Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Sorin Ducaru: Estonia 2007. Atacurile cibernetice devin pentru NATO o problemă de politică şi strategie
28 sep 2018 / 17:32
Atacul cibernetic asupra Estoniei, din aprilie 2007, a fost momentul în care NATO a conştientizat că atacurile din spaţiul cibernetic nu mai pot fi tratate exclusiv din perspectivă tehnică, ci este nevoie de o abordare în termeni de politică şi strategie, a declarat vineri Sorin Ducaru, fost ambasador al României la NATO, în cadrul celei de-a treia ediţii a Bucharest Security Conference (BSC).

În intervenţia sa din dezbaterea 'Răspunsuri la ameninţările cibernetice şi hibdride' din cadrul BSC, Sorin Ducaru, în prezent consilier special în cadrul Comisiei globale pentru stabilitatea spaţiului cibernetic, a subliniat că în anul 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, s-a stabilit legătura între spaţiul cibernetic şi apărarea colectivă, în baza căreia în materie de autoapărare colectivă NATO poate răspunde, prin diverse mijloace, nu neapărat cibernetice, la atacuri contra securităţii cibernetice.

Ducaru a punctat că un alt moment important în apărarea securităţii cibernetice s-a înregistrat la summitul de la Varşovia, din iulie 2016, când Alianţa Nord-Atlantică a declarat operaţional spaţiul cibernetic.

În ceea ce priveşte summitul NATO de la Bruxelles din acest an, întrebarea centrală referitoare la securitatea cibernetică a fost cum să se abordeze subiectul descurajării unor eventuale atacuri cibernetice, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Institutul Varşovia, Krzysztof Kaminski, a avertizat că un punct vulnerabil în societatea contemporană este folosirea echipamentelor informatice personale, care devin ţinta perfectă pentru hackeri.

Bucharest Security Conference, eveniment organizat de SNSPA cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ministerului Apărării Naţionale şi al cartierului general al NATO, are drept scop intensificarea dialogului şi promovarea unei viziuni împărtăşite între toate statele aliate, cu privire la riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii.

Cea de-a treia ediţie a BSC reuneşte oficiali implicaţi în procesul decizional, reprezentanţi din mediul academic şi experţi care vor analiza şi dezbate teme relevante precum aplicarea a hotărârilor din cadrul Summitului NATO de la Varşovia din iulie 2016, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică, securitatea regională, războiul hibrid, Balcanii Occidentali, securitatea energetică şi cea cibernetică.

Sâmbătă, în a doua zi a BSC, vor avea loc dezbateri privind evoluţiile securităţii în vecinătatea estică, consolidarea stabilităţii în Balcanii Occidentali şi securitatea energetică. Printre participanţi se află Iurie Reniţă, fost ambasador al Republicii Moldova la NATO, Maia Sandu, preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, şi I

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Demonstraţie de forţă a Statelor Unite. US Navy a trimis două portavioane americane în Marea Chinei de Sud
General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina
Serbia a primit drone din China. Belgradul a prezentat dronele CH-92A (Foto/Video)
Turcia: Racheta de croazieră anti-navă ATMACA a trecut ultima etapă de testare (Video)
Vladimit Putin plânge după URSS: Constituţia lui Lenin a fost ''o bombă cu efect întârziat''
Serviciu militar voluntar | Ministrul german al apărării se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu
Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro