putea colabora pentru producția și achiziția comună de armament. Programele PATRIOT și F-35 ale României ”vor fi derulate în bună regulă”
Portavioanele, coșmarul și visul Rusiei. Cu Amiral Kuznețov rugină, Rusia are două proiecte: Prima navă, imposibil de realizat iar a doua ar fi o greșeală teribilă
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Războiul dronelor din Ucraina reflectă o evoluție către sistemele fără pilot | Statele Unite vor să dezvolte o armată de UAV-uri, iar implicarea unor companii ucrainene nu este exclusă
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Prima putere militară care spune „nu” avioanelor J-35. „F-35-ul chinezesc” încă nu convinge
Cu Storm Shadow și ATACMS limitate ”din soft”, ucrainenii trebuie să se bazeze pe Made in Ukraine: Long Neptune e gata, urmează drone cu rază de 3.000 de km și chiar rachete balistice
O schimbare a politicii SUA privind Groenlanda va încuraja Danemarca să acorde prioritate sistemelor europene de apărare aeriană în fața celor din Statele Unite?
Veste bună: Europa, la doar câțiva ani distanță de rachetele TP15 și RJ10 care străpung apărarea antiaeriană inamică. „Super rachete” pentru Super Rafale
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Ucraina confirmă prima utilizare în luptă a rachetei de croazieră Neptune cu rază de acțiune de 1.000 km
Algeria, care a semnat recent cu Rusia pentru Su-57, a primit și avioane Su-35. Devine al doilea client extern după China iar o a treia țară se pregătește și ea
Blindate JLTV aflate și în dotarea României, rechemate în service? Anchetă privind falsificarea blindajului și conexiuni cu rușii. JLTV, folosite și de forțele speciale române
Intrăm în era războiului cu arme hipersonice: Statele Unite se implică alături de Japonia în dezvoltarea programului militar HVGP
Statele Unite s-au pus pe ''copiat'' armament rusesc: Compania Lockheed Martin a dezvoltat o machetă a sistemului rus Pantsir-S1, ca momeală pentru avioanele F-16 și F-18
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Avioane Craiova bate toate recordurile și înregistrează întârzieri la întârzieri. MApN va percepe penalități în programul de modernizare IAR-99
Cal troian în stil american?: Germanii se întreabă dacă avioanele F-35 pot fi ,,oprite'' de la distanță în cazul unui conflict militar care nu convine SUA
Industria de apărare se anunță un motor economic major în Europa. Rheinmetall speră la contracte de 400 de miliarde de euro în următorii cinci ani
Schimbarea izbitoare provocată de ruși în Germania. Cum arată refacerea puterii militare și detalii despre reînarmarea masivă a Germaniei
Revoluție industrială: Un elicopter - avion fără pilot. A fost testată cu succes drona cu aripă rotor, în modul elicopter și avion (Foto / Video)
O victorie europeană în fața SUA: Avioanele Rafale M „bat” F/A-18E Hornet și vor fi integrate pe portavioanele unei puteri militare mondiale
SIPRI: Europenii din NATO și-au dublat importurile de tehnică militară în ultimii 5 ani. Peste 60% din arme vin din SUA
Industria germană de apărare este invitată să producă în Ucraina: Acord cu compania Diehl Defenсe pentru creșterea livrărilor de sisteme IRIS-T
Pentru ce scenariu militar se pregătesc Statele Unite? Compania Boeing extinde cu 50% sistemul american de apărare antirachetă din Alaska
Trump vrea să mute trupele din Germania pe Flancul Estic. Europa trebuie să-și dubleze forțele militare: Minim 300 de avioane de luptă, zeci de nave și minim 100 de arme nucleare

Ştiri Recomandate

Un scut pentru Europa de Est: Polonia va produce rachete cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de artilerie HOMAR-K
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat moartea unui pilot de F-16. Deși nu se spune nimic despre aeronavă, se speculează că aceasta a fost doborâtă de forțele ruse în nordul Ucrainei
Ucraina este acum capabilă să producă în mod independent sisteme de apărare antiaeriană FrankenSAM, rezultate în urma combinării lansatorului sovietic Buk cu rachete americane RIM-7
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Coreea de Sud vrea să sprijine Statele Unite să contracareze China pe mare: Plan ambiţios pentru construirea a cinci distrugătoare Aegis
Versiunea cu AI a renumitei drone Bayraktar TB2, folosită de turci ca platformă de testare pentru noul avion de luptă fără pilot Kizilelma
Rusia are planuri noi pentru dezvoltarea Marinei militare: Submarinele nucleare strategice reprezintă prioritatea absolută a construcțiilor navale
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
Rusia apasă pedala accelerației: Kievul crede că Armata rusă se pregătește de o nouă ofensivă majoră
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Avioanele JAS 39 Gripen sunt pe val. Au învins după 12 ani F-16 iar acum obiectivul e să ia locul F-35 într-un stat din Europa
Toată lumea arată cu degetul către altcineva. În 2016 România semnase pentru patru corvete Sigma, care azi ar fi fost toate în Marea Neagră
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
Avioanele MiG-29 ale Ucrainei lovesc intens cu bombe franceze AASM HAMMER (Video). Aviația ucraineană atacă centrele de comandă rusești
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
F-16 se „mută” în Europa de Est. În România e singurul centru de pregătire, iar întreținerea pentru F-16 în cea mai modernă versiune va fi găzduită de Slovacia
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
HIMARS-ul european se naște în industria din Franța. Faceți cunoștință cu FLP-T, noul lansator pe care Franța îl propune în locul HIMARS
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
F-35 sau Patriot pe repede-înainte. Trump semnează un ordin executiv care limitează influența Congresului asupra exporturilor de armament
Ei nu ne tratează ca pe oameni. Mercenarii chinezi care luptă pentru ruși își împărtășesc poveștile pe rețelele de socializare
Cehia își asigură tranziția la F-35: Contractul Gripen urmează să fie prelungit până în 2035, dar în condiții avantajoase
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
La trei ani de la scufundarea epică a navei Moskva, rachetele Neptune dispun de îmbunătățiri semnificative. Șeful Forțelor Navale ale Ucrainei: Neptune sunt mai mult decât rachete anti-navă
pixel