Evoluția Patriot continuă | România, prima țară care va utiliza cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană
România a bifat o nouă etapă a programului Patriot: la începutul acestui an, s-a încheiat cu succes testarea cele mai noi versiuni a unității de tragere, versiunea 8.1, într-un proces cunoscut ca „Post-Deployment Build”. Această etapă de testare și evaluare garantează că livrarea de noi sisteme în 2022, precum și modernizarea unității pe care statul NATO o deține deja se vor desfășura conform calendarului agreat.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Această etapă este importantă, atât pentru România, cât și pentru celelalte 16 națiuni care au ales să utilizeze Patriot pentru a-și asigura apărarea aeriană și anti-rachetă. Toate aceste țări vor beneficia de pe urma îmbunătățirilor aduse sistemului de apărare Patriot fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, se precizează într-un amplu şi cuprinzător articol semnat de compania Raytheon Missile System.
Într-o serie de 2 articole, realizate cu Patrick Griffin, senior program manager al programului Patriot în România, compania Raytheon Missile System, prezintă evoluția constantă a soluțiilor globale Patriot. În prima parte a seriei, Patrick Griffin prezintă cele mai noi progrese. În cea de-a doua parte, care va fi publicată săptămâna viitoare, compania Raytheon Missile Systems pomite că va prezenta strategia de apărare multistratificată a României în contextul celor mai noi progrese ale programului Patriot.
Î: În ce constă procesul denumit „Post-Deployment Build”? Și de ce este el important?
R: PDB, așa cum îl numim pe scurt, se referă la testarea și evaluarea îmbunătățirilor continue de hardware și software realizate la nivelul sistemului Patriot încă de la crearea sa. În acest caz specific, numărul 8.1 se referă la implementarea primelor îmbunătățiri de detaliu realizate la nivelul celei de-a opta versiuni a sistemului Patriot.
Aceste îmbunătățiri sunt necesare pentru că amenințările evoluează constant, iar tehnologia care trebuie să le contracareze trebuie să rămână mereu cu un pas înainte. Este extrem de important ca un sistem precum Patriot să fie modernizat continuu, menținând totodată funcționalitatea de bază - acesta este unul dintre motivele principale pentru care țările aleg să achiziționeze Patriot.
Principiul de design de bază este să păstrăm ce funcționează și apoi, pornind de aici, să le îmbunătățim astfel ca, împreună, aceste funcționalități să formeze cea mai nouă configurație de bază a sistemului. Astfel, putem să asigurăm mentenanță și suport pentru Patriot timp de mulți ani de acum încolo.
Î: Care sunt cele mai importante îmbunătățiri de hardware care au fost validate în această etapă recentă de testare și evaluare?
R: Optimizările de hardware includ schimbări la nivelul stației de control a interceptărilor, centrul de control al informațiilor, grupul de transmisii de comunicații și setul de radar. De menționat este că vom da în folosire un sistem denumit „digital exciter”. Acesta înlocuiește un subsistem de bază din cadrul radarului Patriot, modificându-i configurația pentru a deveni un produs digital complet nou care valorifică lecțiile învățate din utilizarea a mai multor sisteme diferite – nu doar anii de experiență Patriot, ci și tehnici moderne de fabricație a plăcilor cu circuite și principii de design care fac ca sistemul să fie mult mai fiabil și mai ușor de întreținut. Astfel, el asigură, de asemenea, posibilitatea de a evolua odată cu amenințărilor într-o manieră mult mai eficientă decât versiunea analogă.
Interfața Warfighter Machine (WMI) (stânga) înlocuiește formele pixelate și directorul complex din sistemul anterior (dreapta). Noua WMI utilizează genul de vizualuri 3D, pagini de status ușor de citit și funcționalități de căutare care ar fi familiare oricărui jucător de jocuri video.
Î: Care este cea mai importantă schimbare realizată pe partea de software?
R: Cea mai importantă schimbare constă în Interfața Warfighter Machine sau WMI. Aceasta este interfața de comandă și control utilizată de operatorul sistemului de armament. În acest moment, operatorii văd forme pixelate și au la dispoziție un director complex pentru a accesa funcțiile de căutare și paginile de status. Am înlocuit această interfața cu o variantă cu elemente grafice tridimensionale, astfel încât operatorii să poată analiza terenul și imaginile realizate din aer mai ușor, mai rapid și fără să necesite la fel de mult training anterior.
Este o abordare mai modernă și intuitivă pentru oricine a folosit deja computere, echipamente digitale sau jocuri video. Funcționalitatea este mai evidentă acum, ceea ce este vital pentru competența operatorului în momentele care contează pe câmpul de lucru.
Î: De ce sunteți atât de convins că sistemul Patriot este „cel mai bun”?
R: Dovada constă în succesul fără precedent al sistemelor Patriot de apărare integrată aeriană și anti-rachetă în operațiuni militare. Până acum, aceste sisteme au fost utilizate în peste 250 misiuni, în diferite situații de luptă, de mai multe țări de pe glob.
În tot acest timp, sistemul a fost constant modernizat. Prima oară când capabilitățile Patriot au atras atenția presei mondiale a fost în Golful Persic, în anii 90. Construim constant pe baza acestui palmares și învățăm din toate lecțiile. Astfel, sistemul Patriot devine tot mai bun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News