Ministerul Apărării Naționale deschide pentru public trei importante edificii, în cadrul programului "Noaptea muzeelor". Astfel, în premieră pentru acest eveniment, publicul va putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I, între orele 19.00 și 24.00.
Cu acest prilej, vor putea fi vizionate expoziții tematice dedicate eroilor care și-au dat viața pentru țară și Centenarului Marii Uniri, ce cuprind obiecte și fotografii din colecțiile Muzeului Militar Național 'Regele Ferdinand I' și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. Militari ai Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul' vor efectua, din oră în oră, ceremonii de schimbare a gărzii la Mormântul Ostașului Necunoscut, vor executa exerciții de mânuire a armamentului, de tip drill-team, iar Muzica brigăzii va susține mini-recitaluri.
Muzeul Național al Aviației Române (situat în strada Fabrica de Glucoză, nr. 2-4, sector 2) își va așteapta vizitatorii între orele 14.00 și 22.00. Sub titlul 'Și noi suntem România 100!', evenimentul va cuprinde expoziții de machete și de fotografii de epocă, expoziții dedicate parașutiștilor și aviatorilor militari, concerte live de muzică pop-rock, reprezentații de teatru și proiecții video despre istoria aeronauticii românești.
Muzeul Marinei Române, din Constanța, continuă, la fel ca în fiecare an, tradiția programului 'Noaptea Muzeelor', fiind deschis sâmbătă, între orele 18.00 și 24.00. Vizitatorii muzeului vor avea acces în expoziția permanentă, dar și în patru expoziții temporare — 'Parașutismul militar — repere istorice'; 'Din activitatea Cercetașilor României' — expoziție de fotografie; 'Cromatica din artele vizuale' — expoziție de pictură, grafică, fotografie, goblen și tapiserie, organizată de Careul Artelor 'Amfora', precum și 'Maistrul Militar de Marină, între profesie și pasiune', organizată de Liga Maiștrilor Militari de Marină cu prilejul împlinirii a 109 ani de la înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat, marți, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au discutat despre tensiunile militare din Ucraina, despre desfăşurarea de noi contigente ale armatei ruse la graniţa cu Ucraina, dar şi despre promisiunea pe care Alianţa Nord Atlantică a făcut-o Kievului în 2008, la summit-ul de la București.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone şi alte echipamente militare, au anunţat surse parlamentare americane, citate marţi de Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.