Serviciul de informaţii al armatei belgiene a fost restructurat după ce s-ar fi infiltrat agenţi străini
Serviciul general de informaţii şi securitate (SGRS) al armatei belgiene are de la începutul anului de o nouă structură 'transversală' pentru îmbunătăţirea colectării şi analizei informaţiilor, a declarat şeful SGRS, generalul locotenent Claude Van De Voorde, citat de portalul dhnet.be.
SGRS 2.0 a fost creat la 1 ianuarie a.c. după unele reajustări, a afirmat Van De Voorde în cadrul unei recepţii, prima la care au fost invitaţi câţiva jurnalişti, ce a avut loc la Africa Museum din Tervuren, la periferia Bruxellesului, transmite Agerpres.
Această restructurare a rezultat în urma provocărilor de securitate cu care se confruntă forţele armate belgiene, prezente în mai multe teatre de operaţiuni din străinătate, în numele luptei împotriva terorismului şi a jihadismului. Dar această nouă structură trebuie prezentată parlamentului, a adăugat generalul Claude Van De Voorde.
Această abordare transversală ar trebui să favorizeze schimburile între cele 12 'platforme' care au înlocuit fostele direcţii ale Serviciului belgian de informaţii militare, a adăugat el, în prezenţa omologului său civil, administratorul general al Securităţii Statului (VSSE) din Belgia, Jaak Raes.
Restructurarea intervine după dezvăluirile din presă despre posibile disfuncţionalităţi în cadrul SGRS. Ziarele 'L'Echo' şi 'De Tijd' au relatat sâmbătă despre deschiderea unei anchetei de către Comitetul permanent de control al serviciilor de informaţii şi de securitate (Comitetul R) asupra posibilităţii unor 'infiltrări' în serviciile de informaţii belgiene din partea unor servicii secrete străine. În atenţia Comitetului R sunt aproximativ 20 de dosare, dintre care unele vizează Rusia, conform publicaţiilor menţionate.
O anchetă este deja în curs de desfăşurare la Parchetul federal cu privire la relaţia între un 'colaborator' al Serviciului de informaţii al armatei belgiene şi o femeie de naţionalitate sârbă, suspectată că ar fi lucrat pentru serviciile secrete ruse în 2016, conform L'Echo.
'La fel ca toate serviciile de informaţii, suntem conştienţi că nu putem exclude complet existenţa încercărilor de infiltrare', a admis Ingrid Van Daele, purtător de cuvânt al Serviciului Securităţii Statului, citat de dhnet.be.
Vezi și: Serviciul Danez de Informații al Apărării: Rusia construiește o nouă bază aeriană în Arctica
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News