Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
06 ian, 16:13
Armata franceză dispune de o structură specializată în combaterea atacurilor cibernetice, însă ea este mandatată să acţioneze în cadrul conflictelor "de la stat la stat", nu în lupta împotriva criminalităţii informatice, a explicat şeful unităţii, generalul Denis Tisseyre, detaliind într-un interviu acordat miercuri AFP responsabilităţile acestei unităţi.

"În faţa atacurilor din ce în ce mai sofisticate ale grupărilor de criminalitate cibernetică împotriva unor companii sau instituţii publice precum spitale, unii experţi recurg astăzi la măsuri informatice ofensive împotriva hackerilor care beneficiază de impunitate totală. Dar combaterea acestor grupări criminale nu intră în aria de responsabilitate a Comandamentului de Apărare Cibernetică (Comcyber)", explică generalul Tisseyre, transmite Agerpres.

"Comandamentul de Apărare Cibernetică nu este destinat să fie braţul armat al statului pentru a interveni împotriva criminalităţii cibernetice organizate sau împotriva ameninţării cu aplicaţii de tip ransomware", subliniază el. "Capacităţile noastre ofensive sunt destinate conflictelor de intensitate ridicată, pentru lupta de la stat la stat", explică generalul Tisseyre.

Anul 2020 a fost marcat de o înmulţire fără precedent a atacurilor împotriva companiilor şi instituţiilor publice prin ransomware (un program tip malware care blochează computerul şi dispozitivele mobile sau criptează fişierele electronice).

Washington Post dezvăluia în octombrie că militari ai comandamentului cibernetic american (US Cyber Command) au intervenit împotriva botnet-ului Trickbot, o infrastructură criminală utilizată, printre altele, pentru răspândirea ransomware.

Dar o astfel de acţiune militară nu este la ordinea zilei în Franţa.

"Împotriva grupărilor de criminalitate cibernetică mai degrabă vom împărtăşi informaţii cu serviciile poliţiei şi jandarmeriei cu privire la modurile de acţiune şi tehnici ale atacatorilor şi privind procedurile pentru a putea reacţiona", explică generalul Tisseyre.

"Dar sprijinul nostru nu este sistematizat. Nu intenţionăm să fim un jucător de prim-plan în această apărare împotriva criminalităţii informatice", rezumă el.

În caz de atacuri masive care pun în joc securitatea ţării, Agenţia naţională de securitate a sistemelor de informaţii (ANSSI) ar avea totuşi "posibilitatea de a apela la serviciile capabile să contraatace" - respectiv la Comcyber - "pentru a cere o acţiune", a menţionat el.

Un astfel de răspuns "ar fi definit în cadrul C4", centrul de coordonare care reuneşte reprezentanţi ai ANSSI, serviciilor de informaţi, poliţiei, justiţiei şi Comcyber, indică generalul francez.

 

Unitatea ComcyberÎnfiinţată în 2017, Comcyber dispune în prezent de un personal de peste 3.200 de oameni - militari (30%) şi civili (70%) - şi este în plină expansiune, urmând să ajungă la 4.300 de persoane în 2025, potrivit generalului Tisseyre.

Rolul său este dublu. În primul rând să apere Ministerul Apărării împotriva atacurilor informatice, o responsabilitate care ocupă aproape trei cincimi din efectivele sale. De asemenea, Comcyber trebuie să ofere Franţei arme şi tactici informatice utilizabile împotriva adversarilor, angajată astăzi în operaţiuni împotriva grupurilor islamiste armate din Africa şi Orientul Mijlociu. În total, aproximativ două cincimi din forţa sa este dedicată acestor operaţiuni ofensive.

În prezent, Comcyber desfăşoară operaţiuni ofensive cibernetice în sprijinul operaţiunilor Chammal (împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Orientul Mijlociu) şi Barkhane (împotriva jihadiştilor din Sahel), explică generalul Tisseyre.

Aceste operaţiuni vizează "serviciile de informaţii militare sau au ca scop obstrucţionarea pentru a bloca manevrele inamicului şi capacităţile de coordonare şi acţiune. De asemenea, aceasta poate încerca să înşele adversarul", specifică el.

În privinţa protejării Ministerului Apărării, Comcyber constată o sofisticare din ce în ce mai mare a atacurilor în 2020. Dar în total, "numărul atacurilor s-a diminuat" în 2020, în special pentru că "măsurile de securitate pe care noi le-am implementat au început să dea rezultate", a indicat generalul Tisseyre.

"Am întărit punctele de acces" între reţelele Ministerul Apărării şi internet, "am întărit reţelele noastre închise" (care nu sunt în contact cu internetul) şi "am dus o muncă de educaţie, de sensibilizare a tuturor agenţilor ministerului", care dă rezultate astăzi, a apreciat acelaşi înalt responsabil militar.

În 2019, Comcyber a înregistrat 850 de atacuri împotriva Ministerului Apărării francez, dintre care 10% vizau cu adevărat ministerul, şi dintre care 1% au fost calificate ca fiind atacuri elaborate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro