Șefa Agenției federale ruse pentru problemele tineretului a anunțat transformarea totală a tinerilor ruși în patrioți
Directoarea Rosmolodej (Agenția Federale pentru Problemele Tineretului din Federația Rusă), Ksenia Razuvaeva, a declarat ieri în timpul discursului ținut în plenul Dumei de Stat că ponderea tinerilor care se simt mândri de Rusiai s-a dublat în ultimii doi ani - de la 46% la 91%.
„Vedem roadele muncii noastre cuprinzătoare. Aș dori să remarc că în doi ani, ponderea tinerilor care se simt mândri de țara, istoria și cultura noastră s-a dublat și astăzi este de 91% față de 46% în 2020”, a declarat Razuvaeva în Duma de Stat.
Potrivit șefei Rosmolodej, o astfel de creștere a fost obținută datorită creării „unei infrastructuri pentru activități patriotice în țară”, care include peste 36 de mii de cluburi patriotice și centre de educație patriotică.
Sociologul rus și director științific al Centrului Levada, Lev Gudkov, nu crede în posibilitatea unui consens de 90% în rândul tinerilor ruși: „90% este un nivel suspect pentru sociologie; nu există un astfel de consens în societate. Acesta este în mod clar un studiu părtinitor, direcționat, care este realizat în scopuri specifice - pentru a demonstra că tinerii sunt mândri [de țară] și pentru a obține rezultatele dorite”, a transmis Gudkov agenției Rosmolodej.
În același timp, a fi mândru de țara proprie nu înseamnă că oamenii nu simt rușine pentru ceea ce face țara lor. Alături de mândria pentru țară, cetățenii pot simți aproape la fel de puternic sentimentul de rușine că țara trăiește în sărăcie, frică, instabilitate și într-o stare de criză permanentă, a adăugat Gudkov.
Agenția Rosmolodej nu a putut pune la dispoziție studiul pe care se bazează afirmațiile Razuvaevei. Dar în august 2022, rezultatele unui sondaj pe un subiect similar au fost publicate de Institutul pentru Studiul Familiei și Educației din cadrul Academiei Ruse de Științe.
Sociologii au întrebat școlari (14-18 ani) și tineri (19-35 de ani) ce emoții trăiesc atunci când se gândesc la Rusia. Dintre școlari, răspunsul „mândru că sunt rus” a fost ales de 50% dintre respondenți, „credință în țară” - 52%, „dragoste pentru țară” - 48% (au putut fi alese mai multe răspunsuri simultan). Fiecare al zecelea școlar (10%) a simțit indiferență față de țară, 7% au spus că sunt dezamăgiți, 4% au spus că le este rușine, 3% s-au considerat iritați, iar altor 10% le-a fost greu să răspundă.
În grupul de tineri, 52% dintre respondenți au ales „credința în țara lor” printre răspunsurile propuse, 46% - „dragoste de țară”, 21% - „anxietate”, 6% - „indiferență”, 7% - „dezamăgire”. ”, 4% - „rușine”, 3% - „iritare”, iar 8% dintre nu au putut să răspundă. Opțiunea de răspuns „mândru că sunt rus” nu a fost inclusă în chestionarul pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 35 de ani.
Revenind la declarațiile directoarei Rosmolodej, acestea nu pot fi separate de realitatea că, după ce Vladimir Putin a venit la putere, autoritățile ruse au preluat controlul strict asupra cercetării sociologice din țară și au început să folosească sociologia ca instrument de influență a societății.
Există deja un mare număr de analize, multe cu autori ruși, care arată în detaliu modul în care autoritățile manipulează sondajele pentru a obține răspunsurile de care au nevoie de la cetățeni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News