De la obuziere K9 la tancuri K2. Ambasadorul Coreei în România: Putem livra într-un timp foarte scurt orice echipament militar
Ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, a acordat un interviu trustului DC Media Group, în care a vorbit despre relația cu adevărat specială între România și Coreea de Sud.
Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog
România și Coreea de Sud au mult mai mult în comun decât pare la prima vedere, remarcă ambasadorul sud-coreean, Excelența Sa Rim Kap-soo. ”Cu România începe lumea liberă în flancul estic, iar cu Coreea începe lumea liberă în nord-estul Asiei. Deci, împărtășim același mediu de securitate, împărtășim aceleași valori, împărtășim aceiași parteneri strategici cu Uniunea Europeană și împărtășim, de asemenea, alianța militară cu Statele Unite”, arată diplomatul sud-coreean.
Rim Kap-soo a făcut o scurtă trecere în revistă a ultimei reuniuni la cel mai înalt nivel dintre România și Republica Coreea. Bilanțul include Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic (care va ghida relațiile bilaterale în următorii 15 ani), dar și un Acord privind cooperarea în domeniul apărării.
Practic, România va putea să beneficieze de pe urma expertizei Coreei de Sud, în contextul în care Seulul nu a avut la dispoziție ”vacanța” de trei decenii pe care Europa a trăit-o după prăbușirea URSS.
Din cauza contextului de securitate din Peninsula coreeană, industria de apărare sud-coreeană a fost nevoită să funcționeze mereu la capacitate ridicată.
”În medie, 2,6% din PIB-ul nostru național a fost dedicat apărării, deci nu ne-am bucurat de beneficiile păcii. Continuăm să investim mulți bani în capacitățile noastre de apărare, dezvoltând industriile noastre de apărare. Încă avem multe capacități de echipamente de apărare. Asta înseamnă că putem livra orice echipamente militare într-un timp foarte scurt”, arată ambasadorul Rim Kap-soo.
”Producem totul, de la artilerie la nave de luptă, submarine”
Ambasadorul a mai precizat că industria de apărare sud-coreeană poate ”produce totul, de la artilerie la nave de luptă, submarine, totul”.
”Sperăm cu adevărat să împărtășim tehnologia noastră, să împărtășim expertiza noastră în industria de apărare și să aducem o contribuție mare, considerabilă la modernizarea militară a României”, mai arată Rim Kap-soo.
Trebuie spus că România este interesată de tehnica militară sud-coreeană, mai ales că companiile din țara asiatică și-au declarat disponibilitatea de a investi masiv în industria românească de apărare.
Astfel, ministerul apărării intenționează să încheie în acest an procedura achiziției de obuziere, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri. Programul prevede achiziția a 54 de obuziere autopropulsate pe șenile (3 sisteme x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic). Compania din Coreea de Sud Hanwha Aerospace a rămas singurul ofertant în competiție, în prezent discuțiile fiind în ultima fază a clarificărilor.
România este interesată și de achiziția a 296 de Vehicule de Luptă (în programul ”Mașina de Luptă a Infanteriei” - MLI), dar și a unui număr adițional de tancuri, care să completeze viitoarele 54 de tancuri Abrams, care vor ajunge până la finalul lui 2027.
Se pare că blindatele sud-coreene (atât tancurile K2, cât și Mașina de Luptă a Infanteriei ”Redbak”) se află pe lista scurtă a României, aspect confirmat și de ministrul apărării Angel Tîlvăr, cu ocazia vizitei în Coreea de Sud.
”Suntem interesați și de un tanc (K2) pe care ei (coreenii - n.r.) l-au dezvoltat și care este bine cotat la nivel mondial. Mai suntem interesați și de o mașină de luptă a infanteriei (MLI-ul ”Redbak”)”, preciza atunci Tîlvăr.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News