Primul pas a fost făcut? Transnistria vrea „ajutor” și „protecție” din partea Rusiei. Apelul adunării de la Tiraspol, adresat și ONU, OSCE sau Parlamentului European
Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Ultimul astfel de congres a avut loc în martie 2006.
Chiar dacă ”deputații” nu vor cere o alipire la Rusia, se pare că ce se întâmplă acolo este un prim pas dintr-un simulacru de ”autoderminare”. Cererea de anexare nu e o chestiune de ”dacă”, ci de ”când”, iar deznodământul e clar: anexarea Transnistriei, mai devreme sau mai târziu, la teritoriul F. Ruse.
Un prim pas pare să fi fost făcut.
Astfel, potrivit unei versiuni neoficiale a rezoluției discutate la Congres, Moldova e acuzată de blocada economică și genocidul populației și solicită ajutor Rusiei, se arată în documentul publicat pe canalul de telegram ”zona de securitate”, citat și de publicația moldovenească ZDG.
Pentru a da aparența de legalitate din punct de vedere al dreptului internațional, ”aleșii” așa-numitei Republici Transnistrene au făcut apel către Rusia (alături de care au inclus și alte organizații internaționale) pentru a solicita protecția împotriva abuzurilor Chișinăului:
Adoptarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune, precum și având în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană.
Adoptarea unui apel adresat Secretarului General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii.
Adoptarea unui apel către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”.
Adoptarea unui apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu solicitarea de a influența administrația la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului.
Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.
Adoptarea unui apel către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.
Adoptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.
În presa rusă apelul Transnistriei a fost deja preluat, așa cum se observă și pe canalul Telegram al RiaNovosti: ”Transnistria a apelat la Rusia pentru ajutor în legătură cu blocada economică a Republicii Moldova, declarația a fost adoptată de Congresul Deputaților”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News