“Invaziile barbare” este titlul unui celebru film canadian, al genialului regizor francofon Denys Arcand. Pelicula din 2003 este continuarea primului mare film canadian modern, de limbă franceză “Declinul imperiului american”, prezentat în 1986.
“Invaziile barbare” este titlul unui celebru film canadian, al genialului regizor francofon Denys Arcand. Pelicula din 2003 este continuarea primului mare film canadian modern, de limbă franceză “Declinul imperiului american”, prezentat în 1986.
Sâmbata după-amiază, la oră de liniște și în somnul înzăpezit al unei Americi paralizate de ninsori de-a lungul și de-a latul ei, președintele Trump a avut o nouă intervenție televizată.
In ultimiii ani, înalții oficiali din Pentagon și diversele rapoarte de intelligence au atras atenția asupra dezvoltării militare a Chinei. Ridicarea puterii militare chineze nu este o noutate iar ea se datorează investițiilor masive pe care acest stat comunist le face în tehnologiile militare de vârf cum ar fi avioanele invizibile, portavioane de mare capacitate și forțele strategice nucleare.
În această seară, guvernul May a pierdut întâlnirea cu istoria. Din 650 de membrii ai Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic) 432 au votat împotriva formulei BREXIT propusă de către primul ministru Theresa May. Cifra este covârșitoare, istorică și ar trebui să exprime decesul politic al celei de-al doua femeie prim ministru din istoria mulţi seculară a democrației Regatului Unit.
O nouă corespondență de la partenerul nostru James Dorsey ne dezvăluie mecanismul politicii trumpiene. Amenințând Turcia că îi va devasta economia dacă raisul Erdogan va ordona mult promisul atac nimicitor împotriva trupelor kurde, staționate în Siria, președintele Trump a dezvăluit magnitudinea condițiilor pe care le impune formatului Astana, ca preț al retragerii sale militare. James Dorsey, scrie pentru DefenseRomania, desenând interesele fiecărei puteri regionale, începând cu Turcia, continuând cu Arabia Saudită și EAU. Iran, jucător de primă mărime în conflictul sirian încearcă să extragă toate foloasele ce decurg din prezența sa militară masivă. James Dorsey identifică astfel, prin analiza sa, miriadul de interese ascunse, pe care retragerea militară americană din Siria l-a scos violent la lumina zilei. Nicio putere regională nu mai poate să se ascundă după cuvintele frumoase, căci plecarea americană a dezvăluit atât Turcia cât și Iranul.
Partenerul nostru Cyril Widdershoven (VEROCY) ne prezintă o analiză extrem de bine argumentată despre piața petrolului în condițiile unei complicate situații geopolitice pe plan internațional, amintind de amenințarea unui război comercial între China și Statele Unite, jocurile din lumea arabă, dar și implicarea Rusiei.
Acoperită de imaginea unui Ateneu colorat în drapelul românesc, știrea despre vizita subsecretarului de stat Davide Hale, repsonsabil cu problemele politice din cadrul State Department al SUA, a fost aproape ignorată. Nu fost mirare ci doar completă ignorare.
În ziua 18 de la închiderea parțială a activității guvernului american, președintele Donald Trump s-a adresat națiunii pe care o conduce. Printr-un gest puțin folosit de către președinții SUA, Trump s-a adresat, în direct poporului.
Dacă zilele trecute, John Bolton, calculatul consilier de securitate națională a fost în Israel și Turcia pentru a prezenta graficul și condițiile retragerii americane din Siria, iată că marți şi miercuri, Mike Pompeo, secretarul de stat se află în regiune.
Duminică la Ierusalim, astăzi şi mâine în Turcia, consilierul președintelui Trump pentru securitate națională John Bolton, reiterează condițiile impuse țărilor din regiune pentru retragerea trupelor americane din Siria. Anunțată de către Trump ca un fapt împlinit și cu efect imediat, la începutul lunii Decembrie, retragerea completă americană din Siria a dus și la demisia secretarului pentru apărare Mattis, printr-o scrisoare care a făcut valuri.
Al doilea episod al partenerului nostru Cyril Widdershoven (VEROCY) ne prezintă răspunsul lumii arabe la noile provocări maritime şi comerciale. Aflate într-o perioadă de transformări și ori, țările importante ale lumii arabe cunosc foarte bine jocul de șah. Piesele fiecărui jucător sunt mutate pe aceasta tablă de joc care cuprinde mari, oceane și continente, pentru a maximiza rezultatele. Culoare maritime și strategii continentale, resurse umane şi materiale, toate sunt puse în acțiune pentru a obține cel mai bun rezultat.
Cyril Widdershoven ne trimite spre publicare un serial incendiar. Din Golful Eden până în Strămutarea Hurmuz, urcând pe Atlantic şi escaladând tensiunile militaro-navale pe marile autostrăzi maritime ale comerțului cu materii prime, marina iraniana începe să își întindă prezența să. Acțiunile Iranului, întinse pe primele trei luni ale lui 2019 dovedesc că persanii nu uită de interesele lor regionale. Toată lumea știe că aceste eforturi militare fac parte din strategia de blocare a politicilor SUA de neutralizare a economiei Iraniene. Cyril Widdershoven (VEROCY) ne prezintă acest joc maritim, întins pe oceanele şi mările lumii, cu focul războiului şi amenințării militare.
Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București a apărut în urmă cu doar trei zile un mesaj cel puțin controversat.
Atunci cănd puțină lume se aștepta, suveranul saudit, Salman bin Abdulaziz a ordonat o remaniere consistentă a cabinetului său.
„Siria este toată a ta!” – susține președintele SUA, Donald Trump, că i-ar fi spus la telefon Președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan, anunțându-l de intenția retragerii trupelor americane de pe teatrul de operații sirian. Ne putem imagina cum a tresăltat inima liderului turc. Implicit asta însemna că mișcarea autonomistă a kurzilor sirieni, până atunci aliat al Americii în lupta împotriva ISIS, era lăsată la mâna sa.
I se mai spunea şi „Mad Dog”, câinele rău, dar generalul prefera porecla călugărului războinic. Demisia generalului James Mattis nu reprezintă o surpriză. Încă din Octombrie, într-un interviu şi la oră de maximă audiență, președintele Donald Trump indicase o posibilă despărțire de secretarul său pentru apărare.
O noua secvență diplomatică și economică are loc în orașul israelian Beer Sheva, unde premierul Nethanyahu se va întâlni cu președintele Ciprului Nicos Anastasiades si primul ministru grec Alexis Tsipras.
La Geneva, drumul spre pace al Siriei începe să capete forma unei soluții acceptate. După șapte de ani de război civil distrugător, care au văzut creșterea și distrugerea uneia dintre cele mai criminale organizații islamiste ISIS, moartea a sute de mii de oameni alături de exilul interior a aproape cinci milioane de oameni, Siria se află mai aproape ca niciodată de o soluție general acceptată de către regimul Assad și opoziția așa-zis democratică.
După explozia scandalului cu interviul dat de fostul președinte Ion Iliescu pentru Le Figaro, avem publicate doar trei minute ale acestui interviu. Deși ziaristul român implicat a promis că astăzi o să avem întreaga înregistrare , este clar că ziariștii francezi se joacă cu realitatea. Povestea din Le Figaro arată mai mult cu o manipulare scăpată de sub control, decât să semene cu un interviu real.
Dacă finalitatea oricărei ordini este menținerea păcii, sfârșitul oricărei ordini este începutul războiului. Iar războiul este calea către o nouă ordine și astfel către pace. Când ordinea care se stinge este globală, și războiul în care trece este global.
Frații siamezi, politica și fotbalul, se regăsesc în articolul trimis de partenerul nostru James M. Dorsey. Articol incitant, cu note umoristice, dacă nu ar fi dramatice, acesta ne propune o nouă viziune a luptei dintre Qatar și Arabia Saudită. Original prin analiza oferită, James Dorsey decriptează lupta pentru imagine a viitorului Campionat Mondial din Qatar 2022. Abia ieșită din criza reală a Campionatului Mondial din Rusia 2018, cu accentele sale dure în privința politicii Rusiei în Crimeea și Ucraina, lumea privește cu deosebit interes nouă încleștare. Pregătirea Campionatului de fotbal Qatar 2022 dezvăluie, în mod cinematografic, cadru cu cadru, una din marile încleștări diplomatice din Orientul Mijlociu. Trei sunt prinții lumii arabe care sunt legați în această rivalitate politico-fotbalistică. Emirul Qatarului, Prințul de coroană al Emiratelor și Prințul moștenitor al Arabiei Saudite se află implicați într-una din marile dispute regionale care va creiona imaginea anilor viitori. Până în 2022 mai este timp, dar James Dorsey enunță deja duritatea fără precedent a politicii fotbalului.
Excelenţa Sa Abdullah bin Nasser AL-HUMAIDI, ambasador al statului Qatar in Romania, a transmis Defense România un articol emoționant prilejuit de Ziua Națională a acestui stat.
Acum doar câteva ore, pe canalele de media internațională se anunța că un fost diplomat canadian, Michael Kovrig, expert senior pentru zona Nord Est Asia pentru Grupul Internațional de analiză a Crizelor (ICG), a fost arestat în China.
Filosoful francez Emmanuel Todd, în lucrarea intitulată “Inventarea Europei”, aprecia că viitorului federalizării europene va depinde de modul în care fiecare european se va raporta la celălalt, în condițiile în care, sub influența geografiei, mentalitățile naționale circumscriind atât planul religios, cât și planul ideologic, sunt diferite. Pornind de la această observație, Todd își exprima scepticismul cu privire la viitorul UE.
13 minute a vorbit Macron. Calm, parcă aflat sub influența tranchilizantelor, vorbind parohial, ca un popă, Manu a fost vizibil incapabil să găsească tonul discursului. Soluțiile propuse de el sunt ridicole dacă nu ar fi absolut fără viitor. Le mai dă câte 100 de euro, le lasă pensiile neimpozitate, le mai spune că ceea ce se întâmplă în Franța este un moment istoric. Ceaușescu redivivus. Identic cu scena balconului românesc din decembrie 1989, acest moment penibil din 2018.
Partenerul din Olanda al DefenseRomania, Cyril Widdershoven (VEROCY), ne transmite de la fața locului, din mijlocul schimbărilor fundamentale care au loc în cadrul OPEC această analiză.
Europarlamentarul Cătălin Ivan a conmentat situația din Franța care se confruntă cu cele mai grave violențe din 1968 încoace.
Puțini au fost ziariștii care au relatat despre discursul secretarului de stat Mike Pompeo de la Bruxelles, din această săptămână. Aflat la întâlnirea liderilor țărilor NATO, Pompeo a avut o poziție clarificatoare cu privire la așteptările administrației Trump în ceea ce privește "capitularea" Europei în față unor națiuni ca Iran, China sau Rusia.
Să ne amintim de legenda, rămasă în istorie, despre răspunsul reginei Maria Antoaneta atunci când i s-a spus că parizienii se răscoală pentru că nu au pâine. "Să mănânce, atunci, cozonac" ar fi răspuns suveran, cea care va plăti, fără nicio vină dovedită juridic, cu viața, ura revoluției împotriva ei.
Pentru prima dată, direct de la sursă, publicăm un document de excepție. Articolul scris de cunoscutul politolog profesor dr. Julian Lindley-French, de la Institute for Statecraft din Londra, prezintă o analiză mai puţin ortodoxă, dar bine documentată, despre creșterea importanţei strategice a României în mecanismul de securitate european.