,,Avem o creștere atât a costului forței de muncă, cât și a cheltuielilor. Dezvoltarea securității și a apărării este cu siguranță o prioritate. Avem de gând să alocăm 245,8 miliarde [grivne] pentru diferite departamente implicate în securitate și apărare", a precizat Markarova.
Potrivit ministrului ucrainean al finanțelor, nu toată această cifră va fi alocată autorităților specifice conform planificării guvernului, deoarece în buget a fost recent introdus un nou articol, care prevede că o anumită cotă din aceste fonduri pot fi distribuite doar de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.
Pe 15 septembrie, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a înaintat în Rada Supremă (parlament) proiectul de lege nr. 2000 „Cu privire la bugetul de stat al Ucrainei pentru 2020”. Niciun text din proiectul de lege sau documentele însoțitoare nu au fost încărcate încă pe site-ul oficial al parlamentului.
Proiecția bugetară a avut la bază o estimare a cursului de schimb de 28,2 grivne pe dolar (USD), a veniturilor la buget de 1,17 trilioane grivne (aproximativ 400 miliarde USD) și a unor cheltuieli în valoare apropiată veniturilor. În prezent, pe siteul oficial al Radei nu a fost publicat textul proiectului de lege sau documentele însoțitoare.
Ucraina vrea să îşi crească şi exporturile de armament
În prezent, exporturile de arme ucrainene sunt la un nivel destul de scăzut, astfel încât una dintre sarcinile principale o reprezintă creșterea exporturilor de la 400 milioane dolari la 2 miliarde dolari pe an.
„În general, avem produse de calitate. Dar exporturile noastre de arme sunt încă la un nivel destul de scăzut. Valoarea exportului este de aproximativ 400 de milioane de dolari pe an. Scopul nostru este să creștem exporturile de arme ucrainene cu până la 2 miliarde de dolari până în 2025. Acum, industria este extrem de ineficientă și are un nivel de performanță scăzut", a declarat într-un interviu, pe 17.09.2019, acordat presei din Ucraina, Aivaras Abromavicius, președintele Consiliului de Supraveghere al întreprinderii de stat din domeniul apararii "Ukroboronprom", informează Ukrinform.net.
Unicului portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei în portul Murmansk (nord) de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc, au anunțat joi agențiile rusești de presă, citate de The Moscow Times.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.