Spre deosebire de alții, Germania se mișcă rapid și începe lucrările la noua fabrică de muniție
Creșterea producției de armament și muniții a fost una dintre noile direcții ale politicii externe germane, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.Spre deosebire de alții, Germania se mișcă rapid și începe lucrările la noua fabrice de muniție
Așa cum relata și DefenseRomânia săptămânile trecute, compania germană Rheinmetall va construi o nouă fabrică de muniții în Germania, ceea ce înseamnă încă o cărămidă la construcția noii politici militare anunțată de Germania. ”Zeitenwende” - program de reînarmare a Germaniei, cu un buget de 100 de miliarde de euro, va fi utilizat pentru a moderniza Bundeswehr și pentru a stimula apărarea colectivă a UE.
În cazul de față este vorba de fabrica de muniții de artilerie situată în Unterlüß (Unterluss), un orășel din Saxonia Inferioară.
Proiectul este unul cu adevărat major, la inaugurare fiind prezenți cancelarul Olaf Scholz, prim-ministrul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen și ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Concernul german Rheinmetall anunță că va produce la Unterluss până la 200.000 de obuze de artilerie pe an. Fabrica va fi gata în 12 luni, iar în primul an producția va fi de 50.000 de proiectile.
Construirea „Werk Niedersachsen” - în traducere, ”fabrica din Saxonia Inferioară” - constituie un pas strategic important pentru a consolida stocurile de muniții ale Bundeswehr (armata germană). În același timp, producția de aici va fi parțial direcționată și către aprovizionarea Ucrainei.
Un pasaj din comunicatul companiei germane surprinde perfect situația în care se află Germania și Europa:
„Artileria este o capacitate vitală în războiul la sol.
Războiul din Ucraina arată cât de mare este nevoia de muniție.
Depozitele Bundeswehr-ului sunt goale;
Refacerea stocurilor va costa aproximativ 40 de miliarde de euro.
Consumul imens de muniție din Ucraina exacerbează deficitul actual.
Capacitatea de producție disponibilă a lumii occidentale nu este structurată pentru a satisface cererea la această scară.
Astfel, ca și alte țări, Germania intenționează să achiziționeze cantități mari de muniție pentru o perioadă lungă".
Uzina va funcționa în mare parte autonom, iar toate etapele de lucru necesare pentru producerea obuzelor de artilerie vor fi efectuate la fața locului. Astfel, alături de cele 200 de mii de obuze, acolo se vor fabrica 1.900 de tone de explozibil de mare putere de tip RDX, împreună cu alte componente necesare procesului de producție.
„Noua fabrică a Rheinmetall va permite Bundeswehr-ului să-și satisfacă propriile nevoi prin producția internă și – mai ales în perioade de criză – să asigure transferuri nelimitate către țările partenere. Astfel, dependența anterioară de autorizațiile de export emise de alte țări va fi eliminată, dând Germaniei suveranitate deplină în domeniul securității naționale”, a adăugat compania.
În plus, aici ar putea avea loc producția de motoare de rachetă și, eventual, focoase, ceea ce va fi necesar pentru viitorul proiect german pentru rachete de artilerie.
Costul Werk Niedersachsen va fi de aproximativ 300 de milioane de euro, întreprinderea urmând să angajeze 500 de muncitori.
Reamintim că Rheinmetall este pe cale să cumpere un pachet de control al producătorului român de echipamente auto Automecanica Mediaș. Întreprinderea din România va juca un rol cheie în menținerea pregătirii operaționale a vehiculelor militare fabricate în Occident, care luptă în Ucraina.
La sfârșitul lui 2023, compania germană Rheinmetall a publicat o listă aproximativă de echipamente, muniție și alte produse furnizate Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News