Japonia intră în grupul select de state care deţin sisteme de arme hipersonice (Foto): Racheta terestră hipersonică japoneză HVGP, parte a unui program militar ambiţios
O postare recentă pe rețelele sociale a dezvăluit un sistem de arme hipersonice în Japonia, generând un interes semnificativ în cadrul comunității de apărare. Un utilizator pe nume 1ZZ-FETaz a distribuit o imagine care arată un lansator de rachete parcat într-o zonă aflată pe marginea drumului. Acest sistem de rachete, cunoscut oficial sub numele de „Hyper-Velocity Gliding Projectile” (HVGP), ar trebui să intre în dotarea forțelor terestre de autoapărare ale Japoniei (JGSDF) până în 2026, cu trei ani mai devreme decât se prevăzuse inițial.
scris de DefenseRomania Team
O recentă postare pe social media a dezvăluit un nou sistem de arme hipersonice care aparține Japoniei, generând un interes considerabil din partea comunității specializate în domeniul apărării. Sursa foto: X.
Acest calendar accelerat reflectă răspunsul Japoniei la un mediu de securitate regională în schimbare, determinat de preocupările tot mai mari privind poziția militară a Chinei și a interesului tot mai mare pe care Coreea de Nord îl manifesta pentru noi rachete.
HVGP face parte dintr-un efort mai amplu al Japoniei de dezvoltare a unor sisteme de rachete, care include șapte programe interne și achiziții suplimentare de rachete din Statele Unite. Acest program militar marchează o schimbare notabilă pentru Japonia, o țară care nu a mai deţinut sisteme de atac de precizie de la al Doilea Război Mondial.
În plus față de unitatea de lansare a rachetelor HVGP, Agenția japoneză pentru Achiziții, Tehnologie și Logistică (ATLA) a dezvăluit în iulie 2024 că a efectuat cu succes, la începutul anului în California, două teste ale unui vehicul hipersonic. Aceste teste, efectuate în martie și aprilie, sunt primele teste cunoscute ale sistemului de la începutul dezvoltării sale în 2015.
De asemenea, a fost prezentat un scurt material video care prezintă faza de lansare a rachetei, sporind și mai mult interesul pentru HVGP.
Japonia promovează în mod constant tehnologiile hipersonice și alte sisteme de rachete ca parte a strategiei sale de apărare.
Se așteaptă ca HVGP să ofere Japoniei un nivel fără precedent de descurajare strategică datorită capacității sale de a dezvolta arme hipersonice care vor fi capabile să evite sistemele de apărare antirachetă și de a lovi ținte cu precizie.
Racheta, capabilă să își schimbe traiectoria în timpul zborului, este proiectată să depășească sistemele moderne de apărare, atingând în același timp o rază de acțiune estimată la aproximativ 900 de kilometri.
HVGP va fi desfășurată în două variante distincte, Block 1 și Block 2. Utilizarea operațională a HVGP vizează în primul rând apărarea insulelor. Sistemul de rachete poate fi lansat de pe o platformă terestră mobilă, deplasându-se pe mare către ținte inamice. Integrarea cu sistemele de control al focului (FCCS) și cu sistemul global de navigație prin satelit (GNSS) asigură țintirea precisă, făcând din HVGP un element-cheie în eforturile Japoniei de a securiza insulele îndepărtate și de a se apăra împotriva unor invazii militare, în special în zonele disputate, cum ar fi Marea Chinei de Est.
Accelerarea programului japonez de dezvoltare a rachetelor hipersonice, inițiat în 2015, se datorează parțial creșterii amenințărilor militare din partea Chinei și Coreei de Nord. Inițial planificate pentru a fi lansate în 2029, HVGP vor fi introduse acum în 2026, datorită producției de serie care a început în 2023. Aceste sisteme de rachete, fabricate de Mitsubishi Heavy Industries, vor fi integrate treptat, versiunile îmbunătățite urmând să parcurgă distanțe de până la 3 000 de kilometri.
Înzestrarea forţelor armate japoneze cu sistemele HVGP reprezintă un pas esențial în abordarea provocărilor geopolitice actuale. Se preconizează că această rachetă, destinată apărării insulelor japoneze, va fi desfășurată în principal în regiunile Kyushu și Hokkaido, deși locațiile exacte nu au fost confirmate oficial.
Investițiile pe care Japonia le face în sistemele de arme hipersonice, dar și progresele înregistrate în dezvoltarea de sisteme de rachete reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea sa în materie de apărare. Dezvoltarea capacităților de atac, în special prin intermediul rachetelor de mare viteză ghidate cu precizie, evidențiază intenția Japoniei de a-și consolida măsurile ofensive ca răspuns la dinamica geopolitică în evoluție. Aceste eforturi includ o cooperare strânsă cu Statele Unite, împărtășind tehnologii și resurse esențiale pentru dezvoltarea și desfășurarea HVGP.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Polonia a luat măsuri hotărâtoare pentru a-și consolida capacitățile de artilerie prin înlocuirea lansatoarelor de rachete BM-21 Grad de fabricație sovietică cu sisteme avansate din Statele Unite și Coreea de Sud. Armata poloneză urmează să primească 500 de sisteme americane HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) din SUA și 288 de sisteme Homar-K, un lansator de rachete Chunmoo sud-coreean montat pe camioanele Jelcz 8x8 de producție autohtonă.
Un transcript al întâlnirii din 6 septembrie de la Baza Aeriană Ramstein din Germania dezvăluie că Statele Unite, împreună cu unele companii europene, lucrează activ la dezvoltarea unui succesor pentru sistemul sovietic de apărare aeriană S-300.
Comisia de Investigații din Rusia a anunțat arestarea lui Andrey Chekmazov, un fost oficial al Ministerului Apărării implicat în cercetare și dezvoltare, a adjunctului său Dmitri Fomin și a lui Aleksandr Sukharev, șeful firmei Oborontest. Chekmazov și Fomin ar fi primit mită de la Sukharev.
La expoziția de apărare MSPO 2024, conglomeratul polonez de apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) a prezentat ARES (Anti-tank Remote Explosive System), un sistem robotizat avansat conceput pentru operațiuni antitanc. Dezvoltat de Belma, o filială a PGZ, robotul ARES este echipat cu o mină antitanc ghidată, oferind o soluție inovatoare pentru neutralizarea vehiculelor blindate inamice în diverse scenarii de luptă.
DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.
DefenseRomania se află în Polonia, unde participă și la Expoziția internațională a Industriei de Apărare (MSPO) de la Kielce, la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București".
DefenseRomania se află în Polonia, unde participă și la expoziția MSPO, la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București". La cea de-a 32-a ediție a expoziției internaționale a industriei de apărare (MSPO) de la Kielce, Polonia a făcut un alt pas important către modernizarea capacităților sale militare prin semnarea unui acord important cu compania General Dynamics Land Systems (GDLS). Acest parteneriat vizează consolidarea cooperării industriale în jurul tancurilor M1 Abrams, care sunt integrate treptat în Forțele Armate Poloneze. Acest acord face parte dintr-o strategie de apărare mai amplă, cu planuri de înființare a unui centru regional pentru tancurile Abrams în Polonia.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin, a sugerat renunțarea la programele de luptă costisitoare și de lungă durată, cum ar fi avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), în favoarea unor aeronave modulare mai adaptabile, mai mici și mai ieftine.
Coreea e una din cele mai importante prezențe în Europa, unde are contracte în derulare în mai multe state, inclusiv Polonia sau România. Pe lângă timpul de livrare excelent al tehnicii și pe lângă un foarte bun raport calitate-preț, coreenii au și politica de a transfera masiv tehnologie.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.
La expoziția internațională a industriei de apărare (MSPO) 2024, care are loc la Kielce, Polonia, compania poloneză de apărare WB GROUP și-a prezentat noul concept de dronă de atac Warmate 50, potrivit publicaţiei Defence24.
Tancul de luptă principal chinezesc VT-4 și-a dovedit cu succes performanțele în timpul unor teste efectuate în Algeria. În timpul evaluărilor riguroase, tancul a trecut cu brio testele de tragere de la mare distanță, cu o rată de succes de 100%. Acesta s-a dovedit a fi rezistent parcurgând continuu 500 de kilometri. De asemenea, și-a demonstrat capacitatea de a trage eficient în diverse condiții.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat, la 30 august 2024, o importantă vânzare militară externă către guvernul Croației, în valoare potențială de 390 de milioane de dolari. Vânzarea include opt sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) și o serie de echipamente și servicii conexe. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a notificat în mod oficial Congresul SUA cu privire la această posibilă tranzacție, marcând o îmbunătățire notabilă a capacităților militare ale Croației.
Din 2025, Armata cehă operează 14 avioane suedeze JAS-39 Gripen închiriate, care ar trebui să înlocuiască americanul F-35 în 2035. La acea vreme Gripen-urile au înlocuit avioanele sovietice, în special MiG-21.
Polonia e hotărâtă să nu mai lase istoria să îi repete același scenariu ca în 1939 și își înarmează masiv armata, dar își dezvoltă și industria de profil.
SUA au atribuit companiei General Dynamics Land Systems (GDLS), producătorul tancurilor Abrams, un contract pentru a începe proiectarea unei noi generații de tancuri. E vorba de AbramsX (Abrams X). Noul tanc va dispune de tehnologii cum nu s-au mai văzut, dar producția sa naște o adevărată dezbatere în America.
A fost semnată o scrisoare de intenție între compania românească Automecanica Moreni şi Rheinmetall Automecanica Mediaş cu privire la implicarea în producția de tehnică militară.
După ce ministrul apărării Angel Tîlvăr confirma luna trecută că se așteaptă răspunsul din SUA pentru semnarea documentelor în Programul F-35, MApN mai face un pas și pregătește terenul pentru achiziția de F-35.
Brigada a 3-a de tancuri a Forţelor Terestre Ucrainene confirmă desfășurarea tancului T-84 Oplot în prima linie a frontului. Biroul de presă al Brigăzii a 3-a de tancuri a evidențiat tancul principal de luptă T-84 Oplot într-o postare pe Facebook, menţionând că una dintre unitățile brigăzii îl utilizează deja pentru a apăra regiunea Harkov de forțele rusești.
Potrivit portalului norvegian Teknisk Ukeblad, guvernul Statelor Unite nu a aprobat solicitarea Norvegiei de a achiziționa rachete Precision Strike Missiles (PrSM) și rachete GMLRS Extended Range, ambele produse de Lockheed Martin. După cum a relatat Defence Industry Europe, la 9 august, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea Norvegiei de a achiziționa lansatoare de rachete Lockheed Martin M142 HIMARS prin programul Foreign Military Sales (FMS). Norvegia și-a exprimat interesul pentru achiziționarea a 16 lansatoare M142 HIMARS, împreună cu un pachet substanțial de muniție.
Forțele Aeriene americane au echipat avioanele F-16 ucrainene cu cea mai bună bază de date de luptă pentru războiul electronic, folosită chiar de aeronavele SUA.
Noul guvern laburist din Regatul Unit se confruntă cu un deficit de 22 de miliarde de lire sterline, ceea ce a dus la speculații privind reducerea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce ar putea afecta programul F-35 Lightning II. În ciuda planurilor anterioare de a achiziționa 138 de F-35, au fost comandate doar 48.
În zece ani, Croația aproape și-a dublat cheltuielile militare, ajungând la 1,5 miliarde de euro, deși nu a atins încă obiectivul de 2% stabilit de NATO. Totuși, acest lucru i-a permis deja să își modernizeze avioanele de luptă, prin achiziționarea a 12 Rafale second-hand din Franța, și să își consolideze flota de elicoptere prin achiziționarea unui total de 12 UH-60M Black Hawks, datorită ajutorului financiar al SUA.
Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 322,7 milioane de dolari companiei General Dynamics Land Systems pentru continuarea producției inițiale cu rată redusă (LRIP) a vehiculului de luptă M10 Booker, un nou blindat de asalt conceput pentru a spori capacitățile de luptă ale brigăzilor de infanterie (IBCT). Contractul, care este o modificare a unui acord anterior, a fost atribuit oficial pe 27 iunie.
Ministerul danez al Apărări a organizat expoziția de apărare Industry Days la „Industriens Hus” din centrul orașului Copenhaga, Danemarca, pe 20 august. O serie de experți și jurnaliști militari care au vizitat expoziția au observat prezența unui avion de vânătoare gonflabil F-16 Viper la standul companiei cehe Inflatech. De asemenea, s-a observat că replica purta însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene (UAF).
Industria de apărare a Ucrainei extinde gama de arme cu rază lungă de acțiune care pot fi utilizate de militarii ucraineni pentru a distruge ținte aflate direct pe teritoriul Rusiei. Forțele Armate ale Ucrainei dispun de o nouă armă care este un hibrid între o dronă și o rachetă, numită Palianytsia, care a trecut deja prin primul ''botez al focului''. Acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.
Ucraina adaugă elemente suplimentare de protecție tancurilor Abrams donate de SUA pentru a putea face față situației cu care se confruntă în prezent împotriva Rusiei. Cele 31 de tancuri Abrams pe care le-a primit veneau fără cel mai avansat sistem de blindaj. Noile protecții instalate de ucraineni au ca scop să ofere un plus de rezistență în fața dronelor și a artileriei pe câmpul de luptă.
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor.
În noaptea de 9 spre 10 octombrie, dronele ucrainene au avut culoar liber de zbor spre sud-est, în direcția regiunilor rusești Krasnodar și Adigheia. UAV-urile de atac ucrainene au lovit baza aeriană „Khanskaya” situată lângă orașul Maykop, capitala Republicii Adigheia – o unitate administrativ teritorială aflată la nord de Munții Caucaz.
Comandantul suprem al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a întocmit o listă a sistemelor de armament pe care SUA le dețin și care ar putea ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și pe care administrația Biden nu le-a furnizat încă, inclusiv rachete aer-sol și o rețea de comunicații securizată utilizată de NATO.
Președintele Comisiei Europene a anunțat lansarea unui nou mecanism de asistență financiară pentru Republica Moldova. Este vorba de Mecanismul de Reformă și Creștere folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, care a fost lansat în luna mai a anului curent.
Într-un raport publicat la 9 octombrie și consultat de The Guardian, institute de cercetare germane și britanice au îndemnat factorii de decizie să înființeze o „bancă NATO” pentru a „proteja de Trump” cheltuielile militare ale alianței.
Forțele Armate Ucrainene au distrus un depozit de muniții în care se aflau şi drone Shahed („Geran”). Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că depozitul era situat în satul Oktyabrske din regiunea rusă Krasnodar.
Producătorii ucraineni ar putea primi până la 20 de miliarde de dolari în cazul ridicării interdicției privind exporturile de arme și, de exemplu, ar putea înveşti această sumă în creșterea producției interne pentru propria armată. Financial Times scrie despre acest lucru, analizând dorința industriei ucrainene și a unor oficiali ca aceasta interdicţiei să fie ridicată, după ce a fost introdusă în 2022.
Documentul „Fundamentele păcii”, care va stabili condițiile detaliate pentru un sfârșit just al războiului, va fi gata până în noiembrie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru la Dubrovnik (Croația), în timpul unui discurs susținut la cel de-al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, relatează Ukrinform.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 09.10.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinjal, a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Republica Belarus.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 09.10.2024, că reprezentanții Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) au predat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse un nou lot de bombardiere de front Su-34.
Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Armata ucraineană a anunțat miercuri că a lovit peste noapte un arsenal militar rus în regiunea Bryansk, inclusiv muniție de rachete și artilerie și bombe aeriene dirijate, scrie Reuters.
Totul va fi diferit după războiul din Ucraina - de la zecile de mii de drone care vor supraveghea non-stop linia frontului, până la echipamentele robotizate folosite pentru acțiuni de luptă în medii prea riscante pentru soldați. Chiar și procesul de deminare va suferi îmbunătățiri substanțiale, grație noilor tehnologii care vor îngloba inteligența artificială.Cum arată ”Terminator 7”?
Ungaria amenință securitatea europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs de miercuri, în care a criticat relațiile Budapestei cu Rusia și China.
Armata Coreei de Nord spune că va închide complet granița cu Coreea de Sud. Din moment ce legăturile peste granița extrem de militarizată au fost deja închise de ani de zile, anunțul reprezintă, de fapt, încă o confirmare că Phenianul nu este dispus la dialog și se bazează pe aliatul său principal - Rusia.
Stimulată de creșterea dramatică a cheltuielilor de apărare de către multe guverne europene în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de creșterea tensiunilor geopolitice în Indo-Pacific și în Orientul Mijlociu, Coreea de Sud a apărut ca o alternativă viabilă la furnizorii mai tradiționali de echipamente militare. Țările europene către care comaniil sud-coreene au inceput să-și exporte produsele includ deja Polonia, Finlanda, Norvegia, Lituania, Estonia, România, Slovacia, Cehia și Regatul Unit.
Alegătorii americani vor fi probabil inundați de o avalanșă de dezinformări și campanii de manipulare puse la cale de adversarii SUA cu scopul, potrivit unor înalți oficiali ai serviciilor de informații americane, de a influența rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale și de a pune la îndoială procesul în sine. Cea mai recentă evaluare a Office of the Director of National Intelligence (ODNI), publicată luni, vine cu doar 29 de zile înainte de alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora alegătorii americani vor alege următorul președinte al țării. „Am continuat să vedem cum actorii își intensifică activitățile pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, informând reporterii sub rezerva anonimatului.
Armata franceză se pregătește pentru o confruntare militară cu Rusia, relatează Politico. Publicația notează că anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față unor ameninţări de securitate generate de Rusia.
În contextul actual, NATO se întoarce la misiunea sa principală de descurajare și apărare împotriva amenințărilor din est, în primul rând din partea Rusiei. Președintele finlandez Alexander Stubb a declarat acest lucru la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
De un an și jumătate, Occidentul vorbește despre posibila aderare a Ucrainei la NATO după ''scenariul german'', adică modelul când Germania a devenit membră a Alianței în ciuda faptului că era împărțită între vest și de est. Subiectul a fost readus în discuție de Financial Times, dar și de mai mulți experți, consultați chiar de către presă ucraineană. Fără urmă de îndoială, Kievul îşi menţine poziţia faţă de această propunere şi susţine că este o simplă speculație.
Bulgaria a comandat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut pe 7 octombrie de biroul de presă al companiei germane Diehl Defense, care produce acest sistem de apărare antiaeriană. Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield, la care Bulgaria a aderat anul trecut.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis doi succesori ai liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timp ce Israelul își extinde ofensiva împotriva grupului susținut de Iran, cu o divizie suplimentară desfășurată în sudul Libanului.
Drona aeriană rusească, presupusă stealth, S-70 „Okhotnyk”, care s-a prăbușit zilele trecute lângă Konstantyanivka, era echipată cu o bombă glisantă ghidată, potrivit celor mai recente informații.
Turcia, stat membru NATO, a devenit azi sub conducerea regimului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdogan, unul din cei mai importanți susținători ai grupării teroriste Hamas. În contextul în care Israelul a decis să taie toate capetele hidrei, atât ale grupărilor teroriste din Gaza, inclusiv Hamas, cât și a mult mai puternicei organizații teroriste Hezbollah în Liban, Erdogan vorbește de iminența unui război mondial.
Un ghid despre modul de pregătire pentru război va fi trimis, din noiembrie, la peste 5 milioane de gospodării din Suedia, a declarat ministrul Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin.