Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Grupul de armament Rheinmetall a prezentat azi un nou tanc. La târgul de armament Eurosatory de la Paris, CEO-ul Armin Papperger a prezentat un vehicul blindat numit „Panther” – pe care îl considera succesorul legitim al Leopard 2.
@RheinmetallAG zeigt seinen #KF51 #Panther
— Waldemar Geiger (@W_Geiger_373) June 13, 2022
Fotos @soldat_technik pic.twitter.com/xZhO7f9chT
Potrivit comunicatului de presă, Kf-51 este cel mai nou membru al familiei de vehicule blindate de luptă produs de Rheinmetall. Armamentul principal a lui Kf-51 este reprezentat de unt tun de 130 mm cu ţeavă lisă.
Anunțul nu oferă detalii suplimentare cu privire la caracteristicile și performanțele noului tanc și nici nu precizează dacă este un proiect de sine stătătoare al companiei sau dacă face parte din propunerea companiei pentru noul tanc de luptă MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat în comun de Germania și Franța. Programul MGCS are ca scop înlocuirea tancurilor Leopard 2 și Leclerc, începând cu anul 2035.
Redacţia DefenseRomania se află în aceste zile la Paris unde participă la expoziția internațională de armament Eurosatory 2022. În zilele care urmează vă vom ţine la curent cu cele mai noi informaţii în materie de tehnologii militare pe care companiile de profil le prezintă în cadrul expoziției internaționale de armament Eurosatory 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Racheta hipersonică cu rază medie de acțiune (OpFires), destinată Forțelor Terestre și Infanteriei Marine americane, a trecut cu succes de primul său test de zbor.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au efectuat, cu succes, un al doilea test de zbor consecutiv al armei de răspuns rapid AGM-183A (ARRW) proiectată de Lockheed Martin, marcând sfârșitul fazei de testare a rachetei purtătoare din programul hipersonic.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Wall Street Journal a relatat (13.07.2022) că Israelul și Bahrainul, unul dintre semnatarii Acordurilor Ibrahim, au semnat un acord major de apărare, înainte de începerea vizitei președintelui american Joe Biden în statul evreu.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a declarat, în cadrul interviului acordat DefenseRomania în cursul săptămânii trecute, că planul de înzestrare al Forţelor Armate Române include submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze. De asemenea, Vasile Dîncu a ţinut să precizeze că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării în acest sens.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.07.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că seriile de submarine nucleare din clasele Borey/Borey-A și Yasen/Yasen-M vor fi suplimentate cu câte două submarine fiecare.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.
Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.
Recent, Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS). Actuala criză de securitate generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei a schimbat viziunea privind înzestrarea, nu doar în România. Unele programe au fost urgentate prin „împingerea mai în față”, altele au devenit prioritare ca urmare a lecțiilor învățate în cele peste 4 luni de invazie. Iar alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare face finanțarea și mai flexibilă. Rămâne de văzut cât din sumă va atrage înzestrarea.
Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.
Gigantul american Lockheed Martin a livrat primul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) modernizat de tip M270A2 către Armata Statelor Unite ale Americii.
Noua dronă turcească de atac de tip Bayraktar Akinci a început să fie produsă în serie, fiind livrată atât Forțelor Armate ale Turciei, cât și la export. În luna ianuarie a acestui an, compania Baykar Makina a anunțat încheierea primului contract pentru furnizarea dronelor în străinătate.
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum a Slovaciei - 12 aeronave, dintre care unul a fost folosit ca avion de antrenament de către Forțele Aeriene Slovace. Această donație vine în urma unui acord bilateral încheiat între Republica Cehă și Slovacia, conform căruia Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei până când Bratislava va primi cele 14 avioane de luptă F-16 Block 70/72 comandate din SUA, precizează publicaţia InfoDifensa.
Lunga poveste a transferului celor 30 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard din Germania în Ucraina se apropie de final.
Departamentul Apărării al SUA (DoD) a anunțat, pe 7 iulie, că General Dynamics Land Systems (GDLS) a primit un contract în valoare de 280 de milioane de dolari pentru achiziționarea mai multor sisteme active de protecție TROPHY pentru tancurile Abrams, în versiunele M1A2 SEPv2 și M1A2 SEPv3.
Reprezentanții contingentului francez dislocat în România au discutat cu reprezentații mass-media din România despre misiunea francezilor în țara noastră.
Un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.
Un proiect major ia naștere la Caransebeș, unde compania românească Leviatan Design a demarat proiectarea de la zero a unui terminal civil. Aerportul de aici ar putea dispune inclusiv de un centru de testare al dronelor și al noilor tehnologii.
Simultec Măgurele, producător de simulatoare pentru forţele aeriene, terestre şi navale, filială a Elbit Systems – a fost desemnată să furnizeze simulatoare de zbor pentru Blackhawk S-70i şi Bell 412EP pentru o ţară din regiunea Asia-Pacific. Acest lucru confirmă capacităţile inginerilor Simultec de a proiecta, construi, dezvolta şi furniza tehnologie la cel mai înalt nivel atât pentru piaţa internă, dar şi pe piaţa internaţională.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina, relatează dpa.
Prima navă maritimă de patrulare FCS 4008 PATROL ce urmează să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră a fost lansată la apă de către Damen.
Gigantul francez Thales a prezentat VisionLoc, cea mai recentă funcție a camerelor de termoviziune Sophie.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat, pe 06.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că “pistoalele” electromagnetice rusești pentru lupta împotriva dronelor au fost folosite, pentru prima dată, în timpul agresiunii militare ruse din Ucraina.
Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cea mai mare companie poloneză din domeniul apărării, a precizat recent că începe efectuarea unor verificări - teste de accceptare - cu vehiculul blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle). Dacă vehiculul de luptă Borsuk trece toate testele - conform standardelor stabilite de industria poloneză de apărare - deschide calea către procesul de negociere cu Forțele Armate Poloneze care sunt interesate de o viitoare achiziţie.
La Cincu Armata română dispune de un poligon de ultimă generație în care militarii români și cei aliați se antrenează pentru lupta în mediu urban. Proiectul a fost finalizat cu succes de către compania românească Leviatan Design.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, directorul general al companiei Rosoboroneksport (parte a corporației de stat Rostec), Aleksandr Mikheev, a declarat, pe 04.07.2022, că, începând din anul 2000, au fost livrate partenerilor străini aproximativ 700 de avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30.
Potrivit informațiilor publicate pe contul de Twitter al ministrului polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, la 2 iulie 2022, primul lot de 140 de vehicule blindate Cougar de fabricație americană a sosit în Polonia. Aceste vehicule vor fi livrate cât mai repede posibil armatei poloneze.
Ministerul israelian al Apărării a anunțat că primul transport de trupe blindat (APC) Eitan 8x8 a ieşit de pe linia de asamblare. Acest vehicul este destinat să înlocuiască unele dintre vehiculele blindate M113 mai vechi folosite în prezent de Forțele Israeliene de Apărare (IDF)
La mijlocul lunii iunie, Ministerul Apărării Naționale a luat decizia de a anula licitația de drone cunoscută și ca procedura de achiziție pentru „Sistem UAS tactic-operativ clasa II“ (UAS-TO). Totul în contextul unui război fără precedent după 1945 la Marea Neagră, declanșat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Obuzierul autopropulsat (ACS) german Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) este considerat unul dintre cele mai moderne și mai bune sisteme de artilerie din lume, dar utilizarea sa în condiţii reale de luptă, pe frontul din Ucraina, a ridica deja câteva semne de întrebare cu privire la această ''etichetă''.
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene ar fi bombardat o bază a mercenarilor ruși ai „companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group”, care se afla în orașul Popasna, regiunea Lugansk din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii nu au confirmat oficial acest atac, ci ruşii au scris primii pe canalele de Telegram indică faptul că aceştia şi-au dezvăluit în mod intenţionat locul unde se aflau, în speranţa că armată ucraineană o să folosească sisteme HIMARS şi astfel aşa le-ar putea identifica poziţiile.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.
China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se află în prezent în vizită, informează Reuters şi France Presse.
Se profilează un eșec în colaborarea franco-germană pentru avionul de luptă de generația a 6-a. Parisul are plan de rezervă – mizează pe o dezvoltare nouă a Rafale, echipat cu un fel de R2D2 (”Războiul Stelelor”)
În perioada 27-28 iunie 2022, Grupul Sociologic „Rating” a efectuat un sondaj de opinie în Ucraina, în cadrul unui studiu social finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA (USAID).
Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Agerepres, care citează Reuters.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.
Presa siriană a informat duminică despre uciderea a trei soldaţi şi rănirea altor trei într-un atac aerian, dând vina pe forţele israeliene, transmite Agerpres, care citează DPA.
Teoretic, Escadrila F-22, venită recent în teatrul european, este dislocată la Baza Aeriană Lask din Polonia. Dar practic … poate opri cineva celebrele aeronave să opereze unde consideră necesar?
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat soldaţii ruşi care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere că vor deveni o "ţintă specială" pentru forţele ucrainene, transmite Reuters.
Șeful oficiului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a anunțat, pe 13.08.2022, că Slovacia a transferat Ucrainei un lot de instalații de artilerie autorpopulsate Zuzana-2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Analistul din Orientul Mijlociu, Elijah Magier, a anunțat, pe 14.08.2022, citând surse proprii, că Rusia și Iranul au încheiat un acord privind achiziționarea de către armata rusă a unor drone iraniene de cercetare și atac de tip Shahed 129.
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează Agerpres, care citează AFP.
Plata piloților pe ora de zbor, dar și costul unei ore de zbor pe un avion supersonic sunt doar câteva cauze ale faptului că mulți piloți nu zboară suficient, e de părere fostul pilot Nicu Fălcoi care atrage atenția că piloții români ar trebui să ajungă la circa 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO.
Excentricul Ramzan Kadîrov, liderul cecen subordonat președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că un nou grup de luptători „voluntari” ceceni e în drum spre estul Ucrainei.
Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ''lupte feroce'', în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Nicu Fălcoi, deputat din partea USR și membru al Comisiei pentru Apărare, și-a arătat convingerea că înainte de invadarea Ucrainei președintele rus Vladimir Putin s-a gândit foarte serios la vechile granițe sovietice, ceea ce implică inclusiv Republica Moldova. Totuși, desfășurarea conflictului a mai slăbit din ambțiile imperialiste ruse iar în contextul amenințărilor ruse, Fălcoi nu crede că Moscova ar lua o decizie irațională precum atacarea unui stat membru NATO. Fostul pilot de supersonice arată că dacă excludem armele nucleare, din absolut toate punctele de vedere NATO e mult superioară Rusiei.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.
În cadrul unui interviu acordat postului local de televiziune RTVS, ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy, a declarat, pe 13.08.2022, că Bratislava intenționează să transfere avioanele de vânătoare de tip MiG-29AS către Ucraina.
Forțele Aeriene Maghiare vor fi prezente în România cu un avion de tip JAS 39 Gripen, cu ocazia evenimentului aviatic Bucharest International Air Show (BIAS) 2022.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi EFE.
Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".