Modernizarea fregatelor României ar putea fi făcută și cu un sistem ”produs în România”. Propunerea Thales: Sistemul de management al luptei TACTICOS
Thales a prezentat la "Black Sea Defense, Aerospace and Security" (BSDA) București o gamă diversificată de sisteme pentru cele trei componente ale forțelor armate (terestră, navală și aeriană).
Prezentă la BSDA - cea mai mare expoziție de tehnică militară și apărare din sud-estul Europei, desfășurată în perioada 22-24 mai, DefenseRomânia a putut vedea câteva dintre soluțiile tehnice propuse de compania franceză Thales.
Unul dintre cei mai importanți jucători mondiali din industria de apărare, Thales anunțase cu ceva timp înainte care vor fi principalele soluții pe care le vor expune la București, printre care:
NS100, radarul de supraveghere aeriană și de suprafață cu rază medie și lungă de acțiune, care detectează ținte navale, avioane de luptă, rachete de mare altitudine, elicoptere sau drone.
simulator pentru sistemul TACTICOS de management al luptei, care este elementul central de comandă și decizie al unei nave militare, personalizat de inginerii din România,
racheta ușoară multirol LMM, cu rază scurtă de acțiune, proiectată pentru a fi lansată terestru, aerian, sau naval,
sistemul Scorpion - un afișaj care poate fi integrat pe căștile standard ale piloților de avioane de luptă, inclusiv aeronave F-16
sisteme radio, soluții de comunicații cloud, C4ISR, cu un înalt nivel de rezistență la bruiaj.
Pe lângă date tehnice și specificații ale echipamentelor, am putut discuta cu oficialii și experții companiei.
TACTICOS, Made in Romania. Sistem de management al luptei ar putea fi o soluție pentru modernizarea fregatelor României
Cu o experiență vastă ca furnizor de echipamente, sisteme și servicii navale, Thales spune că poate oferi forțelor navale o expertiză și beneficii operaționale dovedite, iar sistemul TACTICOS este una dintre soluțiile companiei.
”Propunerea noastră este o soluție construită în România. Orice navă, orice modernizare în domeniul naval să fie făcută prin capacități naționale”, explică Cristian Sfichi, Director General al Thales Romania.
Unul dintre riscurile majore pentru industria de apărare este întreruperea lanțului de aprovizionare cauzată de conflicte precum cel din Ucraina, iar Thales poate furniza o soluție produsă în centrul său din România.
Integrarea TACTICOS cu sistemele de interceptori nu va reprezenta un obstacol, mai susține oficialul Thales.
Sistemul de management al luptei TACTICOS este folosit de Marina SUA pentru navele sale de Coastă (Littoral combat ships) din clasa ”Independence”, a explicat și contraamiralul (în rezervă) Anthony Lengerich, vicepreședinte al Diviziei Programe Navale în cadrul Thales Defense and Security, SUA.
”Avantajul TACTICOS este adaptabilitatea la orice timp de navă. Pot fi adăugate funcționalități, în cazul în care o țară își extinde capacitatea navală. Sistemul îl avem în 25 de țări, instalat pe mai multe de 200 de nave”, a explicat contraamiralul Lengerich.
Ce ar urma să cumpere/modernizeze România
Trebuie amintit că România are în derulare o serie de programe de achiziții majore.
Este vorba de achiziția de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (primele baterii de coastă Naval Strike Missiles - NSM, în 2024), de vehicule amfibii de asalt (începe în 2025), programul ”Vânătorul de mine (a doua navă ajunge în 2024). Potrivit oficialilor MApN, din 2023 a început achiziţia pachetului de modernizare a navelor purtătoare de rachetă.
În plus, se analizează soluțiile operaționale atât pentru începerea achiziției de nave de patrulare maritimă, dar și pentru mult-întârziata modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News