Arnaud Rousset: MBDA propune României rachete Mistral 3 și VL Mica în programele SHORAD/VSHORAD și MANPADS - lansatoare portabile
Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial francez a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre.
DefenseRomania s-a interesat și de programul SHORAD/VSHORAD și MANPADS, în dialogul cu înaltul oficial al MBDA.
Amintim că România intenționează să achiziționeze sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme de apărare pe rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), dar și sisteme MANPADS (Man Portable Air-Defense system).
România intenționează să achiziționeze 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, program estimat la peste 2.7 miliarde de euro.
În programul SHORAD/VSHORAD, propunerea MBDA pentru România sunt rachetele antiaeriene Mistral 3 și VL Mica. Noua versiune VL Mica NG, care poate angaja ținte de peste 40 de kilometri, ar putea face parte din ofertă. Arnaud Rousset ne-a precizat că MBDA rămâne deschisă discuțiilor, și e pregătită să ofere României rachete de ultimă generație, dacă, desigur, MApN va selecta propunerea grupului francez în acest program.
MBDA propune României rachete antiaeriene Mistral 3 și VL Mica
„MBDA a propus întotdeauna forțelor armate române sisteme de rachete de ultimă generație. Rachetele produse de MBDA nu numai că sunt operaționale și combat proven, dar sunt orientate spre viitor în ceea ce privește performanța, timpul de livrare și prețurile. E o strategie de modernizare care se realizează pas cu pas, bazată pe tehnologii moderne, o strategice care denotă credibilitate pentru clienții noștri.
Pentru a ilustra acest lucru, vă pot da exemplul sistemului de rachete MISTRAL. Când MBDA a început discuțiile despre Mistral cu Forțele Aeriene și cu Armata Română, racheta aflată în serviciu era Mistral 1. Era o perioadă în care aproape că nu exista un buget de investiții în domeniul apărării în România. Cu toate acestea, MBDA era deja prezentă aici, era alături de România. Apoi am fost dezvoltat Mistral 2, urmată de Mistral 3. Când, sperăm că în curând, România va semna contractul, vestea bună este că va avea acces chiar la o versiune îmbunătățită, cu o rază de interceptare semnificativ îmbunătățită, atât pe orizontală, cât și pe verticală.
În ceea ce privește capabilitățile SHORAD/VSHORAD, MBDA propune un sistem cu capacitatea de a opera Mistral 3 pentru VSHORAD și VL MICA pentru SHORAD.
În ceea ce privește sistemul VL MICA GBAD, MBDA va continua să îl dezvolte. După cum știți, Ministerul francez al Apărării a atribuit MBDA un contract pentru dezvoltarea unei versiuni actualizate a MICA, denumită MICA New Generation (NG), pentru a îmbunătăți, în primul rând, capacitățile de interceptare și apărare ale avioanelor de luptă RAFALE. Datorită inovațiilor tehnologice pe care le încorporează, rachetele VL MICA NG oferă capabilități îmbunătățite de a face față țintelor precum UAV-uri sau avioane de mici dimensiuni, precum și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor. În perspectiva programului SHORAD/VSHORAD, ambele opțiuni se află pe masă, iar MBDA va continua să lucreze îndeaproape cu Forțele Armate Române pentru a oferi cea mai bună soluție tehnică și operațională pentru a răspunde cerințelor României”, a conchis Arnaud Rousset.
MBDA, referiri și despre programul de înzestrare cu sisteme portabile MANPADS
Rachetă Mistral 3, lansată dintr-un sistem portabil. Sursă foto: MBDA
Înaltul oficial al MBDA ne-a confirmat totodată că în ceea ce privește programul de înzestrare cu rachete portabile MANPADS, MBDA propune României Mistral 3.
„Într-adevăr, propunerea pentru forțele române ca MANPADS e Mistral, un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, combat proven, care dispune de un lansator.
Poate fi transportat ușor și operat de la sol, de pe vehicule, clădiri, nave sau elicoptere. Mistral e portabil, complet digital, conceput pentru a îndeplini cerințele tuturor structurilor de forță din cadrul Armatei române. Mistral are o rată de 98% și o fiabilitate mai mare decât orice alt tip de sistem de apărare antiaeriană din clasa sa. Cea mai modern versiune propusă de MBDA este într-adevăr Mistral 3. Sistemul beneficiază de îmbunătățiri, în special de capabilități împotriva UAV-urilor mici și de o rază de interceptare extinsă”, a mai precizat Arnaud Rousset.
CITEȘTE ȘI: MBDA nu exclude un centru de excelență pentru Mistral, Mica și Exocet la Ploiești. Succesul rachetei Magic 2 pe MiG-21 LanceR - un exemplu
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News