Sisteme de arme laser pentru navele Marinei germane. Proiectul Germaniei rivalizează cu cele ale SUA
Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a atribuit consorţiului ARGE, format din MBDA și Rheinmetall Waffe Munition, un contract pentru fabricarea, integrarea și testarea unui sistem de arme laser pentru Marina germană.
O evoluție importantă în istoria tehnologiei militare de apărare, armele lasere pot lovi ţinte aeriene – avioane, drone sau rachete – care se deplasează cu viteze foarte mari, funcționând cu mare precizie și producând foarte puține daune colaterale. Uni experţi militari consideraă armele laser ca fiind cea mai bună soluţie pentru distrugerea armelor hipersonice. Un sistem de arme laser, care integrează aceste capacități, va fi testat în curând în condiții reale de luptă, de la bordul unei fregate germane.
Potrivit publicaţie Naval News, sistemul de arme laser urmează să fie fabricat şi testat până la sfârșitul anului 2022. În prima parte a anului 2022, sistemul de arme laser, dezvoltat de companiile MBDA și Rheinmetall, ar urma să fie integrat şi testat de la bordul fregatei F-124 Sachsen, aflată în dotarea Marinei germane.
În noiembre anul trecut precizam că Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a contractat compania Rheinmetall pentru a dezvolta şi fabrica un sistem de arme laser.
Componenta cheie pe care Rheinmetall trebuie să o dezvolte pentru sistemul de arme laser va putea fi utilizată în diverse alte proiecte pentru a studia mai în profunzime utilizarea tehnologiei laser în aplicații militare.
În 2015, în timpul studiilor efectuate în Marea Baltică, Rheinmetall a lovit cu succes ținte aflate pe uscat, cu un prototip funcțional al unui sistem de arme laser. Apoi, în 2018, BAAINBw și Rheinmetall au testat cu succes o armă laser de 20kW.
Testările planificate, care vor fi efectuate în condiţii reale de luptă, reprezintă următorul pas din trecerea de la partea de cercetare în laborator la aplicații practice, toate în doar trei ani. Acesta este considerat un pas major, vital și solicitant pe drumul către introducerea viitoarelor sisteme de arme laser în dotarea forţelor armate.
Anul acesta, Marina SUA va lansa primul program de achiziție pentru a implementa un sistem de arme laser de mare putere, cunoscut sub denumirea de HELIOS. Compania americană Lockheed Martin a anunțat că Marina SUA își va testa în curând sistemul laser de mare putere HELIOS
Compania a livrat sistemul de arme laser HELIOS către Marina SUA, aceasta urmând a integrat pe navele sale acest sistem şi mai apoi să-l testeze. Potrivit companiei Lockheed Martin, HELIOS va fi inițial integrat pe un distrugător american din clasa Flight IIA Arleigh Burke.
Aceasta livrare va marca primul program de achiziții de acest tip al Departamentului Apărării din SUA pentru a furniza US Navy necesarul de sisteme de arme cu laser.
De amintit că, în primăvara anului 2020, US Navy a testat cu succes o nouă armă laser de mare putere, instalată pe nava de desant amfibiu USS Portland (LPD-27), capabilă să distrugă avioane aflate în zbor la altitudini medii, precum și ambarcațiuni de dimensiuni mai mici.
USS Portland a folosit o armă laser de mare putere, denumită Solid State Laser - Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0, pentru a distruge o dronă (avion fără pilot-UAV). Testul a fost făcut de Flota Pacificului pe 16 mai, dar informaţiile au fost făcute publice pe 22 mai, fără că locaţia exactă unde a fost efectuat să fie menţionată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News