Criza aviației strategice din Rusia: Eșecul încercărilor de „reproducere” a bombardierelor Tu-160 și Tu-22M3 la uzina aeronautică din Kazan
Potrivit rapoartelor, în noaptea de 20 ianuarie 2025, dronele kamikaze cu rază lungă de acțiune ale forţelor armate ucrainene au distrus Uzina Kazan Aircraft Production Association (KAPO), care construiește bombardiere strategice Tu-22M3 și Tu-160. În prezent, datele din surse deschise verifică doar momentul atacului cu drone asupra acestei fabrici. Cu toate acestea, numai acest fapt face ca o anchetă asupra producției actuale de bombardiere rusești Tu-22M3 și Tu-160 să fie esențială, deoarece faptele prezintă o imagine destul de contradictorie.
Atacurile asupra uzinelor Smolensk și Kazan din Rusia ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității industrie ruse de apărare de a-și repara și moderniza aeronavele.
Aceste atacuri strategice vizează reducerea capacității de producție ale Rusie, a declarat expertul în aviație și directorul general adjunct al unei companii specializate în sisteme de război electronic (EW), Anatolii Khrapchnskîi, într-un interviu acordat pe canalul de YouTube RBC-Ucraina.
În ceea ce privește uzina din Kazan, Khrapchnskîi a menționat că aceasta are o importanță semnificativă pentru aviația strategică a Rusiei, în special pentru aeronavele Tu-160 și Tu-22M3. „Această uzină servește drept bază pentru modernizarea sau repararea acestor aeronave”, a declarat acesta.
În același timp, el a remarcat că Rusia nu produce în prezent noi aeronave moderne, iar cele patru Tu-160 noi văzute în Ucraina au fost asamblate din componente mai vechi.
Potrivit specialiștilor militari ucraineni ai DefenseExpress, Rusia este în prezent incapabilă să construiască de la zero bombardiere Tu-160 și Tu-22M3 complet noi. Pentru a fabrica ceea ce sunt descrise oficial ca fiind aeronave „noi” de acest tip, rușii trebuie să utilizeze aeronave din era sovietică care se află în depozitele KAPO de zeci de ani. În limbajul propagandei rusești, această practică este acum cunoscută sub numele de „replicare”.
Potrivit unor surse, între 2022 și 2023, Rusia a construit trei bombardiere Tu-160 din fuselaje sovietice ca parte a programului de „reproducere”, numindu-le Tu-160M. În plus, înainte de februarie 2022, o altă aeronavă operațională de acest tip a fost modificată la KAPO sub denumirea Tu-160M.
Paradoxul este că Ministerul rus al Apărării speră acum să pună în funcțiune toate cele patru Tu-160M, fiecare capabilă să transporte 12 rachete de croazieră, în cadrul forțelor aerospațiale ruse până cel puțin în 2025 - în ciuda faptului că toate cele patru aeronave au fost inițial programate pentru livrare în 2023.
Acest lucru semnalează probleme grave cu motoarele și sistemele de bord ale bombardierelor. În concluzie, KAPO poate prezenta oficial bombardierele Tu-160M pe care le-a comandat Ministerul rus al Apărării, însă aceste platforme purtătoare de rachete sunt încă neadecvate pentru funcția lor reală. Singura lor aplicație practică de până acum a fost ca fundal pentru vizita propagandistică a lui Putin la uzina de aviație din Kazan, în februarie 2024.
Poziția Tu-22M3 este considerabil mai semnificativă. Înainte de februarie 2022, imaginile din satelit au dezvăluit șase aeronave Tu-22M3 aflate într-un spațiu de depozitare deschis la Uzina de Aviație din Kazan, în așteptarea motoarelor și a componentelor electronice. Între 2012 și 2021, KAPO și Ministerul rus al Apărării au participat la discuții privind dezvoltarea unei generaţii viitoare a acestor aeronave.
Povestea bombardierelor Tu-22M3M modernizate este și mai bizară. Rușii au lansat prima aeronavă din această variantă în 2018, a doua în martie 2022, și cu aceasta se încheie lista bombardierelor disponibile din această categorie. Cu toate acestea, conducerea KAPO nu a fost împiedicată să anunțe, la sfârșitul anului 2023, un plan încă neîmplinit de a instala sonde de realimentare pe toate Tu-22M operaționale din cadrul forțelor aerospațiale ruse.
Atunci când se evaluează semnificația uzinei de aviație din Kazan și importanța atacului asupra acestei facilități, un fapt cheie iese în evidență - această uzină este una dintre cele mai mari întreprinderi din industria militară de apărare a Rusiei, având până la 8 500 de angajați.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News