Reactivarea relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită. Departamentul de Stat american aprobă vânzarea de rachete TOW către Riad
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a rachetelor TOW către Arabia Saudită, la un cost estimat de aproximativ 440 de milioane de dolari, după cum a informat Pentagonul pe 24 octombrie. Acest lucru vine pe fondul unei tensiuni fără precedent în regiune și a temerilor de escaladare a tensiunii dintre Israel și Iran.
Pentagonul a precizat că principalul contractor al tranzacției va fi RTX Corporation, în timp ce Washingtonul este considerat principalul furnizor de arme al Regatului și al unui număr de țări din regiune. Acordul include rachetele Tow 2A și Tow 2B, care sunt ghidate optic și controlate radio.
Departamentul Apărării al SUA a declarat că Arabia Saudită a solicitat achiziționarea a 507 rachete TOW de fiecare tip, pe lângă articole care nu sunt legate de arme, cum ar fi echipamente de asistență, piese de schimb, instruire a personalului și servicii de inginerie, suport tehnic și logistic de la guvernul SUA.
Luna aceasta, Statele Unite au anunțat vânzări de arme către Arabia Saudită, în valoare totală de puțin peste un miliard de dolari. Acestea se refereau în special la rachete aer-aer Sidewinders cu rază scurtă de acțiune, muniție de artilerie și rachete antitanc Hellfire. Departamentul de Stat al SUA a aprobat apoi vânzarea așa cum prevede legea SUA și a notificat Congresul, care trebuie să dea undă verde finală.
În august, Administrația SUA a decis să ridice interdicția de a vinde arme ofensive Arabiei Saudite, încetând astfel o politică de trei ani de presiune asupra Regatului pentru a pune capăt războiului din Yemen.
În iulie, Ministerul de Externe a aprobat un potențial acord pentru a vinde Arabiei Saudite sisteme de sprijin și servicii logistice în valoare de 2,8 miliarde de dolari.
În luna mai, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: "Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de încheierea unui set de acorduri în domeniul energiei nucleare și al cooperării securității și apărării".
Președintele american Joe Biden a adoptat o atitudine mai dură cu privire la vânzările de arme către Arabia Saudită în 2021 și a atribuit motivul campaniei Regatului împotriva luptătorilor Houthi, aliați ai Iranului din Yemen, care au răsturnat guvernul legitim de la Sana'a la sfârșitul anului 2014.
În iunie, Bloomberg a informat că un membru democrat marcant al Senatului SUA anunța revizuirea limitelor vânzărilor de arme americane către Arabia Saudită, indicând o "convergență" în relații, în timp ce administrația Biden încearcă să ajungă la un acord de securitate cu Regatul și lucrează la normalizarea relațiilor dintre Regat și statul ebraic și caută soluții pentru a atenua conflictul dintre Israel și Hamas.
Anul trecut, Statele Unite și-au intensificat eforturile de a încălzi relațiile cu Arabia Saudită ca aliat strategic, motivate de preocupările cu privire la cooperarea crescândă între Regat și China, precum și Rusia.
Arabia Saudită s-a concentrat pe consolidarea cooperării cu China după neînțelegerile cu Washingtonul în urma deciziei de reducere a producției de petrol în cadrul grupului "OPEC+", pe care partea americană a considerat-o ca fiind un mesaj de sprijin pentru Rusia în fața sancțiunilor americane după invadarea teritoriului ucrainean de către Moscova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News