Rușii răspândesc dezinformări despre focurile de avertisment pe care le-au tras asupra unei nave din Marea Neagră
InformNapalm, o comunitate internațională de analişti OSINT, susține că rușii au mințit că inspecția pe care au efectuat-o asupra navei cargo Sukru Okan în Marea Neagră că a fost un succes și că s-au tras focuri de avertisment în direcţia navei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 13.08.2023, militarii ruși au tras focuri de avertisment și au ridicat în aer un elicopter pentru a opri o navă de marfă uscată în Marea Neagră, care se deplasa către portul ucrainean Izmail.
Pe 13 august, în jurul orei 06:40 (ora Moscovei), în partea de sud-vest a Mării Negre, nava de patrulare Vasâli Bykov aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care controla transportul maritim, a descoperit nava de marfă uscată Sukra Okan, sub pavilionul statului Palau, în drum spre portul ucrainean Izmail”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.
Potrivit militarilor ruși, căpitanul navei civile nu a răspuns cererii de oprire pentru inspecție, în eventualitatea transportării de mărfuri interzise.
Pentru a forța nava să se oprească, de la bordul navei de luptă rusești s-a deschis focul de avertisment, cu ajutorul armelor automate de calibru mic”, au menționat reprezentanții ministerului. ,,Pentru a inspecta nava de marfă uscată, de pe nava de patrulare Vasâli Bykov a fost ridicat în aer un elicopter Ka-29, cu un grup de militari ruși la bord”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.
Conform datelor furnizate către InformNapalm de către marinarii uneia dintre navele care au observat acest eveniment de la distanță, Ministerul rus al Apărării a mințit că inspecția navei a fost un succes. Marinarii au declarat că nava Sukru Okan nu s-a conformat cererilor rușilor de a opri nava, ci pur și simplu și-a schimbat temporar cursul spre coastă, spre apele teritoriale ale Turciei.
Nu au existat elicoptere și nici focuri de avertisment. Au existat doar amenințări rusești prin radio. La bordul navei Sukru Okan se afla un echipaj turc, care "nu a dat doi bani" pe amenințările ruşilor și nu s-a supus solicitărilor acestora. Prin urmare, rapoartele ruşilor despre ''inspecția reușită'' a navei au fost neadevărate."
Este pentru prima dată când Ministerul rus al Apărării susține că o navă care naviga spre un port ucrainean si a fost supasa controlului.
Între timp, potrivit serviciului de trafic maritim, care urmărește mișcările navelor din întreaga lume, nava Sukra Okan se afla în apele turcești la ora specificată și nu le-a părăsit de atunci.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că părăseşte ''acordul cerealelor din Marea Neagră'', iar începând cu 20 iulie va considera toate navele care navighează în Marea Neagră spre porturile ucrainene ca fiind potențiali transportatori de încărcături militare, iar țările sub al căror pavilion navighează astfel de nave vor fi considerate implicate în război de partea Ucrainei.
Ministerul ucrainean al Apărării a răspuns anunțând că, începând cu 21 iulie, ar putea considera toate navele care navighează spre porturile din Marea Neagră situate în Rusia sau în teritoriile ocupate ale Ucrainei ca transportând încărcături militare.
Ministerului rus al Apărării ar putea încerca să creeze impresia că rușii controlează apele Mării Negre
Declarația Ministerului rus al Apărării privind bombardarea cargoului Sukra Okan, care se îndrepta spre portul Izmail din regiunea Odesa, nu a fost confirmată de nimeni, a precizat Natalia Gumenyuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Securitate și Apărare din Sud, în cadrul emisiunii Telejurnalului "United News" din 13 august.
,,Acest mesaj, care a venit astăzi exclusiv de la Ministerul rus al Apărării, nu a fost confirmat de nimeni altcineva din surse oficiale. Începând de astăzi, avem un singur lucru - o demonstrație de agresiune din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse. Aceștia încearcă prin toate mijloacele să-și impună dominația în Marea Neagră: se presupune că sunt capabili să oprească nava, să ridice aviația și nu li se va întâmpla nimic pentru asta. Cum ar fi să o inspecteze și să o lase să plece. Dar, până în prezent, această versiune nu a fost confirmată de nimeni. Putem avea încredere în țara agresoare?'', a comentat Natalia Humenyuk, relatează "Suspilne".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News