Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.
Până în prezent, Lockheed Martin, care este dezvoltatorul PrSM (Precision Strike Missile), și US Army (Forțele Terestre americane) au efectuat cinci teste, toate finalizate cu succes.
Compania nu a dezvăluit distanța parcursă de PrSM, dar scopul testului a fost de a vedea cât de departe poate ajunge racheta peste cerința stabilită de 499 kilometri.
În luna mai, racheta a doborât un record național de distanță, parcurgând „mai mult de” 400 de kilometri, într-un test din poligonul de rachete White Sands, New Mexico, potrivit Lockheed Martin.
Intenția inițială pentru PsSM era de a atinge maximum 499 km dar, retragerea în 2019 a SUA și Rusiei din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a permis US Army să solicite extinderea razei de acțiune a rachetei la peste 500 km. Tratatul INF a împiedicat dezvoltarea rachetelor cu distanțe cuprinse între 499 și 5.000 de kilometri.
"Racheta Precision Strike continuă să valideze cerințele de autonomie și performanță", a declarat Paula Hartley, vicepreședinte pentru probleme de rachete tactice la Lockheed Martin. „Realizarea obiectivului de distanță mare pentru racheta de bază demonstrează capacitatea PrSM de a îndeplini prioritățile de modernizare ale clienților noștri într-un timp scurt”.
US Army intenționa, ca testul de la baza Vandenberg să se desfășoare în august, dar, datorită calendarului poligonului, evenimentul a fost decalat pentru octombrie, a declarat generalul de brigadă John Rafferty, care coordonează procesul de modernizare a armelor de precizie pe distanțe lungi, pentru publicația, Defense News într-un interviu din această săptămână.
US Army a aprobat, pe 30 septembrie, trecerea programului PrSM în faza de pregătire pentru producție (engineering and manufacturing development phase) și a acordat companiei Lockheed un contract de 62 milioane dolari pentru o producție cu capacitate operațională de început.
Potrivit contractului, primele rachete vor intra în înzestrarea US Army în anul fiscal 2023.
PrSM este un program prioritar pentru US Army și este destinat să înlocuiască sistemul de rachete tactice. Acesta va juca un rol important în capacitatea viitoare a Forțelor Terestre americane de a lovi în adâncimea operativ-strategică pentru a contracara capabilitățile Rusiei și Chinei.
În acest an, PrSM va mai fi lansată în cadrul exercițiilor Project Convergence 21, din poligonul Yuma Proving Ground, Arizona. Va fi de fapt o lansare dublă de pe un singur lansator [M270 sau M142], care va trage ambele rachete.
Anul trecut, programul PrSM a trecut prin trei teste de zbor, în cadrul fazei de maturizare a tehnologiei și reducere a riscurilor, variind de la 240 km, 180 km și 85 km. Distanțele mai scurte pot fi mai dificil de executat, deoarece racheta trebuie să urce și să coboare mai repede, potrivit experților.
US Army va decide în 2022 cu privire la propulsie. „Va fi o alegere dificilă - care este cea mai bună, așa că trebuie să rafinăm care este raza de acțiune obiectivă [a rachetei]”, a precizat generalul de brigadă John Rafferty.
Comentariul autorului: La intrarea în serviciu în 2023 este planificat ca racheta să poată lovi ținte staționare pe uscat și mare, la o distanță de peste 500 km. Prima îmbunătățire majoră (Spiral One upgrade) va avea loc până în 2025 și va consta în echiparea rachetei cu un sistem de detecție multi-mod (pasiv în radiofrecvență și în infraroșu). Al doilea upgrade (Spiral Two) se va concentra pe o letalitate sporită, iar al treilea (Spiral Three) va crește raza de acțiune la 700-800 km.
US Army intenționează ca, în perspectiva anului 2030, să extindă raza de acțiune a PrSM la peste 1600 km.
Forțele Terestre ale Rusiei sunt înzestrate cu rachete sol-sol de tipul Iskander-M cu o bătaie maximă de 499 km, dar despre care SUA susțin că în realitate au raza de acțiune de peste 500 km. Din acest motiv, în 2019, SUA au denunțat Tratatul INF și au trecut la dezvoltarea de rachete cu bazare terestră care să depășească pragul de 500 km.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.
Armata israeliană a interceptat și doborât cu succes o rachetă, un obuz de mortier, o rachetă antitanc și un vehicul aerian fără pilot folosind un sistem de aparare antiaeriană bazat pe laser, precizează cotidianul israelian The Times of Israel. Aceste evenimente au avut loc în luna martie în deșertul Negev și au făcut parte din etapa de testare a sistemului laser Iron Beam.
Potrivit informațiilor publicate de publicaţia germană Soldat & Technik, pe 13 aprilie 2022, Ungaria ar putea lua decizia de a achiziționa noul obuzier autopropulsat de 155 mm HX3 produs de compania germană Rheinmetall.
Ucraina este în discuții pentru achiziționarea de drone grele de atac de fabricație americană, capabilitate care ar putea produce modificări semnificative în dinamica războiului cu Rusia.
Datele Ministerului israelian al Apărării au evidențiat faptul că Regatul Maroc a obținut un set de sisteme de apărare de la Israel după recenta apropiere politică dintre cele două țări, care a fost marcată de vizita ministrului Apărării Benny Gantz în capitala Rabat.
Pe 11 aprilie, The National Post a relatat că prim-ministrul canadian Justin Trudeau a autorizat alocarea a 500 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să reziste în faţa agresiunii militare ruse. Ca parte a acestui ajutor militar oferit de Canada, Forţele Armate Ucrainene ar urma să primească inclusiv transportoare blindate.
Damen a lansat ieri la Șantierul Naval Damen Galați modulele 2&3 aparţinând Navei de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Aceasta e una din cele mai mari și complexe nave care au fost vreodată construite în România.
Unii membri ai parlamentului Norvegiei au precizat că sunt de acord cu privire la transferul de arme de fabricaţie norvegiană în Ucraina, cum ar fi sisteme de rachete antiaeriene şi rachete anti-navă. Unele dintre aceste arme fiind cerute chiar de către Volodimir Zelenski, când, în urmă cu aproape două săptămâni, s-a adresat deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei.
Damen a anunțat că în ceea ce privește contractul „Corveta multifuncțională”, compania își menține oferta și e dispusă să construaiscă de îndată navele în România. Amintim că oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american.
Compania germană de armament Rheinmetall are în vedere să livreze Ucrainei și tancuri Leopard, nu doar mașini de luptă pentru infanterie Marder.
Potrivit publicației turcești Milliyet, Turcia ar putea lua în considerare achiziționarea de avioane rusești de vânătoare de tip Su-57, în cazul în care Congresul american nu va aproba vânzarea către Ankara a avioanelor de vânătoare F-16.
Forţele Navale Regale olandeze construiesc o noua navă de aprovizionare şi suport logistic, aflată în lucru la Şantierul Naval Damen din Galaţi, România. Recent, şantierul a finalizat construirea celor două module care corespund Compartimentului Maşinilor iar astăzi, acestea au fost lansate.
Autoritățile ucrainene nu abandonează încercările şi eforturile de a reface capabilităţile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei. După cum bine a precizat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, armata ucraineană are nevoie de arme la standarde NATO, deoarece cele de provenienţă sovietică, pe care unele state europene s-au angajat să le ofere Ucrainei, la solicitările Kievului, sunt vechi de 30-40 de ani şi nu sunt suficiente pentru prea mult timp.
Slovacia pare pregătită să valorifice la maximum oportunitățile apărute în industria de apărare odată cu războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor confirmate de ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Naď, guvernul ucrainean a început negocierile cu partea slovacă pentru achiziționarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2.
Slovacia urmează să demareze un program amplu de înzestrare cu transportoare blindate. Iar pe lista scurtă a Slovaciei se regăsesc și transportoarele Piranha V. În acest sens DefenseRomania deține informații cu privire la faptul că au existat discuții privind Piranha V, iar în cazul în care Bratislava ar alege acest trasportor ele ar urma să fie produse în țara noastră.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că cele două fabrici de armament din oraşul Cugir, Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, au asigurate comenzi pentru următoarele luni şi că ar exista posibilitatea semnării altor contracte astfel încât să fie acoperit întregul an 2022.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Ministrul Economiei a efectuat o vizită la Cugir. Florin Spătaru a inspectat Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, unde a identificat „două realități total diferite”.
La finalul lunii martie, ministrul Vasile Dîncu anunța public că ultima prelungire a acordului de semnare a contractului pentru programul „Corveta multifuncțională” este finalul lunii aprilie.
Întreprinderea de cercetare și producție Salyut din Rusia, lider în dezvoltarea și implementarea radarelor de bord navale, a brevetat o stație radar mobilă de coastă, pentru detectarea țintelor dincolo de linia orizontului, cu asigurarea sporită a secretului. Acest lucru rezultă din textul brevetului, aflat la dispoziția agenției de presă Tass, publicat de Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală din Rusia.
Ministrul apărării al Poloniei a semnat marţi contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut, informează AFP.
Achiziția de F-16 Fighting Falcon a României a generat numeroase discuții și nu de puține ori critici, în special din cauza faptului că aeronavele sunt second hand. Să aruncăm un ochi spre vecinii noștri de la sud de Dunăre.
Ministrul Vasile Dîncu a declarat că România nu deține avioane de tip MiG-29 funcționale.
Ministrul Apărării Naționale a efectuat o vizită în cursul zilei de ieri la Bacău. În cadrul vizitei de la Aerostar Bacău, ministrului Vasile Dîncu i-a fost prezentat și stadiul programului de mentenanță al F-16 Fighting Falcon.
Contractorul turc de apărare Roketsan a anunțat că a dezvoltat o rachetă de croazieră de ultimă generație, numită "ÇAKIR", care poate fi lansată de pe platforme terestre, maritime și aeriene.
Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO. Dronele vor fi modernizate cu cele mai noi sisteme.
Ministerul polonez al Apărării intenționează să crească comenzile pentru sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) Piorun (poloneză - fulger), produse de compania Mesko SA. Acest lucru a fost anunțat pe Twitter de ministrul polonez a Apărării, Mariusz Blaszczak.
În această săptămână, compania Euro Trophy GmbH a fost înființată în Germania. Misiunea acestei companii este de a comercializa, vinde și produce sistemul avansat de protecție activă Trophy (APS) pentru vehicule blindate (atât cele cu roți, cât și cele cu șenile) produse şi folosite de statele din U.E şi din NATO.
Costel-Neculai Dunava, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului și în cadrul căruia s-a discutat despre sensibila problemă a offsetului în procesul de achiziție a tehnicii militare, a făcut referiri la proiectele industriei de apărare.
De la începutul invaziei ruse, ucrainenii au capturat peste 130 de tancuri rusești de diferite tipuri, cel puţin asta susţin analişti militari independenţi de la Oryxspioenkop.com – care în aceste zile au creat o bază de date cu toată tehnica militară rusă capturată şi distrusă pe teritoriul Ucrainei. În cele mai multe situaţii aceste tancuri, pe deplin operaționale și pregătite de luptă, au fost abandonate de militarii ruşi pe câmpul de luptă, deoarece aveau o singură problemă, lipsa combustibilului.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre misiunile de poliție aeriană pe care aeronavele noastre F-16 împreună cu cele aliate le desfășoară de la Baza Mihail Kogălniceanu.
În urma unei discuții purtate vineri de ministrul german al Apărării Christine Lambrecht cu omologul său ucrainean Oleksiy Resnikov, s-a convenit ca în cursul lunii iulie Ucraina să primească primele 15 sisteme antiaeriene mobile blindate Gepard, asigurate din stocurile industriei militare germane.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a făcut referiri cu privire la programele de înzestrare ale României, discutând inclusiv despre bătrânele MiG-21 LanceR și programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Kremlinul intenționează să-i folosească pe militarii ucraineni care au luptat la Azovstal pentru a întări argumentul despre presupusa „luptă împotriva naziștilor” pe care Rusia o duce acum în Ucraina. Prin urmare, presupunerile că luptătorii din Batalionul Azov ar urma să fie executaţi în Federația Rusă sau că vor fi parte a unui schimb de prizonieri sunt puțin probabile să devină realitate, susţine un general în retragere al armatei germane.
Forța Aliată de Supraveghere Terestră (Alliance Ground Surveillance Force, AGSF) din cadrul NATO și-a demonstrat din nou în ultimele zile capacitatea de a efectua zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) pentru Alianță în timpul misiunilor pe distanțe lungi de-a lungul flancului estic al NATO.
Statele Unite au anunțat ieri, 19 mai, că o altă tranșă dintr-un pachet de asistenţă militară se îndreaptă către Ucraina. Cel mai recent pachet de asistenţă militară este în valoare de 100 de milioane de dolari și include în mare parte obuziere remorcate M777 de 155 mm și radare de contra-artilerie AN/TPQ-36.
Fostul puşcaş marin american Trevor Reed a descris experienţa sa într-o unitate de tratament psihiatric din Rusia într-un interviu difuzat vineri, detaliind condiţiile dezgustătoare în mijlocul unor deţinuţi cu boli mintale grave.
Kremlinul anunţă triumful: „Complexul este sub controlul nostru, liderul Batalionului Azov luat cu un blindat special”, scrie Mediafax. La ieşire, ucrainenii au fost percheziţionaţi unul câte unul, au fost verificate şi tatuajele iar liderul Batalionului Azov a fost transferat pe teritoriile controlate de Moscova.
Cercurile de securitate din Israel fac presiuni asupra Statelor Unite să elaboreze planuri militare pentru a lovi Iranul dacă negocierile de la Viena se încheie fără rezultate sau dacă Teheranul încalcă un viitor acord la care s-ar putea ajunge cu privire la programul său nuclear. Cotidianul Haaretz a relatat că Ierusalimul nu a primit încă răspunsuri din partea Washingtonului în acest sens.
Forțele Armate Ucrainene au publicat recent un scurt material video care surprinde momentul utilizării obuzierelor autopropulsate DANA, pe care le-au primit în urmă cu aproape două luni din Cehia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară pe care această ţară l-a oferit Ucrainei.
Senatul american a aprobat proiectul de lege privind pachetul de 40 de miliarde de dolari destinat ca ajutor militar, economic și alimentar pentru Ucraina, documentul fiind transmis spre aprobarea finală a Congresului.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării unor tancuri nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibil pentru armata poloneză.
Kosovo a devenit ultima țară din Balcani care a fost alertată cu privire la existența unor dispozitive explozive în instituții, în urma unui șir de amenințări în cel puțin alte patru țări din regiune în ultimele luni.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.
Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Potrivit cotidianului turc Sabah, Turcia a pregătit o listă de zece cereri pentru a fi de acord cu solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pas care necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Forţele Armate Ucrainene au publicat un material video din locul unde, cu câteva zile în urmă, i-au învins pe ruși în timp ce aceştia încercau să treacă râul Severski Doneț din regiunea Lugansk. Pe 11 mai, forţele ruse de ocupaţie au încercat să traverseze răul Doneț, folosind un pod construit din pontoane, dar au fost puternic bombardate de armata ucraineană. În urma acestor lupte, forţele armate ruse au pierdut peste 80 tancuri şi transportoare blindate.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
Forțele armate ale Ucrainei au distrus un sistem automat de bruiaj R-330Zh Zhitel - sistem modern de culegere de informații și bruiaj - folosit de forţele ruse de ocupaţie.
India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.
Sanna Marin spune că în Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare.