SUA: Congresul a blocat vânzarea de arme către Arabia Saudită. Se așteaptă veto-ul lui Trump
Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat miercuri blocarea unei vânzări de arme în valoare de 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită şi alţi aliaţi, o situaţie delicată pentru preşedintele Donald Trump, care va trebui acum să-şi utilizeze dreptul de veto.
Parlamentarii, dintre care mulţi au fost îngroziţi de asasinarea anul trecut a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi din ţara sa, precum şi de conflictul din Yemen, au votat o serie de măsuri vizând să împiedice această vânzare controversată de arme către saudiţi şi aliaţii lor iordanieni şi din Emiratele Arabe Unite.
'Când vedem ce se întâmplă în Yemen, este important ca SUA să ia poziţie', a declarat în momentul votului Eliot Engel, ales democrat în Comisia de afaceri externe din Camera Reprezentanţilor.
Rezoluţii ce blochează aceste 22 loturi de arme au trecut deja în iunie de Senat, controlat de republicani, şi urmează să meargă acum la Casa Albă.
Se așteaptă ca Trumă să-și folosească dreptul de veto
Se aşteaptă ca preşedintele Donald Trump să-şi folosească dreptul de veto, pentru a treia oară de când este preşedinte. Ar fi necesar ca cele două camere ale Congresului american să dispună de o majoritate covârşitoare de două treimi pentru a depăşi acest veto. Este însă puţin probabil, întrucât ar fi necesar ca 50 de aleşi care nu au votat pentru blocarea vânzărilor de arme miercuri să aleagă să voteze împotriva veto-ului prezidenţial.
Nr.2 republican din Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul, a criticat miercuri rezultatul 'periculos' al votului din cameră, atrăgând atenţia asupra 'desfăşurării tentaculelor iraniene' în Orientul Mijlociu.
'Dacă i-am lăsa să facă aceasta, va fi instabilitate, iar securitatea prietenilor noştri, precum Israelul, va fi ameninţată', a avertizat el într-un comunicat.
Administrația Trump a aprobat vânzarea de arme
Vânzarea de arme a fost autorizată la sfârşitul lunii mai de către administraţia preşedintelui Donald Trump, care a ocolit Congresul, invocând o situaţie de urgenţă provocată de Iran.
Congresul american a aprobat la începutul lunii aprilie o rezoluţie prin care îi cerea preşedintelui Trump încetarea oricărei asistenţe pentru coaliţia condusă de armata saudită şi care intervine din 2015 în războiul din Yemen împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Teheran, adversarul comun al Riadului şi Washingtonului, notează AFP.
De la intervenţia coaliţiei, conflictul a făcut aproape 10.000 de morţi şi a provocat 'cea mai gravă criză umanitară din lume' cu milioane de persoane în pragul foametei, conform ONU.
Rolul Arabiei Saudite în violenţele împotriva civililor yemeniţi este condamnat periodic de organizaţiile umanitare şi de politicieni din întreaga lume.
În plus, numeroşi parlamentari americani, chiar din rândurile republicanilor, îl consideră pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman drept responsabilul care a dat ordinul pentru asasinarea opozantului Jamal Khashoggi. Un raport al ONU apreciază că este 'de neconceput' că asasinarea să fi avut loc fără ca prinţul să fi fost informat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News