Turcia încheie un acord cu o companie sud-coreeană pentru a putea realiza proiectul tancului Altay
Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe Altay - dezvoltarea tancului a fost suspendată după ce un acord cu industria germană de armament a fost anulat.
Prototipul tancului Altay, dezvoltat în cadrul unui program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.. Sursa Foto: BMC Company.
O firmă sud-coreeană va furniza transmisii pentru motoarele care vor fi folosite la continuarea proiectului tancului Altay, un program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.
SNT Heavy Industries va furniza producătorului Altay, producătorul turc de vehicule blindate BMC, o transmisie automată de 1.500 de cai putere, a declarat luni compania.
Aceasta a precizat că acordul are o valoare totală de 74,9 milioane de dolari. Perioada contractuală se intidne până în 2027, dar cu posibilitatea de prelungire - la un cost de 141 milioane de dolari - între 2028 și 2030.
Compania sud-coreeană a precizat că acordul a fost semnat după testare amănunţită a transmisiei care urmează să fie instala pe tancul Altay.
În primăvara anului 2022, producătorul turc de vehicule blindate BMC a integrat cu succes un motor sud-coreean Doosan DV27K pe mult aşteptatul tanc Altay. BMC a semnat anterior un acord cu două companii sud-coreene, Doosan Infracore Co. și S&T Dynamics Co. pentru motor și transmisie.
Trebuie precizat că, încă din anul 2020, industria turcă de apărare a purtat discuții cu compania sud-coreeana Hyundai Rotem pentru a rezolva problemele legate de lipsurile tehnologice care au ţinut pe loc programul militar pentru tancul Altay. La momentul respectiv, producătorul turc de vehicule blindate BMC purta discuţii, prin intermediul companiei coreene Hyundai Rotem, cu alţi doi producători sud-coreeni din domeniul apărării: producătorul de motoare Doosan și S&T Dynamics, care produce transmisii automate.
Anterior, prototipul tancului de luptă de nouă generație a fost propulsat de un motor diesel de 1.500 de cai putere de la compania germană MTU Friedrichshafen GmbH. Compania germană Rheinmetall înființase, de asemenea, o societate mixtă cu BMC care vizează producția comună de vehicule blindate, în special Altay. Cu toate acestea, producția și furnizarea motorului de tanc s-au oprit în urma deciziei Berlinului de a limita exporturile de armament către Turcia
Embargoul impus de Germania pentru exportul de armament a rezultat în urma operațiunii antiteroriste a Turciei în nordul Siriei, care a vizat atât teroriștii Daesh, cât și aripa militară a partidului PKK și ramura să siriană, YPG.
Ankara critică de mult timp autoritățile germane pentru că nu iau măsuri serioase împotriva PKK, care este inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană și care a dus o campanie teroristă împotriva Turciei timp de peste 40 de ani, provocând moartea a aproape 40.000 de persoane, inclusiv femei și copii.
Rapoartele mass-media au afirmat anterior că BMC negocia, de asemenea, un acord cu două companii sud-coreene, Doosan Infracore Co. și S&T Dynamics Co. pentru motor și transmisie.
Oficialii turci din domeniul apărării au reiterat de mai multe ori că motorul care va fi achiziționat din străinătate va fi folosit doar pe primele tancuri produse în serie. În producțiile ulterioare, tancurile Altay urmează să fie echipate cu motoare produse în totalitate de către industria turcă.
În luna mai a anului 2022, Turcia a finalizat testarea primului său motor de 1.500 de cai putere, dezvoltat la nivel național, pe care l-a botezat BATU. Acesta este proiectat să propulseze diverse vehicule blindate și tancuri, inclusiv, tancul Altay.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News