Livrarea la trupe a noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-500 Prometheus va începe în anul 2021
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 03.01.2021, că livrările către Forțele Armate ale Federației Ruse a noilor sisteme de apărare antiaeriană S-500 Prometheus, capabile să distrugă ținte în Cosmosul apropiat, vor începe în anul 2021.
Anunțuri în acest sens au fost făcute anterior atât de către adjunctul ministrului rus al apărării, Serghei Krivoruchko, precum și de către șeful corporație de stat Rostec, Serghei Chemezov.
“În anul 2021, este planificată finalizarea testării și introducerii în înzestrare a sistemului de rachete antiaeriene S-500”, a declarat Krivoruchko, pe 30 decembrie, în cadrul unui interviu pentru gazeta Krasnaya Zvezda.
Pe 07 decembrie, răspunzând la o întrebare privind influența coronavirusului asupra dezvoltării sistemului S-500, Chemozov a precizat că: “Din câte știu eu nu a fost nicio influență. De fapt, concernul Almaz Antey a finalizat de mult toate testele, iar în anul 2021 este planificată livrarea la trupe”.
În luna august a anului trecut, la forumul Armata-2020, vicepremierul rus, Yuri Borisov, care coordonează Complexul Militar Industrial, a declarat că testele de stat ale sistemului S-500 sunt în curs de desfășurare. Acesta a precizat că este testată o versiune simplificată a sistemului.
Anterior, pe 09 mai, în cadrul unui interviu acordat agenției Interfax, Borisov declarase că toate elementele sistemului S-500 au fost produse și sunt supuse testelor.
Pe 03 iulie, comandantul-șef al Forțelor Aeriene, Serghei Surovikin, a spus că sistemul S-500 poate să distrugă sateliți și armamente hipersonice cu toate modificările în Cosmosul apropiat.
“Misiunea de bază a sistemului constă în distrugerea rachetelor balistice cu rază medie de acțiune și, în caz de necestitate, și a ogivelor rachetelor balistice intercontinentale, pe porțiunea finală a traiectoriei de zbor. Sistemul S-500 este capabil să distrugă și aparate de zbor hipersonice, avioane și drone ale adversarului”, a precizat atunci Chemezov.
Ministrul industriei și comerțului din Federația Rusă, Denis Manturov, a declarat pentru agenția de presă Intefax, că sistemul S-500 este gata pentru producerea în serie. Caracteristicile de bază ale acestuia au fost deja confirmate în timpul testelor.
Conducerea Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă, care acoperă Moscova și Raionul Industrial Central, a anunțat, încă din luna ianuarie 2017, că sistemul S-500 va deveni baza Sistemului Național Integrat de apărare antiaeriană și antirachetă.
În luna mai 2018, canalul de televiziune american CNBC, citând surse din cadrul serviciilor de informații ale SUA, a informat că Federația Rusă a testat sistemul de rachete antiaeriene S-500. Potrivit informațiilor prezentate de acesta, sistemul S-500 a distrus o țintă aflată la o distanță record de 480 de kilometri. Potrivit evaluărilor experților americani, a fost vorba de o depășire cu 80 de kilometri a oricăror lansări cunoscute făcute anterior.
Sistemul S-500 a fost dezvoltat de concernul Almaz-Antey, ca o generație nouă de sisteme de apărare antiaeriană, în care este planificată aplicarea principiului de separare a misiunilor de distrugere a țintelor balistice și a celor aerodinamice.
Comentariul autorului: Probabil că, livrarea la trupe a noilor sisteme de apărare antiaeriană S-500 va începe în a doua jumătate a anului 2021 sau chiar spre sfârșitul acestuia.
Ca și în cazul sistemelor anterioare, S-400, mai mult ca sigur noile sisteme vor fi furnizate cu prioritate regimentelor care asigură apărarea antiaeriană a capitalei ruse și a Raionului Industrial Central. Acestea sunt dispuse circular în jurul Moscovei.
Sistemul de rachete antiaeriene S-500 Prometheus va avea atât o componentă de apărare antiaeriană, cât și o componentă de apărare antirachetă. Acesta va fi format din: mijloace de conducere (punctul de conducere a luptei 85J6-1 și radarul de descoperire la distanță 60K6); componenta antiaeriană (punctul de comandă 55K6MA, radarul 91H6AM, instalații de lansare 51P6M, rachete 40N6M); componenta antirachetă (punctul de conducere a luptei 85J6-2, radarele 76T6 și 76T7, instalațiile de lansare 77P6 și rachetele antirachetă 77N6-N și 77N6-N1, unificate cu sistemul modernizat de apărare antirachetă al Moscovei de tip A-135 Amur).
Spre deosebire de racheta 40N6 de la sistemul S-400, care a fost introdusă în dotare în anul 2018 și are o bătaie de 400 de kilometri, noua rachetă 40N6M de la sistemul S-500 va avea o bătaie de 600 de kilometri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News