Bulgaria își va asigura singură întreținerea avioanelor de luptă F-16 Block 70: Această soluție va duce la economii semnificative de costuri
Ministrul bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, a anunțat că achiziția aeronavei F-16 Block 70 va permite Serviciilor de întreținere a aviației din Bulgaria (Avionams) să implementeze tehnologii avansate de întreținere la fața locului, fără a fi nevoie să trimită aeronavele Vipers în Statele Unite sau în alte state.
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin
Această soluție va duce la economii semnificative de costuri și va permite pregătirea specialiștilor în Bulgaria pentru activitățile de suport tehnic și întreținere ale liniei Viper.
Programul Viper
Forțele Aeriene din Sofia au în curs de desfășurare un program de achiziție pentru opt avioane de vânătoare bombardament de la Lockheed Martin F-16 Block 70 sau Viper, ca parte a unui contract în valoare de 1,3 miliarde de euro.
În plus, Sofia a semnat o scrisoare de ofertă și acceptare (LOA) pentru încă opt F-16 Block 70, versiune care se consideră că va asigura securitatea și interoperabilitatea NATO timp de decenii.
Bulgaria va fi a doua țară europeană care va primi acest model după Slovacia, căreia i-au fost livrate recent primele aeronave de către Lockheed Martin.
Forțele Aeriene bulgare vor primi în total 14 avioane monopost și 4 în configurație cu două locuri cu care va înlocui MiG 29A și UB din epoca sovietică, încă în serviciu.
Principalele programe de modernizare ale Forțelor Armate Bulgare
Ministrul ZaprIanov a făcut declarații cu privire la principalele programe aflate în derulare în cadrul unui seminar privind modernizarea Forțelor Armate Bulgare și inovarea în industria de apărare, sub auspiciile sale și ale ministrului Economiei și Industriei.
Zaprianov a ținut să comenteze programul de construcție a celor două ambarcațiuni de patrulare multirol pentru Marina Bulgară și achiziția a 183 de vehicule de luptă Stryker 8x8 pentru armată.
Programul de investiții pentru Apărare 2032, aprobat recent în parlament, conturează obiectivele și intențiile de investiții ale Ministerului Apărării de la Sofia până în 2032, cu un cost estimat la aproximativ 4,6 miliarde de euro.
Șeful Departamentului Apărării a subliniat importanța necesității unei colaborări mai strânse între Forțele Armate, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, centrele de cercetare și universități, precum și companiile industriale pentru a promova industria bulgară în domeniul munițiilor europene și pe piața echipamentelor de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News