Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Ar putea Rusia să vândă Iranului sisteme de apărare antiaeriană S-400?
Rusia trebuie să decidă dacă va furniza sau nu Teheran sisteme de apărare aeriană în 2020. Decizia a devenit problematică la începutul anului, după ce Iranul a doborât din greșeală un avion de pasageri ucrainean, folosind un sistem antiaerian rusesc de tip Tor-M1.
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Vladimir Zhirinovsky, liderul unui partid naţionalist rus, a solicitat încheierea unor acorduri rapide cu Iranul, în ciuda embargoului impus de ONU, care nu interzice formal punerea în aplicare a contractelor pentru echipamente militare de apărare.

Cu toate acestea, cotidianul The Moscow Times precizează într-o analiză realizată săptămâna trecută că Moscova și Teheranul lucrează de mult timp la posibilitatea includerii unui contract pentru sisteme de apărare aeriană, ca parte a colaborării lor în domeniul comerţului cu armament.

Până în momentul de faţă au existat consultări şi negocieri, atât la nivelul ministerelor de apărare dintre cele două ţări, cât şi la nivelul unei comisii mixte de cooperare în domeniul militar.

La urma urmei, restricțiile ONU vor expira în toamna anului 2020 și este prea puţin probabil că Rusia să voteze în favoarea prelungirii embargoului.

În 2016, ministrul apărării iranian, Hossein Dehghan, a data asigurări că, după decizia politică a președintelui rus Vladimir Putin de a ridica restricțiile privind furnizarea de sisteme S-300PMU2 către Iran, Teheran va cumpărarea a patru astfel de sisteme din Rusia. În afară de aceste achiziții, Iranul declara că pe viitor îşi va înzestra forţele armate cu sisteme de apărare aeriană produse de industria locală.

Sistemul iranian de apărare aeriană Bavar-373 pare să aibă caracteristici similare cu sistemul rusesc S-300. Iar armata iraniană a spus că tancurile T-90 rusești sunt „favoritele" sale .

Dar chiar și după ridicarea embargoului, accentul vă fi pus pe achiziţionarea unor vehicule blindate produse de industria iraniană de apărare. Conform zvonurilor, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) susține ideea stopării importurilor, deoarece controlează majoritatea întreprinderilor de armament. IRGC a făcut lobby pentru a-și promova punctul de vedere prin cercuri apropiate liderului suprem Ali Khamenei.

Așa cum este cazul tancurilor T-90, liderii iranieni și-au schimbat în mod repetat, în declarațiile lor oficiale, părerile despre sistemele de apărare aeriană. În raportul său, Agenţia americană de Informaţii a Apărării (DIA) a remarcat interesul continuu al Iranului pentru tancuri T-90, sisteme de apărare S-400 și aeronave Su-30 și Yak-130.

După cea de-a 8-a Conferință a Ministerului Apărării din Moscova, din aprilie 2019, privind securitatea internațională, Bloomberg a raportat că, din cauza dorinței de a dezvolta relații cu Arabia Saudită și Israel, Rusia a refuzat cererile oficiale din partea Iranului de a cumpăra sisteme S-400.

La Forumul Internaţional de Tehnică Militară "Armata-2019'', din iunie, reprezentanții Serviciului Federal Federal de Cooperare Militară-Tehnică au anunțat că Moscov este dispusă să furnize Iranului sisteme S-400, fără a preciza numărul acestor.

După evenimentele din ianuarie, autoritățile și exportatorii de arme din Rusia se confruntă cu următoarea întrebare: ce relaţie să aibă cu Iranul după ce militarii iranieni au doborât un avion de pasageri ucrainean folosind un sistem de rachete Tor-M1?

Recent, ambasadorul rus în Iran, Levan Jagaryan a declarat, într-un interviu acordat RIA Novosti, că Teheranul este interesat de echipamentele militare rusesti.

„Da, există, desigur, pentru că tehnologia noastră militară este considerată de drept cea mai bună și mai accesibilă din lume”, - a spus ambasadorul, răspunzând la o întrebare dacă Teheran are un interes pentru echipamentele militare ruse, dar nu a specificat despre ce echipamente ar fi vorba.

În același timp, el a amintit că, în domeniul cooperării tehnico-militare cu Teheran, Moscova respectă restricțiile impuse Iranului în conformitate cu dreptul internațional - în conformitate cu rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.
„Dar aceste restricții sunt temporare - până în octombrie 2020”, a spus Jagaryan.

Comentând posibilitatea ca Iranul să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană S-400, șeful misiunii diplomatice ruse a declarat că Teheranul trebuie să decidă singură dacă achiziţionează sau nu astfel de sisteme de apărare.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România, acuzată că a trimis ajutor umanitar de proastă calitate în R. Moldova. Ambasada reacționează și acuză „dispute politice”
Nava purtătoare de rachete „Zborul” a plecat spre Bulgaria. Exerciții alături de fregata „Regina Maria” și nave din SUA, Turcia, Italia și Georgia
Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | Generalul Milley spune că SUA for face 'săpături'
Japonia, cel mai mare client extern al F-35. SUA dau undă verde unui contract uriaș pentru încă 105 aeronave
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată de SUA. Americanii vor rotații ale aeronavelor de luptă pentru descurajarea Rusiei
SUA vor moderniza rachetele Patriot ale Taiwanului
Noua 'lege a protestelor' a scos grecii în stradă, înregistrându-se confruntări între protestatari și forțele de ordine
Nava maritimă pentru scafandri Grigore Antipa a intrat în reparații capitale
Percheziţii la sediul administraţiei prezidenţiale bulgare. Un consilier şi un secretar ai preşedintelui Radev, arestaţi
Venezuela susține că avioanele sale militare ar fi doborât o aeronavă de producție americană (Foto)
Dragorul Maritim 25 Lt. Lupu Dinescu a plecat în misiune NATO - Video
Militarii ucraineni au testat sistemele antitanc Javelin (Video)
China nu vrea o 'confruntare totală' cu SUA, dar admite că situaţia actuală este cea mai gravă din istoria relaţiilor lor
Premierul Boris Johnson şi-a dat acordul pentru publicarea unui raport privind posibile ingerinţe ruseşti
Şeful armatei israeliene intră în carantină, la o zi după ministrul apărării
Ambasadorul Rusiei la Chișinău: Grupul Operativ de Trupe Ruse nu se va retrage din Transnistria
Atentat terorist dejucat în Ucraina. SBU: Un agent rus intenţiona să folosească un lansator de grenade (Foto/Video)
Creşte numărul ţărilor care deţin drone înarmate
Implicarea Rusiei în războiul din Siria. Generalul sirian Suheil al-Hassan, păzit de un soldat al Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS) ruse
Flota de Nord a Rusiei, ample exerciții în Marea Barents
Premierul irakian promite "să răzbune" moartea lui Hicham al-Hachémi
Armata franceză a primit un nou lot de vehicule blindate din seria VBMR de tip Griffon
Lituania a oprit transmisia postului TV rus RT: Răspândeşte conţinut care favorizează Kremlinul
Mike Pompeo: SUA consolidează cooperarea cu Cipru în domeniul apărării
Submarin din clasa Kilo, remorcat în Iran. Experții pun la îndoială capabilitatea navei (Video)
Ambasadorul rus la Chișinău: Rusia nu dictează politica R. Moldova, dar își va apăra mereu propriile interese
Brazilia a început oficial producția de aeronave Gripen
Violențe pe străzile Serbiei. Președintele Vucic acuză că ''ofiţeri de informaţii'' regionali sunt în spatele revoltelor (Video)
Al Jufra Air Base. Sursa foto: CSIS.org
EXCLUSIV
Războiul din Libia | Turcia vrea să elibereze baza aeriană Al-Jufra, condusă de miliţiile lui Haftar şi mercenarii din Wagner Group
Trageri reale asupra unor ținte aeriene și terestre cu sistemul Gepard. Militarii români au fost evaluați (Foto)
Fabrică ilegală de mitraliere, lângă Timişoara. Un cetatean irakian producea arme semiautomate (Video)
Iranul anunță că va consolida apărarea aeriană a Siriei pentru ca aceasta să poată face față Israelului
SUA reacționează și neagă faptul că ar urma să își transfere în Maroc efectivele și echipamentele de la o bază navală din Spania
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro