Ucraina întrece Rusia în "competiția dronelor". Rușii produc mai mult, dar Ucraina construiește mai eficient
Analiștii militari occidentali au evidenţiat calitatea scăzută a dronelor rusești în comparație cu cele asamblate în Ucraina și explică de ce, în ciuda faptului că dronele rusești efectuează lovituri devastatoare împotriva Ucrainei, aceasta are încă avantajul în "războiul dronelor". În competiția dronelor, "ucrainenii câștigă în mod clar", scrie un editorialist pentru The Telegraph: "Nu pentru că fac mai multe drone, ci pentru că cele rusești sunt prost făcute".
Calitatea scăzută a producției rusești este cea care permite Ucrainei să câștige războiul dronelor, sugerează ziarul.
Deși Rusia are o industrie de apărare mult mai mare, ar putea teoretic să depășească producția Ucrainei, în practică, afirmă The Telegraph, calitatea dronelor și a sistemelor de bruiaj rusești este mult mai scăzută: ,,În numeroasele ateliere mici din Ucraina, adesea finanțate de donatori privați și organizații non-profit, proiectarea și producția de drone este variată și răspunde conform cererii. În Rusia, în schimb, guvernul a monopolizat producția de drone în doar câteva întreprinderi mari de stat, care sunt pline de nepotism".
Acest fenomen din Rusia, scrie ziarul, favorizează corupția și frauda și încetinește inovarea.
Lentoarea mașinăriei birocratice rusești este argumentul rușilor înșiși, spune Samuel Bendett, expert în vehicule aeriene fără pilot la organizația de cercetare americană Center for Naval Analyses, care explică "calitatea în general slabă" a dronelor rusești.
Pe canalele Telegram, experții ruși în drone se plâng de o "listă uriașă de erori tehnice", în timp ce în Ucraina, spun ei, micile ONG-uri și ateliere private de garaj fac o treabă bună.
Bendett descrie "calitatea în general slabă" a dronelor rusești.
Foreign Policy notează că, în Ucraina, chiar și un analist financiar al guvernului ucrainean produce drone pentru armată, "seara și la sfârșit de săptămână cu prietenii".
Dronele sunt "noua cursă globală a înarmărilor"
Un grup de 12 entuziaști strâng fonduri pentru componente de drone pe o platformă de crowdfunding, iar unul dintre voluntari folosește o imprimantă 3D pentru a face piese mici care nu pot fi cumpărate.
Dronele sunt "noua cursă globală a înarmărilor", cu Statele Unite, China și Rusia în frunte, a relatat anterior Voice of America, citând The Independent. Publicația notează că datele de la Oficiul Mondial pentru Proprietate Intelectuală au arătat că, între 2022 și 2023, numărul de brevete depuse pentru tehnologii legate de vehicule aeriene fără pilot a crescut cu 16%.
Între 2022 și 2024, Rusia a depus 342 de astfel de brevete, în timp ce Ucraina a depus doar 4 brevete, potrivit biroului de proprietate intelectuală.
În același timp, până la 82% din toate brevetele globale privind dronele depuse începând cu 2015 au provenit de la companii chineze.
Statele Unite ocupă locul al doilea după China în ceea ce privește numărul de brevete tehnologice depuse, cu 858 de cereri în 2023 și un total de 5 631 din 2015.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News