Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiectul Army of Drones: În lupta cu sistemele ruseşti de război electronic, Ucraina caută noi tipuri de drone
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
În conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, războiul electronic joacă un rol crucial. Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme de război electronic. Superioritatea Rusiei în materie de războiul electronic este evidentă şi recunoscută ca o ameninţare reală de către Ucraina. Confruntându-se cu războiul electronic rusesc, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative de drone, ceea ce a dus la discuții privind investiția în dezvoltarea de soluţii împotriva sistemelor de război electronic. Rapoarte recente indică faptul că Ucraina a distrus cu succes câteva sistem ruseşti de război electronic, demonstrând că depune eforturi considerabile de a contracara acest tip de ameninţare.
Ucraina caută "drone" care să o ajute să își construiască o "armată de drone" în contextul războiului cu Rusia. Sursa foto:MIKEMAREEN/GETTY.
EXCLUSIV
Ucraina caută "drone" care să o ajute să își construiască o "armată de drone" în contextul războiului cu Rusia. Sursa foto:MIKEMAREEN/GETTY.

Rapoartele ministerului ucrainean al apararii sugerează că, pe lângă echipamentele de bruiaj, sistemele de informații electronice pot detecta lansările de drone. Sistemele rusești de război electronic au fost folosite pentru a bruia și distruge vehiculele aeriene fără pilot ucrainene, demonstrând utilizarea activă a acestor tehnologii în conflict.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești se bazează pe drone ieftine și puternice. Ucraina utilizează un număr semnificativ de drone ieftine pe linia frontului pentru a-și spori capacitățile militare împotriva Rusiei. Aceste ''drone de buget'' se dovedesc eficiente în diverse situatii, inclusiv în operațiuni de recunoaștere.

Utilizarea dronelor ieftine a devenit crucială, ceea ce a condus la provocări precum necesitatea unor sisteme avansate de control. În pofida eficacității lor, Ucraina s-a confruntat cu dificultăți în achiziționarea unui număr suficient de drone, ceea ce a determinat eforturile de a produce componente pentru dronele de război pe plan intern. Utilizarea unor drone ieftine pe front din Ucraina remodelează dinamica războiului modern, oferind Kievului un mijloc eficient din punct de vedere al costurilor pentru a contracara un adversar mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Ucraina folosește un număr foarte mare de drone pe linia frontului, angajându-se într-un războiul electronic cu Rusia. Piloții ucraineni de drone colaborează cu NATO pentru a împărtăși cunoștințe lor despre caracteristicile războiului electronic modern. ''Războiul dronelor'' se întinde pe aproximativ 1.000 km de-a lungul liniilor de front, prezentând o luptă de-a șoarecele și pisica cu intre forțele ucrainene și cele rusești.

Ucraina dezvoltă în mod constant o "armată sofisticată de drone" pentru a-și spori capacitățile militare, alocând peste 1 miliard de dolari pentru acest proiect. Strategia Ucrainei cu proiectul  ''Army of Drones'' se concentrează pe purtarea unui război cu drone eficient din punct de vedere al costurilor în comparație cu armamentul tradițional.

Confruntându-se cu o armată care are mult mai multe resurse militare, Ucraina folosește dronele ca o contramăsură strategică. Eforturile depuse de Kiev în ultima perioadă includ relaxarea legislaţiei pentru importul anumitor produse și eliminarea taxelor. Toate aceste măsuri vor ajuta la  extinderea rapidă a producției pentru a satisface cererea tot mai mare de drone în prima linie a frontului.

Forțele ucrainene efectuează tot mai des atacuri cu drone, ajungând chiar și la Moscova și în apele teritoriale rusești. O unitate ucraineană formată din operatori de drone ar fi distrus echipamente militare rusești în valoare de 40 de milioane de dolari. Proiectul ''Army of Drones'' nu numai că întărește apărarea Ucrainei, ci și obligă Rusia să își adapteze strategiile. În pofida provocărilor legate de achiziția de drone, Ucraina este hotărâtă să dezvolte în continuare acest aspect crucial al armatei sale.

 

Contracararea sistemelor ruseşti de război electronic

 

Recent, Ministerul Apărării din Ucraina a efectuat teste cu drone de la șase producători privați ucraineni, scopul principal fiind testarea funcționării vehiculelor aeriene fără pilot într-un mediu cu sisteme de războiului electronic. A fost testată în special rezistența acestor drone la suprimarea atât a comunicațiilor video, cât și a canalelor de comandă şi control. 

Ministerul ucrainean al Apărării menționează pe site-ul său oficial că efectuează în mod regulat teste pentru noile drone și că în prezent există câteva sute de companii mici care lucrează în mod proactiv la dezvoltarea de noi drone.

Utilizarea dronelor în război, inclusiv a capacităților de război electronic, remodelează conflictele moderne, după cum au subliniat experți Eric Schmidt și Will Roper într-un articol pentru revista Time. Schmidt s-a arătat surprins de eficiența Rusiei în contracararea dronelor ucrainene, indicând importanța tehnologiei dronelor în acest conflict Expertul a sustinut că Ucraina are nevoie de 100.000 de drone ieftine și fiabile, subliniind importanța strategică a tehnologiei dronelor în războiul modern.

Oficialii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării nu au dezvăluit detalii despre testele efectuate recente, dar au subliniat că astfel de teste le permit producătorilor să identifice toate punctele slabe ale dronelor lor și, mai ales, să își îmbunătățească produsele în domeniul războiului electronic, deoarece inamicul își îmbunătățește în mod constant capacitățile pentru a contracara dronele ucrainene.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, o dronă kamikaze ucraineană produsă în serie a fost, de asemenea, testată recent. Nu se specifică ce fel de dronă este, dar aceasta a demonstrat că poate funcţiona în parametrii optimi într-un mediu acoperit de sisteme de război electronic, iar producătorul susține că drona este eficientă pe câmpul de luptă.

Această dronă poate distruge ținte la o distanță de până la zece kilometri, iar dezvoltarea sa de la început până la "nivelul de prezentare" a durat aproximativ un an. "Tehnologiile folosite pentru dezvoltarea acestui model nu sunt inovatoare sau unice, ci sunt un amalgam de cunoștințe, o combinație reușită a experienței produselor anterioare", a declarat producătorul.

În prezent, Ucraina îmbunătățește dezvoltarea dronelor FPV în cadrul forțelor armate atât cantitativ, cât și calitativ, cu anunțul recent privind utilizarea dronelor FPV grele Mammoth cu o sarcină utilă de 4 kg de la Eskadron.

Datorită costului de 400-600 de dolari și ușurinței de producție, dronele FPV au devenit foarte intens utilizate pe frontul din Ucraina. Doar în octombrie 2023, aproximativ 15.000 de astfel de drone au fost livrate către Forțele Armate Ucrainene. 

Dronele FPV ucrainene sunt semnificativ mai numeroase decât cele rusești pe linia frontului, demonstrând avantajul tehnologic al țării. Există o producție continuă de drone FPV în Ucraina, ceea ce reflectă efortul susținut de utilizare a acestei tehnologii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Aprobarea de către SUA a achiziționării de către Turcia a 40 de avioane F-16 nu este încă o ''afacere încheiată'': Serviciul de Cercetare al Congresului SUA a stabilit deja clauzele contractuale
Ce se întâmplă cu cele 6 avioane F-35 ale Turciei ce zac în hangare de șase ani și cum au ajuns americanii să ceară ei despăgubiri turcilor
Coreea de Sud și Arabia Saudită semnează un acord în domeniul apărării care deschide calea armelor sud-coreene
Nu avem nicio linie de producție pentru muniție NATO de 155 mm. În timp ce industria militară occidentală marchează record după record, România produce ”pe stil vechi”
„Nu vă mai prostiți, băieți!”, i-a certat Șoigu pe directorii unei fabrici de armament din Urali: Trebuia să avem obuzierele încă de anul trecut
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Rheinmetall pune un picior și în România: Gigantul german preia Automecanica Mediaș unde va produce vehicule militare, inclusiv pentru Ucraina
Armata ucraineană a numărat din nou rezervele de rachete rusești: Trupele ruse mai dețin aproximativ 800 de rachete operativ-tactice și strategice
Cu modernizarea IAR-99 SM în întârziere, Avioane Craiova a invocat un caz de forță majoră pentru a obține o amânare a livrărilor
Serbia a primit sistemul de război electronic Repellent din Rusia și sistemul de apărare aeriană FK-3 din China
Rușii pierd cel puțin trei tancuri pe zi pe linia frontului din Ucraina, dar industria rusă de apărare încă mai poate reface stocurile de blindate ale armatei
Epopeea transferului de rachete GLSDB se încheie în sfârșit, iar acest lucru înseamnă noi capacități cu rază de acțiune de 150 km pentru Forțele Armate Ucrainene
China a livrat mărfuri clasificate în Belarus cu avionul. Un posibil transfer indirect de tehnică militară către Rusia?
”Ce dura 10 ani în trecut, acum e gata în câteva luni”. Rheinmetall intenționează să construiască o nouă fabrică de obuze
Ungaria își consolidează capacitățile de apărare prin asocierea cu Turcia în cadrul proiectului Nurol Makina 4×4 Armoured Combat Vehicles
Statele Unite nu se opun revenirii Turciei în programul F-35, dar există o condiție importantă care acum este strâns legată de renunţarea la sistemelor S-400
Oficial ucrainean: Industria ucraineană nu poate depăși Rusia în ceea ce privește producția de arme, dar speranţa rămâne în dronele FPV
Proiectul European Sky Shield Initative (ESSI) prinde contur: Slovenia achiziționează sisteme IRIS-T SLM
Cehia a semnat oficial pentru 24 de F-35 și a anunțat când ajunge primul avion. România trebuie să se miște și ea rapid pentru a rămâne în cărți
Grecia își “vinde” la un preț foarte bun armamentul sovietic: Guvernul elen a aprobat transferul către Ucraina a sistemelor de arme sovietice
Probleme cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă: Nici “S-400” și nici “Patriot” nu și-au confirmat caracteristicile în timpul războaielor moderne 
Bulgaria devine producător de drone kamikaze (Foto). Pentru noile drone NEM-600 urmează o comandă majoră iar discuțiile continuă și cu alți clienți
Industria sârbă de apărare a dezvoltat o bombă ghidată de mare precizie care poate fi lansată cu ajutorul unui UAV (Foto)
Lupta pentru eradicarea corupţiei rămâne o problemă majoră în Ucraina: Fraudă de 40 de milioane de dolari în contractele de achiziţie de armament
Compania BAE Systems a prezentat un vehicul blindat echipat cu un sistem de luptă împotriva dronelor (Foto/Video)
Bulgaria a propus dezvoltarea unor parteneriate regionale între națiunile care utilizează avioane F-16. Pe viitor, România ar putea fi una dintre ţările membre
În încercarea de a realiza un ATGM zburător, rușii au montat rachete 9K111 Fagot pe o dronă (Foto/Video): Eficiența s-ar putea să lase de dorit
Marea Britanie a găsit o soluţie interesantă prin care Ucraina poate obține mai multe rachete de croazieră occidentale: Totul ţine de acceptul Germaniei
Rușii mai au mult de muncă: Industria rusă recunoaște că rachetele hipersonice Zircon, destinate navelor, mai trebuie încă testate
Rușii au mai mult noroc cu noile drone S-70 Okhotnik decât cu avioanele Su-57. Producția în serie a dronelor grele de atac, anunțată

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel