Gigantul european MBDA a prezentat în cadrul expoziției Eurosatory racheta de generația a V-a Akeron MP. Racheta e de fapt o rebranduire, dar în fapt e singura rachetă de generația a V-a combat proven.
scris de
Tudor Curtifan
În cadrul evenimentului Eurosatory 2022 de la Paris, unde redacția noastră a fost prezentă, un pavilion impresionant l-au avut cei de la MBDA care au prezentat diferite tipuri de rachete, sisteme de apărare - unele dintre ele propuse și României, dar despre acest subiect vom discuta în materialele următoare -, dar și atât de așteptatele soluții pentru a contracara sistemele aeriene fără pilot (C-UAS).
Despre toate acestea și despre multe alte subiecte de la Eurosatory 2022, în materialele următoare.
Una din cele mai așteptate prezentări de la Eurosatory 2022 a fost Akeron MP. Akeron e de fapt Missile Moyenne Portée (MMP), singura rachetă de generația a V-a aflată în producție și totodată combat proven.
Această rebranduire are loc în contextul în care famila de rachete MBDA se dezvoltă continuu iar Frederic Michaud, Head of Battlefield Sector for Sales & Business Development, în cadrul unei prezentări a Akeron a precizat că redenumirea are și obiectivul de a clarifica confuzia generată cu precădere în spațiul anglo-saxon.
G Ad:
MBADA a prezentat și Akeron LP, aflat în dezvoltare, fosta rachetă cu rază lungă MHT.
Akeron LP MBDA, generația a V-a, foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania
În fapt, ne-au precizat reprezentanții companiei, diferența dintre Akeron MP și Akeron LP e generată doar de raza de acțiune.
Rachetele Akeron au fost folosite în situații de luptă reale și se află în înzestrarea forțelor armate franceze. În versiunea MMP, se alfă și în înzestrarea Belgiei și Suediei.
Akeron MP, singura rachetă de generația a V-a combat proven
Akeron cântărește doar 15 kilograme, are o lungime de 1.3 metri și un diametru de 140 mm. Raza de acțiune este de peste 4.000 m, indiferent de condițiile meteo.
Deși Akeron e în esență o rachetă antitanc, Frederic Michaud, reprezentantul companiei ne-a mărturisit că ea poate fi folosită și antipersonal și antinfrastructură.
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania
Akeron LP, o versiune care ar urma să fie integrată și pe elicoptere sau drone e în curs de dezvoltare. Akeron va fi integrat și în cadrul gigantului program francez Scorpion prin care sunt dezvoltate blindatele Grifon și Jaguar și care va avea și o componentă importantă privind achiziționarea de vehicule blindate 4x4 pentru armata franceză.
Ceea ce credem că e important de precizat e că ambele rachete, atât Akeron MP și Akeron LP, vor fi integrate de MBDA în programul LynkEUs.
Programul LynkEUs reprezintă o premieră tehnologică și industrială. Programul e condus de MBDA și face parte din inițiativa europeană PESCO. Se bazează pe cooperare industrială între parteneri pentru a dezvolta capacități la cel mai înalt nivel. Astfel, programul condus de MBDA reunește nume mari din industria de apărare din mai multe state, precum Franța, Belgia și Cipru.
Akeron MP, integrat pe blindat 4x4
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania
Revenind la Akeron, ceea ce ne-a atras atenția e că la pavilionul MBDA, Akeron MP, singura rachetă de generația a V-a combat proven, era integrat pe un vehicul blindat de tip Sherpa Light, propuse României de către Arquus.
Totodată, la standul companiei franceze una din „vedete” a fost vehiculul blindat Scarabee, integrat cu o rachetă Akeron MP MBDA de generația a V-a.
Vom reveni în zilele următoare și cu alte materiale de la Eurosatory 2022 de la Paris, dar și cu materiale ce privesc exclusiv înzestrarea Armatei române.
MMP - Akeron MP, testat cu succes de forțele armate franceze. Sursă @MinisterulApărării de la Paris
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Compania BAE Systems a precizat într-un scurt comunicat de presă, publicat pe Twitter, că se simte onorată că vehiculul de luptă CV90 Mk VI a fost recomandat de Ministerul Apărării din Republica Slovacă ca fiind candidatul preferat pentru achiziția de IFV-uri (Infantry Fighting Vehicles) pentru armata slovacă - care vor fi livrate în strânsă cooperare cu industria slovacă.
Pentagonul a anunțat joi că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare de armament către guvernul egiptean, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include elicoptere Boeing CH-47F Chinook, echipamente și muniții asociate.
Noi seturi de aripi mai rezistente, care vor prelungi durata de viață a A-10 Thunderbolt cu câteva mii de ore de zbor, sunt în curs de livrare, chiar dacă Forțele Aeriene ale SUA continuă să înainteze cu planurile privind retragere din serviciu a acestor avioane, în următorii ani.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.05.2022, citând două surse apropiate Ministerului Apărării, că, Rusia dezvoltă un nou complex de rachete de coastă pentru racheta hipersonică de croazieră de tip Zircon.
Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.
Alianţa care se opune achiziţionării de avioane militare americane F-35 de către Elveţia a anunţat vineri că se apropie de pragul necesar pentru a organiza un referendum pe acest subiect, transmite AFP.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Producătorul american de tehnică militară aerospațială Raytheon a anunțat pe contul său de Twitter că guvernul polonez a înaintat o scrisoare de intenție guvernului SUA pentru radarul LTAMDS (Lower Tier and Missile Defense Sensor - senzor de nivel inferior și de apărare antirachetă).
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, Republica Cehă a început oficial negocierile cu Germania pentru achiziționarea a 50 de tancuri Leopard 2A7+.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia intenționează să pună în funcțiune un submarin din clasa REIS (Type-214TN) în fiecare an, astfel încât Forțele Navale Turce să aibă șase submarine noi până în 2027.
Producătorul turc de vehicule blindate BMC a integrat cu succes un motor sud-coreean Doosan DV27K pe mult aşteptatul tanc Altay. Integrarea acestui motor a fost realizată după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe tancul Altay. Atât Germania, cât și Coreea de Sud s-au oferit să transfere către industria turcă de apărere motoare, dar acordul cu Berlinul a căzut din cauza embargoului asupra armelor impus Turciei.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, confirmă donarea de către Germania a 14 tancuri Leopard 2A4 și a unui vehicul blindat de recuperare bazat pe șasiul Leopard 2.
Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la finalul săptămânii trecute, a discutat despre sistemele de apărare antiaeriană a României.
Compania americană Raytheon Missiles & Defense a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre producerea în țara noastră a rachetelor interceptoare SkyCeptor.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării unor tancuri nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibil pentru armata poloneză.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Pervy kanal (Channel One), vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, pe 18.05.2022, că Rusia folosește arme laser în cadrul operației militare speciale din Ucraina, în special complexul laser Zadira, capabil să lovească ținte la distanțe de până la cinci kilometri.
Ministrul Economiei și cei doi vicepreședinți ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli și Dennis Goege, au semnat astăzi scrisoarea de intenție prin care firma americană își exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiții în industria aeronautică din România.
Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial francez a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre.
Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre.
Cel mai mare producător american de armament, compania Lockheed Martin Corp a primit de la Pentagon două contracte în valoare de 309 milioane de dolari pentru sisteme Javelin, arma antitanc care a ajutat Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, a precizat luni Reuters.
Mai mulţi militari ai forţelor armate ucrainene urmează în acest moment cursuri de pregătire pentru operarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2 de 155 mm - unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie pe care industria slovacă de apărare îl produce în acest moment - în ciuda faptului că nu a fost încă încheiat un acord privind vânzarea acestuia către Ucraina.
Potrivit informațiilor publicate la 16 mai 2022, nouă companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cel mai mare consorţiu poloneză din domeniul apărării, au încheiat un acord cu compania MBDA UK privind cooperarea pentru dezvoltarea unui nou distrugător de tancuri. Acordul va permite ca în urma acestui parteneriat să fie proiectate și produse vehicule de luptă pe roți sau pe șenile, echipate cu sisteme de rachete ghidate antitanc Brimstone.
În cadrul debutului expoziției BSDA 2022 (BLACK ŞEA DEFENSE & AEROSPACE), Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a adus în România un vehiculul de luptă pentru infanterie în cea mai modernă versiune, ASCOD 42.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va anunța în curând o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina. El a spus acest lucru în timpul unei conferințe de presă după summitul NATO de la Madrid.
Preşedintele american Joe Biden a lăudat joi aliaţii din NATO pentru creşterea investiţiilor în apărare, evidenţiind planul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile militare cu 100 de miliarde de euro, transmite agenţia DPA.
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în vederea întăririi capacităţilor forţelor sale armate în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, informează AFP.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat joi, în marja Summitului NATO de la Madrid, că suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre.
În urmă cu câteva ore, Grecia a pregătit o scrisoare oficială prin care solicită achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea ca viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.
Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Primul lot de rachete aer-aer de tip MICA care au trecut printr-un program de recondiționare a fost livrat forțelor armate franceze de către gigantul european MBDA.
Forțele Navale ale SUA vor comanda mai puține avioane F-35C în anul fiscal 2023 – doar nouă, decât ar putea produce compania Lockheed Martin – maxim 30. Oficialii speră să folosească diferența de bani pentru alte priorități. Anterior, anunțaseră că intenționează să achiziționeze 20 de astfel de aeronave.
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Agerpres, care citează agenția ucraineană Ukrinform.
În cadrul unei declarații pentru cotidianul Vzglyad, expertul militar rus Ilya Kramnik a răspuns la anunțul făcut de președintele Joe Biden la summitul NATO privind creșterea semnificativă a prezenței militare americane pe continentul european.
Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează Agerpres, care citează AFP.
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 29.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul acestui an, nava mică purtătoare de rachete Grad, Proiect 21631, clasa Buyan-M, va fi introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiuni. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita azi oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia, scrie agenția AFP, citată de Agerpres. Anunțul privind invitația de aderare a fost făcut chiar de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.