Ficțiunea a devenit realitate. US Army a folosit în premieră o armă cu laser împotriva țintelor aeriene și proiectilelor
Forțele Terestre americane (US Army) au folosit, la finalul lunii iulie, în poligonul Fort Sill, Oklahoma, prima armă cu laser din istorie împotriva țintelor aeriene și proiectilelor de dimensiuni medii și mari.
Produsul, integrat pe un vehicul Stryker, este destinat apărării antiaeriene și a fost verificat prin trageri de luptă împotriva țintelor de tip sistem aerian fără pilot (UAS), rachete ușoare, proiectile de artilerie și bombe de aruncător (rockets, artillery and mortars - RAM).
„Aceasta este prima aplicație de luptă cu laser pentru un sistem de manevră în cadrul US Army”, a declarat generalul-locotenent Neil Thurgood, director pentru hipersonică, energie dirijată, spațiu și achiziție rapidă. „Tehnologia pe care o avem astăzi este gata. Este o poartă către viitor.”
Proiectul a fost lansat în urmă cu 24 de luni
Proiectul de realizare a sistemului DE M-SHORAD (Directed Energy-Maneuver Short-Range Air Defense) a fost lansat în urmă cu 24 de luni de către US Army, care, la data respectivă, a anunțat, că până în 2022 intenționează să operaționalizeze primul prototip al unui sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă, bazat pe energie dirijată.
DE M-SHORAD este destinat să asigure protecția diviziilor și brigăzilor luptătoare împotriva amenințărilor de tip UAS și RAM. Biroul pentru Tehnologii Critice și Capabilități Rapide (RCCTO) al US Army, care a coordonat întregul proces de realizare a prototipului, va livra până la finalul anului 2022 un pluton de patru Stryker echipate cu laser.
În cadrul tragerilor de luptă, sistemul s-a confruntat cu o serie de scenarii realiste, menite să stabilească caracteristicile dorite pentru viitoarele sisteme DE M-SHORAD.
„A fost un efort nemaiîntâlnit”, a declarat colonelul G. Scott McLeod, managerul programului DE M-SHORAD din cadrul RCCTO. „Construim și oferim o nouă capabilitate de marcă. Aceasta nu este o modificare sau o actualizare. Au fost necesare doar 24 de luni pentru ca echipa combinată a guvernului și industriei să proiecteze, integreze și să prezinte o capabilitate de luptă, gata pregătită pentru un mediu operațional”.
„Acest eveniment a marcat o etapă cheie și este un exemplu excelent de prototipare rapidă”, a spus dr. Craig Robin, director adjunct la RCCTO, responsabil cu problemele de energie dirijată. „Pentru prima dată, am avut la dispoziție un laser de luptă, care produce efecte împotriva amenințărilor reale.”
Pentru a aborda proiectul de dezvoltare a armei cu laser, RCCTO apelează la un forum unic al părților interesate cunoscut sub numele de Octagon. Acest grup este compus din următoarele părți interesate: doctrină, organizare, instruire, material, conducere, personal, facilități și politică. Grupul funcționează în paralel cu dezvoltarea prototipului, asigurându-se că elementele prezentate mai sus sunt deja gata, atunci când vor fi livrate prototipurile.
Arma laser e montată pe un vehicul de luptă blindat Stryker
„Proiectul științific din această tehnologie s-a încheiat. Este timpul să le oferim soldaților noștri prima capacitate operațională de acest fel din istorie”, a declarat generalul-locotenent Neil Thurgood.
Comentariul autorului: Arma laser are o putere de 50 KW și este montată pe vehiculului de luptă blindat Stryker A1.
Proiectilele de artilerie, care trebuie distruse de acest laser, au, în medie, o masă de 60 kg și o viteză de 1.000 m/s. UAS au viteză mai mică, dar acestea au traiectorii imprevizibile, spre deosebire de proiectile a căror traiectorie poate fi anticipată algoritmic, în afară de confirmarea unor puncte din traiectorie prin radar.
US Army intenționează, să introducă în dotarea trupelor, până în 2024, un laser mai puternic - 300 KW (IFPC-HEL - Indirect Fire Protection Capability-High Energy Laser), eventual o versiune cu microunde de mare putere (IFPC-HPM - Indirect Fire Protection Capability-High Powered Microwave), care să neutralizeze inclusiv ținte de mare viteză, care au ultima parte a traiectoriei puternic descendentă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News