În cadrul întâlnirii dintre cei doi președinți, care a avut loc joi la Washington, Erdogan a menționat că intenția Turciei de a cumpăra sistemul american, Patriot, nu a fost exclusă.
,,Noi am spus că putem cumpăra (rachete) Patriot. Privim propunerea de a renunţa total la S-400 în schimbul achiziţiei de (rachete) Patriot ca o ingerinţă în drepturile noastre suverane'', a spus Erdogan.
Washingtonul se opune ca Turcia, stat membru NATO, să cumpere sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400, despre care afirmă că nu este compatibil cu sistemele Alianţei şi că va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. De altfel, SUA au decis în acest an să suspende Turcia din proiectul avionului F-35.
De aceea, declarația purtătorului de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, este extrem de interesantă: „Washingtonul și Ankara au început să lucreze pentru a stabili un mecanism comun pentru a identifica impactul sistemului S-400 asupra avionului [de generația a cince a] F-35 '', precizează analiştii BulgarianMilitary care fac referire la un articol apărut în New York Times.
Cu toate acestea, Kalin nu a specificat exact ce a fost inclus în acest mecanism de cooperare și ce vor face specialiștii din ambele țări. Dacă este adecarat, toată această iniţiativă pot pune la încercare relațiile militare şi diplomatice dintre Rusia și Turcia.
Citeşte şi: Avionul american multirol de ultimă generaţie F-35, net superior sistemelor de rachete rusești
Sistemul rusesc de rachete S-400 a fost numit „unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană făcute vreodată" de revista The Economist din America, iar mai multe organizații internaționale îl numesc „unul dintre cele mai avansate sisteme pe care le are în prezent Rusia".
Sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400 dispune de un radar care are capacitatea de a „capta și localiză" orice tip de aeronavă și rachetă, inclusiv aeronave care dispun de tehnologie stealth.
Până în prezent, nu a existat nicio declarație oficială a autorităților ruse cu privire la declarația lui Ibrahim Kalin.
Cu toate acestea, dacă un astfel de mecanism comun este stabilit între SUA și Turcia pentru a evalua impactul sistemului S-400 asupra avioanelor F-35, acesta ar putea degrada relaţiile politice dintre Rusia și Turcia.
Unicului portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei în portul Murmansk (nord) de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc, au anunțat joi agențiile rusești de presă, citate de The Moscow Times.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.