SUA acoperă golul apărării aeriene cu rază medie. Noua rachetă, special dezvoltată pentru a intercepta dronele și rachetele Chinei
U.S. Army dorește un interceptor mai puternic pentru noul său sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, ceva care să poată intercepta rachetele de croazieră chinezești, dar fără a fi prea mare, a declarat marți departamentul care face achiziţia de rachete pentru Armata SUA.
Sistemul Indirect Fire Protection Capability Increment 2. Sursa: U.S. Army.
"Caut ceva senzational", a declarat generalul de brigadă Frank Lozano, care conduce Program Executive Office for Missiles and Space, la un eveniment organizat de think tank-ul CSIS și Association of the United States Army.
Lozano a declarat că o competiție intre companiile către trebuie să prezinte oferte este planificată în anul fiscal 2025 pentru noua rachetă, care va fi lansată din sistemul IFPC.
Conceput pentru a elimina orice, de la drone la rachete de croazieră, lansatorul IFPC este destinat să "umple golul" dintre apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune și sistemele Patriot și THAAD. Armata evaluează în prezent IFPC Increment Two - împreună cu radarul Sentinel care îl ghidează și cu sistemul integrat de comandă a luptei care îl controlează - înainte de a lua o decizie cu privire la lansarea acestui program militar.
Versiunea actuală a IFPC dispune de 18 rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder per lansator, iar Lozano a declarat că a doua versiune ar trebui să conțină la fel de multe. Dar el dorește o rachetă mai puternică, ceva asemănător cu performanțele rachetei cu rază mai lungă de acțiune AIM-120D AMRAAM de 335 de kilograme.
Dar lansatorul AMRAAM dispune doar şase rachete și este nevoie de 45 de minute pentru reîncărcare.
"Nu veți putea supraviețui într-o situație defensivă în Guam", a declarat Lozano, care a spus că dorește "o capacitate similară cu AIM-120D într-un pachet AIM-9X".
Lozano a adăugat că a "semnalat industriei" că armata SUA are nevoie de propulsoare mai bune pentru a ajuta racheta IFPC Increment Two să atingă țintele la distanțe mai mari și să se miște mai repede. Acesta a mai spus că armata SUA are nevoie de sisteme de angajare mai bune pentru a îmbunătăți interceptarea "rachete de croazieră supersonice care se deplasează mult mai rapid".
Lozano a adăugat că testarea sistemului IFPC progresează bine, cu un test planificat în această toamnă care va include sistemul integrat de comandă a luptei, rachetele Patriot, radarele LTMADS, IFPC și radarul Sentinel A4.
Armata dorește, de asemenea, să se asigure că sistemele sale de gestionare a luptei îi permit să ia decizii ferme cu privire la rachetele și dronele inamice cărora să le acorde prioritate, a declarat generalul american Robert Rasch, care conduce Biroul pentru Capabilități și Tehnologii de Ultimă Generație.
De exemplu, un adversar ar putea copleși un punct de apărare antiaeriană cu muniții drone kamikaze, apoi să trimită rachete hipersonice mai performante sau invers, a declarat Rasch.
Rusia folosește drone momeală pentru a identifica sistemele de apărare aeriană inamice, iar Azerbaidjanul a folosit drone pentru a păcăli apărarea aeriană armeană să își dezvăluie poziția în cel de-al doilea război din Nagorno-Karabah.
"Trebuie să aveți un sistem de gestionare a luptei și de control al focului capabil să se adapteze din mers în funcție de modul în care sunt prezentate amenințările și apoi să ia decizii în timp real pentru [operatori]", a spus el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News