Compania spaniolă de apărare Tess Defense va livra marți, 20 decembrie, primele șapte vehicule de luptă Dragon 8×8 către Forţele Armate Spaniole, ca parte a programului militar de înzestrare ''Fuerza 35'', derulat de Ministerul spanilor al Apărării. Prima fază a programului ''Fuerza 35'' presupune livrarea a 348 de vehicule de luptă VCR Dragon 8X8 în următorii cinci ani.
scris de
DefenseRomania Team
Compania spaniolă de apărare Tess Defense, care gestionează programul de furnizare a vehiculelor blindate Dragon 8x8 pentru Forţele Armate Spaniole, va furniza primul lot de vehicule blindate într-o versiune care dispune de protecție sporită împotriva minelor antitanc.
????????On December 20th, the @EjercitoTierra will receive seven 8x8 Dragon Combat Vehicles on Wheels (VCR).
The company that manages the program and will deliver this lot to the Santa Bárbara Sistemas (SBS) factory is Tess Defence. #COAJE#YATASpainhttps://t.co/ObFnBB8u5T
După livrare, vehiculele blindate vor ajunge în regiunea Almeria într-o unitate militară a armatei spaniole care va testa un noul vehicul blindat VCR (Vehicle de Combate sobre Ruedas) Dragon 8X8.
Ministerul spaniol al Apărării a semnat în august 2020 un contract în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru furnizarea a 348 de vehicule de luptă VCR Dragon 8X8.
Conform calendarului de livrare, primul lot de vehicule blindate ar trebui să ajungă la armata spaniolă până la sfârşitul anului 2022. Este vorba de șapte vehicule VCR Dragon 8X8.
Anul viitor, Forţele Armate Spaniole ar trebui să primească încă 34 de vehicule de luptă Dragon 8X8, iar în tot acest timp, compania producătoare intenţionează să accelereze procesul de producţie și să mărească volumul livrărilor la 50-80 de unități anual, în funcție de configurație.
Programul a finalizat faza de proiectare în luna iulie a acestui an, după finalizarea cu succes a testelor vehiculelor blindate în versiunea Infantry Combat Vehicle.
Tess Defense și Ministerul spaniol al Apărării au finalizat anul trecut selectarea unui modul de luptă avansat cu un tun 30 mm pentru noul vehicule de luptă Dragon 8×8. Este vorba despre turela telecomandată Guardian 30 de la compania spaniolă Escribano Mechanical & Engineering. Programul prevede că, inițial, 219 vehicule (toate unitățile în versiunea IFV) vor fi echipate cu această turelă.
Vehiculul blindat Dragon 8×8 va sta la baza viitoarei flote de vehicule blindate din cadrul programului militar de înzestrare ''Fuerza 35'' - care urmăreşte să înlocuiască treptat vehiculele blindate pe șenile M113 și vehiculele blindate pe roți Pegaso VEC-M1, care au servit mai mult de 40 de ani în armata spaniolă și care nu mai îndeplinesc standardele actuale în ceea ce privește tehnologia și nivelul de protecție.
În total, Spania este interesată să cumpere până la 1.000 de transportoare blindate de tip Piranha V
VCR Dragon 8X8 este o variantă locală a Mowag Piranha V. Vehiculul de luptă pentru infanterie Piranha V (IFV) este o variantă a celei de-a cincea generații de vehicule blindate din familia Mowag Piranha și a fost concepută de General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. Primele 348 de vehiculele vor fi fabricate în diferite configurații.
Vehiculul este proiectat într-o configurație 8x8 și este echipat cu o suspensie pneumatică modernă. Datorită motorului diesel DC 13 de 620 de cai putere de la Scania, vehiculul de 33 de tone poate atinge o viteză maximă de 100 km/h pe autostradă.
Vehiculul blindat Dragon este disponibil într-o versiune cu un modul de luptă cu mitralieră și cu un tun automat de 30 mm și rachete antitanc. Protecţia balistica face ca vehiculul blindat Dragon să fie rezistent împotriva gloanțelor de 14,5 mm și a fragmentelor de obuze de 155 mm la o distanță de 25 de metri.
Vehiculul este, de asemenea, protejat împotriva detonării a 10 kg de TNT sub roți, ceea ce corespunde nivelului 4 a standardului NATO STANAG 4569. Iar cu blindajul suplimentar aplicat în partea din față și pe părţile laterale, vehiculul blindat Dragon ar trebui să reziste la focul unui tun automat de 25 mm.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Franța a livrat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Caesar. Multe dintre acestea sunt serios avariate, iar motivul este deja cunoscut - focuri intense de artilerie. Acest lucru duce la uzura tunului de 155mm, a precizat cotidianul francez Le Figaro, la 28 decembrie 2022.
Comitetul de promovare a proiectelor de apărare din Coreea de Sud a aprobat miercuri programe majore destinate îmbunătățirii capacității de luptă a avioanelor F-15K și pentru importul de aeronave de realimentare, cu scopul de a contracara amenințările nord-coreene în creștere.
Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.
Guvernul polonez va prefera finanțarea „din afara pieței” pentru cheltuielile cu apărarea. Aceasta urmează să fie obținută de la băncile guvernamentale de dezvoltare, potrivit publicației Business Insider.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă care trebuie să continue succesul pe care dronele Bayraktar TB-2 și ANKA l-au dobândit în domeniul avioanelor de luptă fără pilot. În acest context, s-a dezvăluit că, pe lângă Bayraktar KIZILELMA, dezvoltat de compania Baykar, care a finalizat recent primul său zbor, Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează, de asemenea, la un avion de luptă fără pilot numit ANKA-3.
Ministerul lituanian al Apărării a anunțat, la 22 decembrie 2022, că a semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de drone kamikaze Switchblade 300 și Switchblade 600, proiectate și fabricate de compania americană AeroVironment. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro.
U.S. Marine Corps este cu un pas mai aproape de înlocuirea vechilor sale vehicule blindate ușoare, deoarece toate prototipurile noului vehicul militar de recunoaştere, dezvoltate în cadrul programului militar ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), sunt acum în custodia pușcașilor marini. Oficial, două companii concurează pentru a construi viitorul vehicul de recunoaştere, care va înlocui vechile LAV-uri din anii 1980. U.S. Marine Corps intenţionează să renunţe la toate vehicule LAV-25 până la începutul lui 2030.
Cel mai important producător de arme din Cehia, compania de armament Colt CZ, a încheiat un acord cu compania de stat maghiară N7 Holding Ltd. În cadrul acestui acord, care pune bazele unei colaborări pe termen lung, cele două companii intenţionează să înființeze împreună compania Colt CZ Ungaria. Scopul cooperării este înființarea unei fabrici de arme de calibru mic în Ungaria, care va furniza echipamente pentru Forțele Armate Ungare.
O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.
Pe 20 decembrie, Comitetul executiv al industriilor de apărare din Turcia a anunțat, în cadrul unei întâlniri, începerea producției în masă a sistemelor "SIPER", "HISAR" și "SUNGUR” destinate întăririi apărării antiaeriene a țării.
Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.
După ce săptămână trecut au apărut informaţii că noile blindate Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), în publicația britanică The Times au apărut informaţii, care fac referire la un raport al Ministerului german al Apărării, ca 73 dintre cele 105 obuziere autopropulsate PzH 2000 era în stare de funcţionare, dar numai 50% sunt pregătire pentru luptă. Cu alte cuvinte, toată puterea de foc a artileriei armatei germane stă în baza a 36 de obuziere autopropulsate PzH 2000.
Bulgaria a exportat arme în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-august 2022 către peste 50 de ţări din întreaga lume, a declarat ministrul economiei şi industriei bulgar Nikola Stoianov, informează miercuri Novinite.com.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 19.12.2022, că încă un bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor.
Într-un final, după ce o primă licitație a fost anulată, MApN a semnat contractul cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.
Compania spaniolă de apărare Tess Defense va livra marți, 20 decembrie, primele șapte vehicule de luptă Dragon 8×8 către Forţele Armate Spaniole, ca parte a programului militar de înzestrare ''Fuerza 35'', derulat de Ministerul spanilor al Apărării. Prima fază a programului ''Fuerza 35'' presupune livrarea a 348 de vehicule de luptă VCR Dragon 8X8 în următorii cinci ani.
Ministerul ceh al Apărării negociază livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Rafael Spyder LR de producție israeliană. Anul trecut, în octombrie, Republica Cehă a semnat un contract cu compania israeliană Rafael pentru achiziționarea a patru baterii de sisteme de apărare antiaeriană Spyder LR.
Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis care îi va consolida apărarea antiaeriană, a făcut cunoscut ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, citat de AFP.
Marea Britanie a promis nu doar că nu va slăbi ajutorul acordat Ucrainei în 2022, dar Downing Street își propune ca în 2023 acest ajutor să fie și mai mare. Mai mult, britanicii vor asigura sute de mii de obuze și muniție pentru piesele de artilerie ale Ucrainei.
Noile blindate moderne germane Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), scrie duminică săptămânalul germană Der Spiegel, citat de agenţiile DPA şi EFE.
Compania americană Leidos a primit recent un contract, în valoare de 334 milioane de dolari, pentru dezvoltarea unui sistem hipersonic cu propulsie de tip scramjet.
Contactele dintre România și Coreea de Sud sunt tot mai dese în ultimul timp. Țara noastră a semnat inclusiv scrisori de intenție cu cei de la Seul, cu privire la achiziții militare. Știm pe în analiză se află și obuziere autopropulsate de 155 mm - K9 Thunder sud coreene.
Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor.
Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.
Finlanda a ales compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems pentru a furniza armatei finlandeze rachetele necesare utilizării eficiente a sistemelor portabile.
Producător american de armament General Atomics se oferă să vândă guvernului ucrainean două drone Reaper MQ-9 pentru un dolar, pentru a ajuta Ucraina să se apere în faţa următoarei ofensivei militare a Rusiei. În cadrul înțelegerii, Kievul ar trebui să aloce aproximativ 10 milioane de dolari pentru pregătirea și expedierea aeronavelor în Ucraina și aproximativ 8 milioane de dolari în fiecare an pentru întreținerea și susținerea dronelor.
Compania germană de apărare Rheinmetall poartă discuții cu Lockheed Martin pentru a stabili producția de sisteme HIMARS în Germania, a precizat directorul general al companiei, Armin Papperger, într-un interviu pentru Reuters.
În cursul acestei zile Forțele Navale Române au publicat un comunicat în care au prezentat obiectivele din 2023 și au făcut o evaluare a anului recent încheiat. În comunicat e prezentă și componenta înzestrării. Așadar, să ne axăm pe câteva date interesante despre cea mai văduvită structură de forță a României.
Voluntarii din toată lumea încearcă să schimbe impresia falsă pe care cei mai mulți cetățeni ruși o au încă despre invadarea Ucrainei de către țara lor, prin efectuarea apelurilor telefonice și angajarea unor discuții directe.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 31.01.2023, marinarii din detașamentul de nave al Flotei de Nord, condus de fregata Amiral Gorshkov, au salvat un cetățean francez de pe un yacht aflat în pericol în Oceanul Atlantic.
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit Agerpres, care citează France Presse.
În luna octombrie a anului 2022 Ministerul Apărării Naționale a derulat o procedură competitivă internațională pentru achiziția a 90 de complete de tip aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre.
Comandamentul militar american pentru transporturi (TRANSCOM) a pregătit deja primul transport de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar american în valoare de 2,85 miliarde de dolari. Primele peste 60 de vehicule de luptă Bradley au fost încărcate pe o navă de tip cargo care a plecat din portul North Charleston, Carolina de Sud, pe 25 ianuarie.
Compania americană Northrop Grumman a anunțat că se așteaptă ca primul contract de producție pentru primele bombardiere strategic B-21 Raider să înceapă până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider" ar urma să efectueze zborul inaugural în următoarele luni.
Publicația Washington Post, citând „o persoană apropiată lui Budanov”, scrie că șeful serviciului de informații al Armatei ucrainene a fost vizat în ultimii ani de cel puțin 10 încercări de asasinat.
În iarna anului 2018 a avut un loc incident care a alimentat pozițiile critice față de achiziția de către România avioanelor F-16 Fighting Falcon, când un F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea nu a primit acceptul să decoleze din cauza condițiilor meteorologice. În jurul acestui incident s-a născut un mit fals care bântuie și azi.
Austria și Ungaria au convenit să nu trimită arme în Ucraina, au declarat ministrul austriac al apărării, Klaudia Tanner, și omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni la Budapesta, subliniind cooperarea lor strânsă.
Ministrul adjunct al Apărării de la Varşovia, Wojciech Skurkiewicz, a declarat marţi că eventualul transfer de avioane de luptă F-16 ale forţelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei "discuţii oficiale". Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că nu sunt dispuse să sprijine Ucraina cu avioane de luptă F-16.
Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi ''carne de tun'', ''îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi'', a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite marţi EFE.
Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Întrebat despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina în timpul vizitei sale la Haga, Macron a răspuns că „în principiu, nimic nu este interzis”.
Belgia va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 92 de milioane de euro în cel mai mare pachet de ajutor de până acum, a declarat premierul belgian Alexander De Croo la o conferință de presă din 27 ianuarie.
Rusia a declarat marţi că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă atestă "poziţia extrem de agresivă" a ţărilor baltice şi Poloniei şi că "marile ţări europene" ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Agerpres, care citează Reuters.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.01.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că noua fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, va fi predată Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna martie a acestui an.
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.