Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Președintele american Donald Trump și-a manifestat interesul pentru un plan foarte ambițios de a înconjura SUA cu un sistem stratificat de apărare de tip „Iron Dome” (n.r. - Cupola de Fier), pe model israelian.
Viitoarea Cupolă de Fier va integra tehnologii de ultimă oră și sateliți, rețele la care noua administrație poate avea acces prin Elon Musk.
E o adaptare a programului anunțat de Ronald Reagan în 1983 prin Strategic Defense Initiative, cunoscut în istoriografie ca Star Wars sau Războiul Stelelor. Programul, care viza investiții majore în sisteme de apărare și tehnologii de ultimă oră, inclusiv satelitare, a contribuit decisiv la prăbușirea URSS. Obligată să țină pasul cu America, sovieticii au fost nevoiți să investească și ei major lucru ce a dus la prăbușirea economiei sovietice.
Azi, Donald Trump pare să resusciteze Star Wars printr-o proprie versiune a Iron Dome. Trump s-a angajat recent să construiască un astfel de sistem defensiv care să protejeze SUA de lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune.
Totuși, experți militari americani atrag atenția că planul e mult prea ambițios.
Spre exemplu publicația americană Defense One arată că experiența israeliană nu se potrivește realității americane, considerând că Iron Dome în Israel e construit special pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune care nu reprezintă o amenințare pentru SUA.
Se estimează că înconjurarea întregului teritoriu american cu un asemenea scut stratificat ar costa aproximativ 2.5 trilioane de dolari. Întrebarea este dacă semnificația strategică a acestui scut merită o asemenea investiție și provocare de dezvoltare tehnologică.
Rușii spun că SUA nu vor fi protejate de rachetele intercontinentale rusești, nici de o „Cupolă de Fier” de ultimă generație
Fotografie ilustrativă: Donald Trump, lângă o instalație THAAD, flickr, Trump White House
Citat de portalul rus Vzglyad, expertul rus Alexei Anpilogov e de părere că un Iron Dome american nu va ajuta SUA să se protejeze de rachetele intercontinentale și nici de drone.
„Anunțul lui Trump despre necesitatea creării unui Iron Dome pentru a proteja Statele Unite pot fi interpretat în moduri diferite. În primul rând, îmi vine în minte analogia cu sistemul de apărare antirachetă din Israel, care acoperă întreaga țară. Este foarte posibil ca președintele american să dorească să reproducă această această situație din Orientul Mijlociu”.
Cu toate acestea, adaptarea sistemului la specificul american va fi o provocare. Cel mai probabil, „Domul de Fier” al Statelor Unite nu se va axa pe protejarea SUA de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Probabilitatea de a fi folosite aceste arme împotriva Americii este minimă, deoarece nu există nicio amenințare la granițele SUA.
Dar Cupola de Fier nu va salva America de rachetele intercontinentale (n.r. rusești). Și a mai existat recent un progres mare în dezvoltarea UAV-urilor. În Iran, de exemplu, au fost dezvoltate mici de tip portavion, care transportă drone și care le transportă direct în diferite zone”, a mai adăugat expertul rus.
Rămâne de văzut dacă președintele american Donald Trump va merge mai departe și va cere implementarea unui astfel de scut stratificat în jurul Americii, de tip Iron Dome. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, va fi important de urmărit asupra căror amenințări se vor orienta reprezentanții industriei de apărare americane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News