Propunerea MBDA pentru apărarea României: rachete de ultimă generație și cooperare industrială
Didier Philippe, vicepreședintele MBDA, compania numărul unu în producția de rachete tactice în Europa, a discutat în exclusivitate cu DEFENSE ROMÂNIA despre revitalizarea industriei în România.
· Cel mai mare grup european în domeniul apărării vrea să producă rachete la Electromecanica Ploiești
Grupul MBDA a fost unul dintre expozanţii la Black Sea Defense & Aerospace 2018 (BSDA), eveniment de anvergură din domeniul apărării, care a atras la București companii importante din întreaga lumea interesate să participe la programele de înzestrare ale Armatei Române.
În exlusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, Didier Philippe, vicepreședinte MBDA, a precizat că „grupul este foarte activ în România, unde participă la numeroase proiecte.”
„Propunem României, în programul VSHORAD / SHORAD două rachete. Una dintre acestea este Mica, sistem care are o caracteristică interesantă, are două versiuni, ghidare prin infraroșu și radar activ. Oferă protecție împotriva oricărui tip de amenințare, exceptând rachetele balistice.”
O altă ofertă MBDA este racheta Mistral 3, considerată „cea mai modernă rachetă din categoria ei”.
„Cele două rachete vor fi produse în România împreună cu partenerii noștri de la Electromecanica Ploiești, ceea ce înseamnă că sprijinim consistent revitalizarea industriei locale a apărării. Acest proiect este o prioritate pentru factorii de decizie din România”, ne-a mai spus reprezentantul MBDA.
„România nu este doar un partener al Franței, ci al Europei. Așa cum știți MBDA nu este doar o companie franceză, ci una multinațională, reprezentată și de britanici, italieni, germani și spanioli. Cooperarea noastră cu România, așadar, se înscrie eforturilor UE de întărire a apărării și va avea ca rezultat și întărirea flancului european al NATO”, ne-a explicat Didier Philippe.
În cadrul BSDA 2018, MBDA a prezentat și racheta Exocet de ultimă generație, o soluție pentru echiparea corvetelor și a fregatelor.
„România a decis să suplimenteze bugetul apărării la nivelul de 2% din PIB. Este important ca acești bani să revitalizeze industria. Pentru acest lucru România trebuie să aibă un partener cu care să coopereze, să facă transfer de tehnologie și de know-how și care să îi asigure un parteneriat pe termen lung. Acesta este pachetul pe care MBDA îl propune României”, a concluzionat Didier Philippe.
Rachetele pe care MBDA le va produce în România se adresează cerințelor celor trei forțe armate: terestre, aeriene și navale. În plus, MBDA are un avantaj strategic față de competiție, având în vedere că soluția propusă de grupul european este cea care a fost proiectată, în urmă cu zece ani, special pentru Forțele Armate române. “Sistemul nostru propune trăgătorului tipul de rachetă pe care să o lanseze în funcție de țintă. Este de altfel sistemul integrat pe două niveluri pe care l-am propus României în urmă cu 10 ani, a fost bine primit, așa că l-am dezvoltat și între timp l-am și vândut mai multor țări. Este, așasar, un sistem cu care forțele armate sunt familiarizate și care corespunde cerințelor lor”, a mai spus Didier Philippe.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News