Northrop Grumman a identificat Marshall ca furnizor cheie în planurile sale de a dezvolta o propunere pentru programul de apărare aeriană terestră (GBAD) de nouă generație al armatei britanice.
Rapoartele ministerului ucrainean al apararii sugerează că, pe lângă echipamentele de bruiaj, sistemele de informații electronice pot detecta lansările de drone. Sistemele rusești de război electronic au fost folosite pentru a bruia și distruge vehiculele aeriene fără pilot ucrainene, demonstrând utilizarea activă a acestor tehnologii în conflict.
Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești se bazează pe drone ieftine și puternice. Ucraina utilizează un număr semnificativ de drone ieftine pe linia frontului pentru a-și spori capacitățile militare împotriva Rusiei. Aceste ''drone de buget'' se dovedesc eficiente în diverse situatii, inclusiv în operațiuni de recunoaștere.
Utilizarea dronelor ieftine a devenit crucială, ceea ce a condus la provocări precum necesitatea unor sisteme avansate de control. În pofida eficacității lor, Ucraina s-a confruntat cu dificultăți în achiziționarea unui număr suficient de drone, ceea ce a determinat eforturile de a produce componente pentru dronele de război pe plan intern. Utilizarea unor drone ieftine pe front din Ucraina remodelează dinamica războiului modern, oferind Kievului un mijloc eficient din punct de vedere al costurilor pentru a contracara un adversar mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnologic.
Ucraina folosește un număr foarte mare de drone pe linia frontului, angajându-se într-un războiul electronic cu Rusia. Piloții ucraineni de drone colaborează cu NATO pentru a împărtăși cunoștințe lor despre caracteristicile războiului electronic modern. ''Războiul dronelor'' se întinde pe aproximativ 1.000 km de-a lungul liniilor de front, prezentând o luptă de-a șoarecele și pisica cu intre forțele ucrainene și cele rusești.
Ucraina dezvoltă în mod constant o "armată sofisticată de drone" pentru a-și spori capacitățile militare, alocând peste 1 miliard de dolari pentru acest proiect. Strategia Ucrainei cu proiectul ''Army of Drones'' se concentrează pe purtarea unui război cu drone eficient din punct de vedere al costurilor în comparație cu armamentul tradițional.
Confruntându-se cu o armată care are mult mai multe resurse militare, Ucraina folosește dronele ca o contramăsură strategică. Eforturile depuse de Kiev în ultima perioadă includ relaxarea legislaţiei pentru importul anumitor produse și eliminarea taxelor. Toate aceste măsuri vor ajuta la extinderea rapidă a producției pentru a satisface cererea tot mai mare de drone în prima linie a frontului.
Forțele ucrainene efectuează tot mai des atacuri cu drone, ajungând chiar și la Moscova și în apele teritoriale rusești. O unitate ucraineană formată din operatori de drone ar fi distrus echipamente militare rusești în valoare de 40 de milioane de dolari. Proiectul ''Army of Drones'' nu numai că întărește apărarea Ucrainei, ci și obligă Rusia să își adapteze strategiile. În pofida provocărilor legate de achiziția de drone, Ucraina este hotărâtă să dezvolte în continuare acest aspect crucial al armatei sale.
Recent, Ministerul Apărării din Ucraina a efectuat teste cu drone de la șase producători privați ucraineni, scopul principal fiind testarea funcționării vehiculelor aeriene fără pilot într-un mediu cu sisteme de războiului electronic. A fost testată în special rezistența acestor drone la suprimarea atât a comunicațiilor video, cât și a canalelor de comandă şi control.
Ministerul ucrainean al Apărării menționează pe site-ul său oficial că efectuează în mod regulat teste pentru noile drone și că în prezent există câteva sute de companii mici care lucrează în mod proactiv la dezvoltarea de noi drone.
Utilizarea dronelor în război, inclusiv a capacităților de război electronic, remodelează conflictele moderne, după cum au subliniat experți Eric Schmidt și Will Roper într-un articol pentru revista Time. Schmidt s-a arătat surprins de eficiența Rusiei în contracararea dronelor ucrainene, indicând importanța tehnologiei dronelor în acest conflict Expertul a sustinut că Ucraina are nevoie de 100.000 de drone ieftine și fiabile, subliniind importanța strategică a tehnologiei dronelor în războiul modern.
Oficialii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării nu au dezvăluit detalii despre testele efectuate recente, dar au subliniat că astfel de teste le permit producătorilor să identifice toate punctele slabe ale dronelor lor și, mai ales, să își îmbunătățească produsele în domeniul războiului electronic, deoarece inamicul își îmbunătățește în mod constant capacitățile pentru a contracara dronele ucrainene.
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, o dronă kamikaze ucraineană produsă în serie a fost, de asemenea, testată recent. Nu se specifică ce fel de dronă este, dar aceasta a demonstrat că poate funcţiona în parametrii optimi într-un mediu acoperit de sisteme de război electronic, iar producătorul susține că drona este eficientă pe câmpul de luptă.
Această dronă poate distruge ținte la o distanță de până la zece kilometri, iar dezvoltarea sa de la început până la "nivelul de prezentare" a durat aproximativ un an. "Tehnologiile folosite pentru dezvoltarea acestui model nu sunt inovatoare sau unice, ci sunt un amalgam de cunoștințe, o combinație reușită a experienței produselor anterioare", a declarat producătorul.
În prezent, Ucraina îmbunătățește dezvoltarea dronelor FPV în cadrul forțelor armate atât cantitativ, cât și calitativ, cu anunțul recent privind utilizarea dronelor FPV grele Mammoth cu o sarcină utilă de 4 kg de la Eskadron.
Datorită costului de 400-600 de dolari și ușurinței de producție, dronele FPV au devenit foarte intens utilizate pe frontul din Ucraina. Doar în octombrie 2023, aproximativ 15.000 de astfel de drone au fost livrate către Forțele Armate Ucrainene.
Dronele FPV ucrainene sunt semnificativ mai numeroase decât cele rusești pe linia frontului, demonstrând avantajul tehnologic al țării. Există o producție continuă de drone FPV în Ucraina, ceea ce reflectă efortul susținut de utilizare a acestei tehnologii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Northrop Grumman a identificat Marshall ca furnizor cheie în planurile sale de a dezvolta o propunere pentru programul de apărare aeriană terestră (GBAD) de nouă generație al armatei britanice.
Polonia este pe cale să semneze un nou acord major, în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru încă 180 de tancuri sud-coreene K2 Black Panther. Anunțul, așteptat la sfârșitul lunii iunie, nu face decât să cimenteze o alianță industrial-militară care, deși neașteptată acum câțiva ani, remodelează fundamental peisajul de securitate european și propulsează Coreea de Sud în grupul celor mai mari exportatori de armament din lume.
Într-o răsturnare de situație spectaculoasă, care subliniază presiunea uriașă sub care se află programele militare derulate de Pentagon, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) vor să resusciteze un program de rachete hipersonice pe care, în urmă cu doar un an, îl declaraseră practic ,,mort''. Programul AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), care a cunoscut o serie de eșecuri, este acum din nou pe masa de lucru, de data aceasta cu intenția clară de a trece la faza de achiziție în serie.
Primele vehicule blindate 4x4 Cobra II, de fabricație turcească, au atins teritoriul României, un moment ce marchează mult mai mult decât o simplă livrare de echipament militar. Este primul rezultat tangibil al unuia dintre cele mai ambițioase parteneriate industriale din domeniul apărării de pe flancul estic al NATO și un semnal clar al adâncirii legăturilor strategice dintre București și Ankara.
Compania Lockheed Martin, gigantul aerospațial care a definit aviația de generația a 5-a, are un plan îndrăzneț pentru a-și menține dominația în era aeronavelor de generația a 6-a, chiar și după ce a pierdut contractul crucial pentru viitorul avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF). Planul nu este să construiască un avion complet nou, ci să transforme radical platforma sa existentă, F-35 Lightning II, într-un avion de luptă „pilotat opțional” care încorporează tehnologii de ultimă oră la o fracțiune din cost.
Franța și Ucraina au imaginat un parteneriat pentru producția de drone, un ”parteneriat fără precedent” în care va fi implicată și compania Renault.
După foarte mulți ani de secetă și de „înfrângeri” pe linie, avioanele Gripen au reușit o victorie majoră în fața F-16 Fighting Falcon americane, și chiar în fața celei mai performante versiuni a F-ului american, Block 70 Viper.
Testele, efectuate la mijlocul lunii mai, sunt evaluate ca fiind extrem de reușite. „Racheta balistică a acoperit aproape 300 km și a distrus un post de comandă rusesc.”
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut un nou în modernizarea parcului auto al Armatei României, achiziționând 24 de autovehicule tactice blindate VAMTAC ST5 BN2 de la producătorul spaniol Uro Vehículos Especiales S.A. (UROVESA). Contractul, în valoare de aproape 10 milioane de euro plus TVA, a fost atribuit direct, prin negociere, de către compania de stat Romtehnica.
Indiferent cât de impresionant va fi AbramsX, probabil că nu va merita niciodată costul programului, într-o eră a războiului cu drone avansate și arme antitanc de ultimă generație. Cel puțin asta e concluzia unor experți militari americani. Nu înseamnă desigur că e însă poziția corectă, dar există argumente pro și contra în ceea ce privește viitorul armei tanc.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a escaladat dramatic în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, politica occidentală rămâne ancorată în presupunerea periculos de greșită că economia Rusiei se va prăbuși sub costul uluitor al militarizării, al creșterii economice anemice și al scăderii prețurilor petrolului. Președintele Vladimir Putin nu are nicio intenție de a demilitariza economia, chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia. Kremlinul își propune să-și facă mașina de război mai mare și mai bună, fiind gata să sacrifice calitatea vieții rușilor obișnuiți pe parcurs și este puțin probabil să întâmpine o rezistență semnificativă.
Ministerul Britanic al Apărării intenționează să aloce până la 240 de milioane de lire sterline pentru achiziționarea primelor două, dintr-un total de patru, sisteme de arme laser DragonFire, destinate navelor de război ale Marinei Regale. Acest contract, ce se estimează să se deruleze în perioada 3 noiembrie 2025 – 31 martie 2028, cu o opțiune de prelungire până în decembrie 2032, va asigura livrarea a două unități navale.
Germania intenționează să achiziționeze din Norvegia rachete de croazieră cu lansare din aer de tip JSM de ultimă generație, a anunțat joi Ministerul norvegian al Apărării, relatează Agerpres și DPA.
Rușii nu au reușit să vândă încă nimănui Su-57, dar tocmai s-au luat pe piața externă la „trântă” cu F-35 Lightning II american. Provocarea rusă? Ca Su-57 să ia fața F-35 într-un contract gigant iar pentru asta rușii plusează.
Forțele Armate Române au semnat un contract pentru achiziția unui număr nespecificat de vehicule de desant aerian de tip Enok AB (Airborne), special adaptate pentru roluri de apărare anti-tanc mobilă. Anunțul a fost făcut de producătorul german, ACS Armoured Car Systems GmbH (ACS), în cadrul Forumului Forțelor pentru Operații Speciale din Europa de Sud-Est (SEESOF), ce are loc în prezent în România, la Târgu Mureș. Această achiziție subliniază o direcție strategică către consolidarea capacităților de apărare mobilă, cu o orientare clară către utilizarea de către forțele speciale române.
Administrația Suedeză pentru Materiale de Apărare a selectat radarul de supraveghere aeriană cu baza la sol de nouă generație Lockheed Martin TPY-4 pentru a spori capacitatea de supraveghere la distanță a țării, devenind astfel a treia națiune care alege această platformă radar de a 5-a generație.
Marca auto românească ARO (prescurtare de la Auto Romania) a fost una dintre cele mai cunoscute și emblematice companii producătoare de vehicule de teren din această regiune. După Revoluția din 1989 a existat o oportunitate de a salva ARO prin privatizare, iar un stat era mai mult de interesat de proces. Nu s-a concretizat iar ARO azi e istorie.
Atacurile forțelor armate ucrainene asupra aerodromurilor militare ale Rusiei, atacuri soldate cu pierderi istorice ale ocupantului, au generat o dezbatere între experții militari ruși cu privire la viitorul aviației strategice.
Cel mai mare producător de vehicule militare din Italia - Iveco Defence Vehicles (IDV) - ar putea fi vândut până la sfârșitul anului.
O dispută de proporții se prefigurează la Pentagon, unde se dorește prioritizarea dezvoltării avionului de vânătoare stealth F-47 al U.S. Air Force în detrimentul planurilor U.S. Navy de a-și dezvolta propriul avion de ultima generație, F/A-XX. Argumentul central invocat de Departamentul Apărării este că urmărirea simultană a celor două programe ar putea întârzia ambele inițiative cruciale pentru viitorul aerian al SUA.
La data de 4 iunie 2025, Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv ce a dublat tarifele la importurile de oțel și aluminiu de la 25% la 50%, decizie ce a intrat în vigoare imediat, provocând reacții în lanț în comerțul global și în industria americană de apărare. Ordinul, care menține tarifele pentru Regatul Unit la 25%, are ca scop stimularea producției interne de oțel și aluminiu și abordarea preocupărilor de securitate națională legate de dependența de metalele străine.
Recunoscând necesitatea unei inovații tehnologice accelerate în războiul modern, Pentagonul a lansat o nouă inițiativă ambițioasă prin intermediul Oficiului de Inovație în Apărare (DIU). Numită ''Project GI'', această inițiativă își propune să integreze feedback-ul direct de pe front într-un ciclu continuu de proiectare, testare și implementare a sistemelor de drone, imitând agilitatea care a permis forțelor ucrainene să depășească armata rusă în implementarea de noi tehnologi.
F-16 Block 70, cea mai modernă versiune a F-16 american, cu elemente inclusiv de generația a 5-a, rămâne un avion alfat la mare căutare nu doar în Europa unde Bulgaria și Slovacia au ales versiunea Viper, dar și în Asia unde SUA urmăresc contracararea Chinei.
Potrivit imaginilor publicate de surse militare rusești, armata Kremlinului utilizează deja sistemul laser de apărare antiaeriană “Silent Hunter”, fabricat în China, pentru combaterea eficientă a dronelor ucrainene.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat informațiile publicate în exclusivitate de DefenseRomania și explică totodată de ce s-a decis achiziția unei nave de patrulare (OPV), cunoscută și sub denumirea de corvetă ușoară, din Turcia. E vorba de o navă din clasa Hisar; totodată, DefenseRomania vine cu noi informații ale ofertei „ratate”. Dar să le luăm pe rând.
Pe măsură ce războiul modern continuă să evolueze, nevoia de agilitate pe câmpul de luptă devine tot mai stringentă. Un exemplu elocvent al acestei tendințe este reprezentat de adoptarea rapidă a dronelor FPV (First-Person View), care au devenit un instrument esențial în conflictele contemporane. Aceste drone, utilizate la început în scopuri civile, s-au transformat în piese cheie ale arsenalului tactic, iar acum, inovații precum micro-fabricile mobile promit să revoluționeze modul în care forțele armate se aprovizionează cu ele.
România face pași importanți pentru modernizarea și consolidarea industriei sale de apărare, printr-un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, care vizează atât co-producția de muniție la standarde NATO, cât și achiziția de tancuri Abrams. Această inițiativă subliniază angajamentul României față de securitatea regională și consolidarea flancului estic al NATO.
Ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, E.S. Alfredo M. Durante Mangoni, a acordat un interviu pentru DefenseRomania, în cadrul căruia a discutat despre industria de apărare italiană, dar și relațiile bilaterale dintre Italia și România.
Guvernul britanic dorește să achiziționeze 12 noi submarine nucleare care vor transporta arme convenționale la bord, potrivit unui anunț făcut de Cabinetul prim-ministrului Keir Starmer, duminică seară.
Marea Britanie intră în modul ”pregătire continuă de război” și intenționează să construiască șase fabrici de armament pentru a-și consolida pregătirea militară. Inițial, sunt planificate investiții de 1,5 miliarde de lire sterline (aprox.1,8 miliarde de euro / aprox. 2 miliarde de dolari) în fabricarea de muniții și explozibili.
Berna semnează un acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM, semnalând o schimbare pragmatică în politica sa de securitate, pe fondul realităților dure de pe continent. Printr-o decizie ce subliniază reconfigurarea strategică a apărării pe continent, Elveția, o țară definită prin neutralitatea sa istorică, a făcut un pas decisiv pentru a se alătura efortului european de apărare antiaeriană. Prin semnarea unui acord cu Germania, Berna va achiziționa în comun sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM, integrându-se astfel în Inițiativa Europeană „Cer Senin” (European Sky Shield Initiative - ESSI), proiectul emblematic de securitate lansat de Berlin.
Pe câmpul de luptă din Ucraina, o nouă armă, născută din ingeniozitate britanică, a intrat în scenă cu un succes răsunător. Sistemul de apărare antiaeriană Raven, un hibrid creat în timp record, și-a dovedit valoarea în prima sa misiune de luptă, doborând patru drone de recunoaștere rusești în doar opt ore. Acest succes nu este doar o victorie tactică pentru Kiev, ci o validare a unei noi filozofii de înarmare: rapidă, adaptabilă și letală, concepută special pentru a contracara amenințările războiului modern.
Economia Rusiei, care a sfidat predicțiile inițiale și a fost propulsată de o injecție masivă de cheltuieli militare, dă acum semne clare de epuizare. Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni se destramă, iar indicatorii economici de la Moscova clipesc roșu, expunând limitele pariului strategic făcut de Vladimir Putin: acela că poate susține financiar un război de uzură pe termen nelimitat.
Într-o demonstrație de forță ce semnalează o schimbare în doctrina militară americană, piloți de elită ai Forțelor Aeriene ale SUA au preluat controlul simultan asupra a patru drone de luptă semi-autonome XQ-58A. Acest exercițiu nu a fost doar un test tehnic, ci o declarație de intenție a Pentagonului, un pas decisiv în cursa pentru superioritate în era războiului algoritmic și un prim capitol dintr-un viitor în care roiuri de drone loiale, sau „wingmeni robotici”, vor zbura alături de avioanele de vânătoare.
Numărul copiilor ucraineni uciși, în perioada martie – mai, a crescut semnificativ. „Copiii au nevoie de o pace susținută și durabilă pentru a se redresa, o pace în care drepturile și bunăstarea lor să fie protejate și prioritizate”, reamintește UNICEF.
Şeful NATO schițează un scenariu de coșmar, în care un conflict în Indo-Pacific declanșează un război în Europa. Într-un avertisment care zguduie fundamentele securității transatlantice, noul Secretar General al NATO, Mark Rutte, a conturat un scenariu sumbru: dacă Beijingul decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO, forțând Statele Unite să lupte pe două fronturi.
Centru analitic american ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) a informat că armata rusă își modernizează terenurile de antrenament pentru a include piste pentru motociclete și se pare că intenționează să achiziționeze până la 200.000 de motociclete fabricate în China.
Șeful diplomației letone nu se mulțumește doar să condamne cel mai mare atac rusesc cu drone din război. Oficialul propune inclusiv inițiative prin care să se reducă capacitatea Rusiei de a lansa astfel de lovituri masive care terorizează și ucid oamenii. Într-un interviu acordat Radio Libertatea, ministrul leton de externe, Baiba Braže, printre altele, a comentat atacul rusesc asupra Ucrainei din noaptea de 4 iulie.
Cu doar două zile înainte de Ziua Americii, oficiali de la Casa Albă au anunțat că administrația SUA suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei. Dacă acest gest al președinției SUA are și o valoare de simbol, atunci mesajul care trebuie subînțeles este unul de rău augur pentru aproape toată lumea, inclusiv pentru soldații ruși de pe front.
După pierderea contractului pentru următoarea generație de avioane de luptă americane, Lockheed Martin nu se retrage din acest joc. Dimpotrivă, gigantul din industria apărării a lansat o contraofensivă: un plan ambițios de a transforma F-35 Lightning II într-un avion „generația a cincea-plus”, promițând o transformare radicală în următorii trei ani pentru aceasta aeronava.
Pe coridoarele puterii de la Bruxelles până la Berlin se pune tot mai des întrebarea, deloc încurajatoare: Ce se întâmplă dacă Statele Unite aleg să-şi retragă o parte din militari desfăşuraţi în Europa? Statele europene din NATO au început o muncă greoaie, înafara întrunirilor oficiale, de a planifica ,,un viitor cu mai puține trupe americane'' pe continent, pregătindu-se pentru o schimbare de direcție a președintelui american Donald Trump pe care Washingtonul încă nu a recunoscut-o oficial.
Operațiunea „Midnight Hammer”, în care nouă bombardiere B-2 Spirit, aproape jumătate din întreaga flotă activă a U.S. Air Force, au fost mobilizate pentru a lovi o singură țintă complexă în Iran, a fost atât o demonstrație de forță, cât și un semnal de alarmă pentru SUA. Misiunea a reușit, dar a subliniat, conform analistei Mackenzie Eaglen de la American Enterprise Institute (AEI), că America are o forță suficientă pentru „un raid, nu pentru o bătălie și cu siguranță nu pentru un război”.
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, avertizează că Moscova caută fisuri în unitatea NATO și susține că singura cale de a opri Kremlinul este înfrângerea totală a Rusiei în Ucraina. Rusia nu doar că poartă un război brutal în Ucraina, ci este deja angajată într-un conflict hibrid cu Occidentul, urmărind constant oportunități pentru a testa hotărârea NATO și a-și restabili controlul asupra Republicii Moldova și a țărilor baltice. Acesta este avertismentul tranșant al generalului american în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate ale Statelor Unite în Europa.
Germania se pregătește să semneze un cec de până la 25 de miliarde de euro pentru mii de tancuri și vehicule blindate, cea mai mare achiziție militară a țării din ultimele decenii și cel mai concret semnal de până acum că motorul economic al Europei își asumă cu forță rolul de pilon militar al continentului.
În noaptea de 3 spre 4 iulie, forțele ruse au atacat regiunea Kiev cu drone și rachete de diferite tipuri. Alerta aeriană a durat mai mult de 15 ore.
Președintele american Donald Trump a discutat vineri la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre securizarea spațiului aerian ucrainean de rachetele și dronele rusești, la scurt timp după ce SUA au anunțat că suspendă unele livrări de arme către Kiev, care includ, probabil, și rachete de apărare aeriană Patriot.
Industria națională de apărare continuă să sufere din cauza lipsei de viziune strategică și a negocierii eficiente în raport cu marile contracte de achiziții militare, atrage atenția analistul militar colonel (r.) Ion Petrescu. El a dat exemplul achiziției de avioane de luptă F-16 și a comparat achiziția noastră cu cea a Poloniei, unde decidenții politici de la Varșovia au reușit să implice industria națională poloneză de apărare în programe de cooperare industrială, așa-zisul offset, în contextul în care americanii nu sunt recunoscuți ca fiind foarte implicați în offset.
Ministrul de Externe declară că sutudiasă posibilitatea redeschiderii în siguranţă a Consulatului României din Odesa.
Două agenții de informații olandeze au declarat vineri că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv a gazului toxic cloropicrină, din perioada Primului Război Mondial.
Comentariile lui Wang vin într-un moment în care sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina slăbește. Marți, Departamentul Apărării al SUA a suspendat livrările către Ucraina de sisteme de armament cheie, posibil, chiar și rachete de apărare aeriană Patriot.
Propunerile radicale pentru o ,,forță militara de rezervă'' de un milion de oameni și atacuri în adâncimea teritoriului rus semnalează o schimbare fundamentală în gândirea strategică a Poloniei, pe fondul războiului din Ucraina. Un influent general polonez în retragere a lansat un apel pentru o transformare completă a posturii de apărare a Poloniei, argumentând că țara trebuie să adopte o doctrină de "apărare activă" care include, în mod explicit, capacitatea de a lansa lovituri preventive de mare anvergură pe teritoriul Rusiei în cazul unei agresiuni.
Vicepreședintele companiei de stat ruse Transneft, Andrei Badalov, a murit după ce a căzut de la fereastra apartamentului său din Moscova.
În plină cursă pentru reînarmare, Lituania și Estonia avertizează: Europa nu își poate permite să renunțe la armele din SUA, subminând viziunea Bruxelles-ului de „autonomie strategică”. Într-o perioadă în care liderii europeni, în special cei de la Paris și Berlin, promovează intens o politică de „autonomie strategică” și de consolidare a industriei de apărare continentale, un avertisment tranșant vine de pe flancul estic al NATO.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Pentagonul face un pariu de 90 de milioane de dolari că cel mai de bun avion de vânătoare al său, F-22 Raptor, poate ține piept amenințărilor din ce în ce mai sofisticate venite din partea Chinei și Rusiei, în timp ce succesorul său de generație a 6-a, F-47, se luptă să iasă de pe planșa de proiectare.
În timp ce liderii NATO au părăsit săptămâna trecută summitul de la Haga după o ofensivă de șarm menită să-l calmeze pe președintele american Donald Trump, la granița estică a Europei, realitatea este mult mai puțin protocolară. Aici, pe podul „Prieteniei” din Narva, Estonia, „dinții de dragon” din beton anti-tanc au înlocuit fluxul de turiști și comercianți ruși. Nu este o metaforă, ci o declarație rece de oțel și ciment: Europa se pregătește de război.
Potrivit corespondenților militari ai canalului Informant de pe rețeaua de socializare Telegram, în cursul nopții de 04.07.2025, mai multe rachete rusești au lovit ținte din Kiev, după ce anterior capitala Ucrainei a fost supusă unui atac masiv cu drone.
Portalul britanic Royal Navy a informat că, pe 02.07.2025, elicoptere aparținând Marinei Regale și o navă de război au monitorizat un submarin rusesc în timp ce naviga la suprafața apei prin Marea Nordului și Canalul Mânecii.
Așa cum bine remarca și postarea MApN, pregătirea de azi este siguranța de mâine.
Împreună cu partenerii săi americani Northrop Grumman și Lockheed Martin, Rheinmetall a atins o altă etapă importantă într-un proiect cheie pentru Bundeswehr, dar și pentru celelalte state NATO care sunt în programul F-35 - fabrica din Germania pentru producerea secțiunilor centrale ale fuzelajului va începe producția.
Președintele rus Vladimir Putin va discuta telefonic joi cu omologul său american Donald Trump, a anunțat liderul de la Kremlin pe neașteptate în timpul vizitei sale la forumul de afaceri al Agenției pentru Inițiative Strategice.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi directorul general al companiei Swift Beat LLC, Eric Schmidt, au semnat un memorandum privind un parteneriat strategic pe termen lung, în prezenţa preşedintelui ucrainean.