Și Elveția alege PATRIOT-ul american în detrimentul SAMP/T-ului european. DoD a lansat comanda pentru unitățile de foc
Pe 28 martie, compania americană de armament Raytheon Missiles and Defense a primit de la Departamentul american al Apărării (DoD) contractul, de 1,2 miliarde de dolari, la preț fix, pentru realizarea unități de foc din cadrul sistemele Patriot destinate Elveției.
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.
Termenul estimat de finalizare a contractului este 31 decembrie 2032, iar fondurile în valoare exactă de 1.225.368.567 de dolari, sunt intermediate prin programul american de vânzări militare străine (FMS) și sunt solicitate la momentul atribuirii contractului.
Foarte probabil, contractul este generat de acordul de bază încheiat anul trecut între Elveția și SUA privind furnizarea pe lângă cele 36 de avioane de luptă de generația a cincea F-35A Lightning II și a sistemelor Patriot cu următoarele elemente: 5 radare AN/MPQ-65, 5 stații de control de luptă AN/MSQ-132, 17 lansatoare M903, 70 de rachete ghidate Patriot MIM-104E, 6 sisteme multifuncționale de diseminare a informațiilor (MIDS-LVT), 5 unități de foc, precum și întreținerea, repararea tehnicii, instruirea personalului, transportul și instalarea sistemelor.
Valoarea acestui contract doar pe componenta Patriot a fost evaluată în perioada 2021-2022 la aproximativ 2 miliarde de dolari (în timp ce a F-35A se ridică la 6,35 miliarde dolari).
Foarte important este însă că ambele componente au prevăzute clauze de compensarei (offset) de aproximativ 4,4 miliarde de dolari, adică de aproximativ 50% din investiții. Astfel, producătorul de avioane va intra în tranzacții de compensare în valoare de 3,052 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 1 miliard sunt compensări directe, respectiv comenzi ale producătorului străin către companii elvețiene în legătură cu achiziția de avioane.
Producătorul de sisteme de apărare antiaeriană (Raytheon) va genera 1,368 miliarde de dolari în tranzacții de compensare, dintre care 273 de milioane de dolari în compensări directe.
Obligațiile de compensare trebuie îndeplinite în cel mult patru ani de la livrarea finală. Acestea nu includ alte comenzi, precum cele directe ale guvernului american către companiile elvețiene și nu se aplică sumelor rezultate din aplicarea TVA sau a altor taxe.
Deși practic Elveția nu se află în raza de acțiune a rachetelor cu rază scurtă de acțiune a statelor din afara NATO sau UE, Berna ia în calcul că, prin avansare, un potențial adversar poate să angajeze astfel de sisteme în luptă de pe teritoriul alianței, iar armata trebuie să aibă capacitatea de a le identifica și combate operativ.
Războiul din Ucraina a arătat importanța alocată sistemelor de rachete cu rază scurtă de acțiune atât împotriva țintelor terestre staționare, cât și în mișcare. Sistemele mobile pot fi mutate rapid și ușor. La evaluarea comparativă efectuată de elvețieni, Patriot a câștigat față de SAMP/T (MAMBA) la capitole precum eficacitate sau gama de muniție utilizabilă, dar și prin faptul că (și) aceștia și-au dorit un sistem de apărarea antiaeriană și antirachetă probat în luptă.
Denumirea sistemului este dată de componenta sa centrală, radarul AN/MPQ-53 (Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target - radar de urmărire cu matrice fazată pentru interceptarea țintei), a cărui siglă în engleză se transpune în cuvântul „PATRIOT”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News