Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serviciul de informaţii al armatei belgiene a fost restructurat după ce s-ar fi infiltrat agenţi străini
28 ian, 12:59
Serviciul general de informaţii şi securitate (SGRS) al armatei belgiene are de la începutul anului de o nouă structură 'transversală' pentru îmbunătăţirea colectării şi analizei informaţiilor, a declarat şeful SGRS, generalul locotenent Claude Van De Voorde, citat de portalul dhnet.be.
 Generalul Claude Van De Voorde

SGRS 2.0 a fost creat la 1 ianuarie a.c. după unele reajustări, a afirmat Van De Voorde în cadrul unei recepţii, prima la care au fost invitaţi câţiva jurnalişti, ce a avut loc la Africa Museum din Tervuren, la periferia Bruxellesului, transmite Agerpres.

Această restructurare a rezultat în urma provocărilor de securitate cu care se confruntă forţele armate belgiene, prezente în mai multe teatre de operaţiuni din străinătate, în numele luptei împotriva terorismului şi a jihadismului. Dar această nouă structură trebuie prezentată parlamentului, a adăugat generalul Claude Van De Voorde.

Această abordare transversală ar trebui să favorizeze schimburile între cele 12 'platforme' care au înlocuit fostele direcţii ale Serviciului belgian de informaţii militare, a adăugat el, în prezenţa omologului său civil, administratorul general al Securităţii Statului (VSSE) din Belgia, Jaak Raes.

Restructurarea intervine după dezvăluirile din presă despre posibile disfuncţionalităţi în cadrul SGRS. Ziarele 'L'Echo' şi 'De Tijd' au relatat sâmbătă despre deschiderea unei anchetei de către Comitetul permanent de control al serviciilor de informaţii şi de securitate (Comitetul R) asupra posibilităţii unor 'infiltrări' în serviciile de informaţii belgiene din partea unor servicii secrete străine. În atenţia Comitetului R sunt aproximativ 20 de dosare, dintre care unele vizează Rusia, conform publicaţiilor menţionate.

O anchetă este deja în curs de desfăşurare la Parchetul federal cu privire la relaţia între un 'colaborator' al Serviciului de informaţii al armatei belgiene şi o femeie de naţionalitate sârbă, suspectată că ar fi lucrat pentru serviciile secrete ruse în 2016, conform L'Echo.

'La fel ca toate serviciile de informaţii, suntem conştienţi că nu putem exclude complet existenţa încercărilor de infiltrare', a admis Ingrid Van Daele, purtător de cuvânt al Serviciului Securităţii Statului, citat de dhnet.be.

Vezi și: Serviciul Danez de Informații al Apărării: Rusia construiește o nouă bază aeriană în Arctica

Ştiri Recomandate

Bulgaria negociază cumpărarea a două submarine second-hand
Rusia refuză să stopeze ofensiva lui Assad în Siria, după ce Turcia a invocat Articolul 4 al NATO
Forțele Navale ale Statelor Unite vor avea 12 noi submarine din clasa Columbia, echipate cu rachete balistice nucleare
Jumătate dintre ruşi vor ca Vladimir Putin să fie preşedinte şi după încheierea actualului mandat
Corvetele României: Naval Gorup și SNC și-au reafirmat sprijinul pentru construcția corvetelor Gowind și transferul de tehnologie
Soldaţi turci ucişi în Siria: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Comisia Comună Interstatală Ucraineano-Franceză pentru Armament și Echipament Militar își reia activitatea
Macedonia de Nord a desfiinţat o unitate secretă de securitate