Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO, ultima reuniune a miniștrilor de Externe înainte de Summit
28 apr 2018 / 09:34
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe al României, a participat la reuniunea miniştrilor de externe NATO.

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe al României, a participat în data de 27 aprilie 2018, la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO. Reuniunea a avut loc la Bruxelles, fiind ultima în acest format înaintea Summit-ului NATO din iulie 2018.

Aceasta a cuprins patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora au fost abordate relaţiile cu Rusia, situaţia din vecinătatea sudică a Alianței şi Afganistan, precum şi politica “uşilor deschise”.

Miniştrii de externe au exprimat preocupare faţă de continuarea politicii şi acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei, manifestate atât în estul Ucrainei, cât şi în regiunea mai largă a Mării Negre, Mării Baltice, a Mediteranei şi Orientul Mijlociu, precum şi în Atlanticul de Nord, inclusiv prin creşterea prezenţei şi acţiunilor militare agresive, folosirea de atacuri cibernetice, metode hibride şi dezinformare. 

[citeste si]

G Ad:

Proiectarea stabilităţii a fost o altă temă centrală a acestei reuniuni ministeriale. Şefii diplomaţiilor NATO au discutat, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate/Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, modalităţile de creştere a sprijinului NATO pentru combaterea terorismului şi a instabilităţii în vecinătatea sudică, în cooperare cu Uniunea Europeană.

A fost aprobat conceptul de operaţii al unei noi misiuni de instruire a NATO în Irak care va fi lansată la Summit-ul din luna iulie. S-au discutat posibilităţile de creştere a asistenţei NATO în domeniul dezvoltării capacităţilor de apărare ale partenerilor din regiune, îndeosebi din Iordania şi Tunisia şi s-au agreat liniile directoare ale unei abordări strategice ale Alianţei faţă de vecinătatea sudică.

A fost subliniat sprijinul acordat de România consolidării rolului NATO

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul acordat de România consolidării rolului NATO în vecinătatea sudică, în paralel cu continuarea sprijinului pentru partenerii din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. A evidenţiat importanţa cooperării NATO-UE în domeniu, precum şi contribuţia ţării noastre. În spirit de solidaritate cu aliaţii din vecinătatea flancului sudic, România va continua să participe la eforturile privind Irakul şi  va contribui la Unitatea dedicată sudului din cadrul Structurii de Comandă a NATO.

Miniştrii aliaţi au reconfirmat, totodată, angajamentul NATO faţă de Afganistan, prin continuarea efortului operaţional în cadrul misiunii Resolute Support, prin asigurarea finanţării necesare forţelor de securitate afgane şi prin susţinerea procesului de reconciliere şi reformă internă. România va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în teatrul de operaţii afgan şi în anul în curs, ţara noastră ocupând locul al cincilea între statele contribuitoare. La finalul acestei reuniuni, miniştrii de externe aliaţi au adoptat o declaraţie publică de reconfirmare a angajamentului şi sprijinului faţă de Afganistan.

Reuniunea miniştrilor de externe din 27 aprilie 2018 a marcat încheierea unei etape istorice în existenţa Alianţei Nord-Atlantice, prilejuind ultimele sesiuni ale Consiliului Nord-Atlantic în actualul sediu al NATO.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata chineză a efectuat un prim test de demolare subacvatică a unui port
USS Gerald R. Ford se pregătește să domine mările. Americanii au rezolvat marea problemă a celui mai scump portavion construit vreodată
Rusia pune condiții Republicii Moldova: Un nou acord de gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE
Armata Ucraineană a folosit dronele Bayraktar TB2 împotriva separatiştilor pro-ruşi (Foto/Video). Mai multe obuziere D-30 de 122mm au fost distruse
Bulgaria desfășoară în premieră un exercițiu de sprijin ca națiune gazdă
Acord nuclear: Iranul a acceptat reluarea negocierilor de la Viena
Rusia le cere ţărilor vecine Afganistanului să nu găzduiască forţe armate ale SUA sau NATO
Zelenski a cerut un control mai riguros asupra artiștilor ruși din Ucraina
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro