Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia promite la export T-14 Armata. Tancul pe care militarii ruşi încă îl aşteaptă
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Tancul principal de luptă rusesc T-14 Armata își va face debutul internațional la cea de-a 15-a ediție a Expoziției și Conferinței Internaționale de Apărare (IDEX), care va avea loc la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 21-25 februarie.

Publicaţia Defence-Blog precizează că la expoziţia de tehnică militară IDEX vor fi prezentate, atât tancul T-14, cât şi vehiculul de luptă T-15, ambele construite pe platforma Armată. Sursa citată precizează că aceste două vehicule militare nu vor fi prezentat fizica – în mărime naturală – din cauza problemelor logistice care decurg că urma a restricţiilor impuse de pandemia COVID-2019.

Cu alte cuvinte, ruşii vor prezenta, cel mai probabil nişte machete alte tancului T-14 Armata, dar şi ale vehiculului de luptă T-15.

Publicaţia Defense World precizează că întreprinderea rusă de stat pentru exportul de arme, Rosoboronexport va prezenta versiunea modernizată a tancului Armata la IDEX-21. Va fi prima dată când tancul T-14 Armata va fi prezentat la o expoziţie militară din străinătate, a informat presa rusă.

Anul trecut, în august, experții ruși au declarat că intenționează să echipeze cele mai noi tancuri T-14 Armata cu o nouă turelă fără pilot pe care să se instaleze un tun de 152 mm (tancul are în prezent un tun de 125 mm).

De reamintit că, la începutul lunii iulie 2020, ministrul industriei și comerțului din Rusia, Denis Manturov, a declarat în aprilie că Rusia intenționează să înceapă să lucreze cu clienții străini, interesaţi de tancul Armata, în 2021 și că primise deja mai multe cereri, dar fără să menţioneze ce state sunt interesate să achiziţioneze acest nou tanc.

 

T-14 Armata, un tanc construit pe promisiuni. Militarii ruşi încă îl aşteaptă

 

Sfârşitul anului 2020 a avenit pentru militarii ruşi cu încă o promisiune, alta dintr-un şir lung de promisiuni, despre termenul de livrare al tancurilor T-14 Armata. 

Șeful companiei de stat ruse Rostec, Serghei Chemezov, a decis să le mai facă militarilor ruşi o ultimă promisiune pe anul 2020, declarând pentru agenţia de presă TASS că un prim lot de tancuri T-14 Armata va fi livrat în anul 2021. Chemezov a uitat atunci, însă, să le spună militarilor ruşi şi când în 2021 vor primi tancurile promise din 2015 şi până azi.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, nu doar a precizat pentru TASS că livrările de tancuri T-14 Armata către Forţele Armate Ruse vor începe în 2021, ci şi ca tancul Armata este ,,cu siguranță cel mai bun tanc din lume’’. Cum poate T-14 Armata să fie cel mai bun tanc din lume fără ca măcar să fi fost testat în luptă, doar Chemezov ne poate lămuri.

,,În viitor, acest vehicul va fi noul tanc principal al armatei ruse ”, a spus, la momentul respectiv, Chemezov pentru TASS.


Să vinzi tehnică militară pe care nici tu nu o ai, asta da comerţ cu armament
 

Paradoxal sau nu, militarii ruşi nu au suficiente tancuri T-14 Armata pentru nevoile lor, dar şeful Rostec a ţinut să reamintească că noul tanc rus a primit recent aprobarea pentru export, iar agenția guvernamentală rusă de export de echipamente militare Rosoboronexport pregăteşte oferte de vânzare pentru potențiali cumpărători. În vara acestui an, Dmitri Șugaiev, șeful Serviciului Federal de Cooperare Militară și Tehnică, a declarat presei din Serbia, cu foarte mare entuziasm, că Federația Rusă a început promovarea tancurilor T-14 Armata, deoarece intenţionează ca acestea să fie vândute către parteneri externi. 

 

Tancuri T-14 şi un lung şir de promisiuni
 

La începutul anului 2020, Alexander Potapov, directorul executiv al companiei Uralvagonzavod, a declarat într-un interviu acordat presei din Rusia că livrările tancurilor T-14 Armata vor începe în cursul anului. De precizat că astfel de anunțuri şi promisiuni au tot fost în ultimii ani, primele livrări fiind programate în 2018.

DefenseRomania a scris încă de la începutul anului 2020 că Forţele Armate ale Rusiei nu au primit primul lot de 12 tancuri principale de luptă T-14 Armata. Mai mult, primele nouă tancuri ar fi trebuit să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018.

Primele nouă tancuri T-14 Armata trebuiau să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat, obiectivul urmând a fi îndeplinit în anul 2019. Dar, cum probabil era de aşteptat, tancul 14 Armata a întârziat să apară şi în anul 2019. Ba chiar la sfârşitul anului, în luna noiembrie, Chemezov a precizat tare şi răspicat, că livrarea primului lot de nouă tancuri, ar putea avea loc la începutul anului 2020. Deci, surpriză, tot șeful Rostec este pus în postura de a le transmite militarilor ruşi ca mai trebuie să aştepte. Oare cât?

Citeşte şi: A testat Rusia cu adevărat T-14 Armata în Siria? Un expert militar rus spune că e doar o 'poveste frumoasă'

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract cu uzina Uralvagonzavod pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie. La semnarea contractului Şoigu a declarat că toate cele 132 tancuri şi vehicule construite pe platforma Armată vor fi livrate până în 2021. Suntem în anul 2021 şi militarii ruşi nici măcar nu au primit primul lot, dar minte toată comanda.

Producția de tancuri și vehicule de luptă bazate pe cea mai nouă platformă de luptă Armată, în cadrul unui contract semnat cu ministerul rus al Apărării în urmă cu câțiva ani, este în curs de desfăşurare, declara la începutul lunii august, Denis Manturov, ministrul Industriei și Comerțului din Federația Rusă.

,,Da, procesul de producţie este în desfăşurare", a spus ministrul, răspunzând la o întrebare dacă producția acestor vehicule blindate a început în Rusia.

Aşa cum reiese din declaraţiile pe care Denis Manturov, nu se face niciun fel de precizare la perioada de timp când primele tancuri și vehicule de luptă bazate platforma Armată vor ajunge la Forţele Armate Ruse, dar cu toate acestea, oficialul rus a menţionat că probleme apărute la motorul care propulsează platforma Armată, au fost rezolvate.

 

Militarii ruşi nu au tancuri T-14 Armata, dar vor fi instruiţi să le opereze
 

Ministerul rus al Apărării vrea ca mai mulţi militari ruşi să intre într-un program de pregătire pentru a putea opera vehicule militare bazate pe platforma Armată, T-14 şi T-15.  

Primii cadeți vor fi înscriși începând cu anul 2021 și vor absolvi cursul de formare pentru comandant de pluton al tancurilor T-14. Surse din Ministerul rus al Apărării au declarat, pe 28 septembrie, pentru cotidianul Izvestia, că s-a decis înscrierea mai multor cadeţi în școlile de tancuri pentru urmarea unui curs de pregătire pentru operarea vehiculelor militare bazate pe platforma Armată.

Prima înscriere este planificată pentru anul viitor, deși calendarul poate fi modificat. Prima înscriere este programată în anul 2021, cu toate acestea, data se poate schimba. Două școli vor pregăti viitorii ofițeri. La Şcoala Militară de Ofiţeri de Tancuri din Kazan, militarii ruşi vor urma cursul de formare pentru comandant de pluton al tancurilor T-14, iar în cadrul Omsk Armour Engineering Institute vor fi pregătiţi experții în mentenanţă şi repare a vehiculelor militare bazate pe platforma Armată. Pregătirea militarilor ruşi va dura patru ani, iar primii absolvenți ai celor două şcoli vor putea începe să opereze pe vehiculele militare din familia Armată, începând cu anul 2025-2026.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pentagonul accelerează: Palantir și Anduril, proiect pentru a ”filtra”, cu ajutorul inteligenței artificiale, informațiile colectate de pe câmpul de luptă
Prima lansare efectuată pe teritoriul Poloniei cu rachetei ghidate CGR-080 Homar-K, care depășește performanțele sistemului american HIMARS
Pregătire pentru un posibil atac rusesc: Șeful apărării din U.E vrea 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de armament
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
În ciuda cererii ridicate, vânzările industriei europene de apărare au dificultăți în a înregistra o creștere: Majoritatea companiilor produc „sisteme de arme complexe”
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
General Atomics a primit un contract pentru dezvoltarea unui proiectil cu o rază de acțiune de 150 de kilometri
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall au încheiat un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri Leopard 2A4. Blindatele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026
Japonia se ridică: Pentru prima dată în istoria sa poate vinde armament important: Țara care e pe cale să aleagă fregatele Mogami și cu ce colos european se „bat” japonezii
Noua dronă-rachetă ucraineană Palianîția intră în producția de serie. De ce este importantă această armă pentru Ucraina?
Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Tempest va avea un puternic susținător financiar. Arabia Saudită se alătură proiectului european de construire a avionului de luptă de generația a șasea
Ucraina „cheamă în service” 100.000 de proiectile de 120 mm din cauza unor defecțiuni. Doar 1 din 10 proiectile funcționează, multe rămânând blocate pe țeava tunului
Noi drone americane testate pe linia frontului din Ucraina: HitchHiker, utilizate pentru operațiuni avansate de luptă anti-UAV
Rheinmetall va construi în Lituania o fabrică de muniţii calibrul 155 mm
Va fi Polonia cea mai mare putere militară a Europei? De la F-35 și FA-50 până la tancuri K2 și Abrams, lista impresionantă cu armele achiziționate de Polonia
Când ați crezut că le-ați văzut pe toate: Turcia șocheză și renunță la modernizarea avioanelor F-16 la versiunea Block 70, pentru care turcii s-au bătut atât de mult
Armata va fi dotată cu blindate tucești Cobra II. România a semnat contractul pentru 1.059 de blindate iar o mare parte din ele vor fi produse în țară
Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare
Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Rușii ar intenţiona să testeze în Ucraina primul tip de dronă cu salt în frecvență, capabilă să opereze în condiții de război electronic
Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35

Ştiri Recomandate

Soldații Wagner erau niște copii, prin comparație cu ei. Trupele nord coreene, reevaluate de militarii ucraineni
Pe modelul Wehrmacht-ului, Armata rusă ar putea introduce recompense pentru soldații de asalt
Investițiile ungare în statele UE, cal troian al Rusiei? Ministerul Energiei sesizează Comisia pentru Investițiile Străine în cazul preluării E.ON de către compania ungară MVM Group
Hamas și Israel au convenit asupra unei încetări a focului în Gaza. Totul este inclus în acord, inclusiv eliberarea ostaticilor
Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate
În Rusia şi-a propus recompensarea soldaţilor după modelul Wehrmacht-ului: Principalele tactici ale trupelor ruse nu ţin cont de pierderile disproporţionate de personal
Gazul, folosit ca armă. Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar pentru ”frații” din Transnistria
China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
Spre furia Moscovei, Armenia și SUA au semnat un parteneriat strategic. Erevanul va primi asistență pentru consolidarea frontierelor
Forțele Armate Ucrainene, confruntate cu o lipsă gravă de personal militar, puse în faţa unor măsuri drastice: Mulți soldați nou recrutați nu reușesc să îndeplinească standardele
Lituania nu ar spune ”nu” trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar precizează în ce condiții ar desfășura trupe
Un proiect militar ambiţios în care şi România este implicată: Cooperare pe plan european pentru producţia a 1000 de rachete Patriot, pilon pentru consolidarea securităţii NATO
Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov
Rușilor nu le-a dispărut apetitul propagandist de intimidare: Când nu pot mai mult, sperie Moldova că nu mai are viitor
China poartă un război cibernetic împotriva instituţiilor americane, iar abordarea diferă în funcţie de cine este preşedinte al SUA: Grupul Salt Typhoon urmăreşte sute de oficiali guvernamentali
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite
Rușii au declanșat primul atac masiv asupra Ucrainei din 2025. Rachetele și dronele rusești au vizat ținte de pe întreg teritoriul ucrainean, până la granița cu Polonia
Germania nu vrea să învețe rusa. Infrastructura critică va fi supravegheată de Apărarea Teritorială, o structură nou-formată în Bundeswehr
Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
”Suveraniștii” germani din AfD pregătesc deja „biletele de deportare”. În vizor ar putea fi luați inclusiv românii din Germania
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
România își crește participarea în Flancul estic și va face parte din trei grupuri de luptă ale NATO
SUA au dat numele următoarelor două portavioane din clasa Ford: Clinton şi Bush. Construcția va începe în următorii ani
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Garantarea securităţii regiunii Mării Negre este crucială: Bulgaria aşteaptă să primescă primele avioane F-16 Block 70
Avionul american de vânătoare de generația a VI-a ar putea fi un „urmaș al F-35”: U.S. Air Force are nevoie de o schimbare fundamentală până în 2050
În 2024, NATO a avut de interceptat un număr însemnat de aeronave rusești deasupra Mării Baltice: Au fost efectuate peste 300 de misiuni de poliție aeriană
Grecia redefinește echilibrul strategic în Marea Mediterană prin recepționarea ultimelor avioane de luptă Rafale F3R
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
pixel