Spionaj la Sofia | Avioanele F-16 ale bulgarilor, ţinta spionajului militar rusesc
La mijlocul acestei săptămâni, Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar și le-a ordonat să părăsească țara în 72 de ore. La scurt timp după anunţul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia, presa bulgară a publicat numele celor doi diplomaţi ruşi şi a precizat că aceştia, printre altele, doreau să obţină informaţii despre achiziţia în curs a avioanelor F-16 Block 70 – pe care ministerul bulgar al Apărării o face.
Ministerul de Externe al Bulgariei a precizat, în cursul zile de joi, că doi diplomați ruși au fost declaraţi persoana non grata și a informat ambasada Rusiei printr-o notă diplomatică. La cererea Agenție de stat pentru Securitate Națională, procurorii de la Sofia au lansat o anchetă împotriva celor doi suspecți privind suspiciunile că au colectat informații secrete de stat privind pregătirea și planurile de modernizare ale armatei bulgăre.
Potrivit agențiilor de presă bulgare, Serghei Nikolashin și Vadim Bikov sunt cei doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar. Potrivit jurnaliştilor bulgari, Serghei Nikolashin îşi desfăşura activitatea în Ambasada Rusiei de la Sofia, încă din anul 2016, în timp ce Bikov a ajuns în Bulgaria anul trecut.
Chiar dacă în octombrie 2019, un prim diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat de autoritățile bulgăre, iar în ianuarie 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, partea rusă nu dă semne că ar vrea să renunţ la acţiunile sale de influenţare a mediului politic din Bulgaria.
S-a stabilit că Nikolashin și Bikov erau interesaţi să obţină informații clasificate despre planurile de modernizare ale forțelor armate bulgare, în special informații despre achiziţia celor opt avioane de vânătoare F-16 Block 70, precum și despre intențiile armatei Bulgare de a achiziționa aeronave fără pilot (UAV), precizează Bulgarian Military.
Nikolashin și Bikov ar fi fost interesaţi şi de identificarea și intrarea în contact cu mai mulţi oficialii cheie ai ministerului bulgar al Apărării de care depind achizițiile publice și încheierea de contracte cu companii străine. Aici, pe lângă armată, partea rusă are și un interes pur financiar, deoarece, deși Bulgaria este de mult timp stat membru al NATO, Sofia continuă să plătească sume uriașe Moscovei pentru repararea echipamentelor militare vechi ale forţelor armate bulgăre, deoarece acestea sunt de provenienţă sovietică.
De ani bun Rusia câştigă contracte pentru reparaţia echipamentelor şi tehnicii militare a forţelor armate bulgare, dar ce este cel mai grav la cest capitol, ţine de calitatea slabă a lucrărilor pe care ruşii le-au făcut şi de faptul că – datorită influenţei pe care Kremlinul încă o mai are în Bulgaria – cine şi ce repară a fost stabilit la Moscova şi nu la Sofia.
Pe lângă cele două domenii la care am făcut referire mai sus, serviciile de informații militare rusești doreau să obţină informații clasificate și despre industria bulgară de apărare, capacitățile sale de producție și planurile sale de dezvoltare.
Avioane F-16 Block 70 pentru Bulgaria
Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.
Cu acest pas, partea bulgară și-a îndeplinit angajamentul în cadrul contractelor pentru achiziționarea aeronavelor de luptă F-16 pentru Forțele Aeriene Bulgare.
După confirmarea tranzacției de 1,2 miliarde de dolari partea americană, conform contractului, trebuie să înceapă procesul de construcție și de livrarea a avioanelor F-16.
Primul F-16 este programat să fie livrat la sfârșitul anului 2022, urmând a fi folosit pentru pregătirea şi antrenarea piloților Forțelor Aeriene Bulgăre. Restul de şapte vor fi livrate în etape între anii 2023-2027.
Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a acestui avion de vânătoare, având o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News