Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecţi de arme către Ucraina. România şi Polonia ar fi țări de tranzit
31 oct 2022, 17:34
În timp ce Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări din NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei, industria bulgară de apărare s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari furnizori indirecți de muniţie către Ucraina, vânzând o cantitate record de arme de la începutul războiului.

Experții estimează că Bulgaria a furnizat până în prezent arme și muniții în valoare de cel puțin 1 miliard de euro Ucrainei prin intermediul unor terţi.

Industria bulgară de armament a avut întotdeauna de câştigat de pe urma conflictelor din zonele în care s-au folosit în mod tradițional sisteme de armament sovietice. Întreprinderile de armament din Bulgaria continua să producă muniție pentru armele de provenienţa sovietică, precizează publicaţia EURACTIV, citând oficiali bulgari din domeniul apărării.

Industria bulgară de armament se dovedește acum a fi una dintre cele mai mari surse de muniție la standarde sovietice pentru armata ucraineană, dar aceasta este o problemă politică.

În actualul parlament de la Sofia există trei forțe care se opun trimiterii de arme din Bulgaria în Ucraina: Partidul Socialist Bulgar (BSP), partidul pro-rus Vazrazhdane și, într-o măsură mai mică, partidul fostului prim-ministru interimar Ştefan Yanev.

Acesta din urmă a acceptat recent să trimită armament vechi de tip sovietic cu condiția ca Bulgaria să primească în schimb arme moderne la standarde NATO. 

Sondajele arată că aproape 30% dintre bulgari susțin direct Rusia în conflict, iar jumătate au sentimente pro-ruse puternice, o rămășiță a regimului comunist totalitar. Mai mult, aproximativ 70% din populație consideră că trimiterea de arme plasează Bulgaria direct în conflict.

Alexander Mihailov, fost director executiv al companiei de stat "Kintex", prin care trec exporturile de arme ale țării, a confirmat exporturile record de armament pe care Bulgaria le-a făcut în acest an.

El a dat exemplul exportului de armament bulgăresc în 2016 și 2017, când au avut loc conflicte militare regionale în Siria, Libia și Yemen. "Atunci când există un conflict armat internațional, există întotdeauna o creștere a utilizării echipamentelor militare", a declarat Mihailov pentru EURACTIV Bulgaria, adăugând că permisele de export de arme emise de stat în această perioadă au însumat un total de 1,1 - 1,3 miliarde de euro.

În comparație, Mihailov a spus că, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, permisele de export de arme au însumat peste 2 miliarde de euro. "Deci, până acum, am avut o creștere de 100%. Anul acesta se poate încheia cu o creștere a vânzărilor de 150% sau chiar 200% față de cei mai buni ani ai complexului militar-industrial, iar acest lucru generează venituri serioase pentru economia bulgară și în bugetul de stat în vremuri de criză", a spus Mihailov.

Amintim că, în luna iulie a acestui an, o explozie urmată de un incendiu s-a produs într-un depozit de muniție al companiei bulgăre „EMKO” aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria. Compania EMKO aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost victima unei tentative de asasinat în 2015, fiind otrăvit.  O anchetă jurnalistică, publicată în urmă cu doi ani de Bellingcat, a scos la iveală că în tentativa de asasinat a omului de afaceri  Emilian Gebrev a fost implicat un agent rus, care activa sub acoperire diplomatică. Gebrev a fost vânat de ruşi pentru că EMKO ar fi furnizat arme către Ucraina, începând cu anul 2014.

Ministerul bulgar al Economiei, direct responsabil pentru autorizarea exporturilor, a declarat pentru EURACTIV Bulgaria că are nevoie de mai mult timp pentru a furniza date despre exporturile de armament.

Partidul Socialist Bulgar și partidul radical pro-rus "Vazrazhdane" sunt împotriva trimiterii deschise de arme. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste partide nu vorbește despre efectul pozitiv pe care exporturile de arme par să îl aibă asupra economiei Bulgăre.

La începutul anului, parlamentul bulgar a decis că singurul ajutor militar admisibil pentru Ucraina este repararea tancurilor ucrainene în Bulgaria. Lucru de care, în mod previzibil, autoritățile de la Kiev nu au profitat.

 


Cum sunt vândute şi exportate armele

 


În prezent, producătorii și comercianții bulgări de arme își vând produsele în principal în Polonia și România, de unde armele sunt apoi reexportate în Ucraina, precizează publicaţia EURACTIV Bulgaria.

"Volumul exporturilor către Polonia au crescut semnificativ", a declarat fost director executiv al companiei de stat "Kintex" adăugând că aeroportul Rzeszów din Polonia, care se află la aproximativ 70 km de granița ucraineană, este hub-ul logistic central.

"Nu este o coincidență faptul că SUA au instalat sisteme de apărare antiaeriană Patriot pe acest aeroport. În primele 120 de zile ale războiului din Ucraina, au existat 60 de zboruri cargo cu arme de pe aeroporturile bulgare către Rzeszow. Capacitatea medie de încărcare este de aproximativ 70-80 de tone de marfă pe avion", a adăugat Alexander Mihailov.

"Ar trebui să fie clar că Bulgaria ca țară, pe cheltuiala bugetului de stat sau prin intermediul armatei, nu furnizează arme Ucrainei, în timp ce producătorii și comercianții privați exportă volume mari de arme către țările din Europa Centrală. Înainte de războiul din Ucraina, aceste țări nu erau clienți ai companiilor bulgăre. Prin urmare, rezultă că producătorii și comercianții bulgari exportă arme în țările din Europa Centrală, care sunt revândute Ucrainei", spune Mihailov.

El a adăugat că, din punct de vedere logistic, nimeni nu ar putea livra arme direct Ucrainei în acest moment, deoarece spaţiul aerian este închis pentru avioane, iar porturile ucrainene sunt asediate de marina rusă și mânate de paza de coastă ucraineană.

"Livrările nu se pot face pe calea aerului și pe cale navală, iar singura cale rămâne transportul terestru, care trece prin Polonia și România", a spus Mihailov.

"Trebuie remarcat faptul că serviciile secrete rusești monitorizează livrările militare pentru a le neutraliza. Prin urmare, aceste livrări se fac probabil noaptea, când este mai dificil să fie detectate de supravegherea prin satelit, sau cu mijloace de transport atipice, de exemplu camioane frigorifice, pentru a da impresia că se livrează produse alimentare", a adăugat Mihailov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
România nu are soluții interne pentru înlocuirea MLI-84 Jderul, în timp ce Polonia a dezvoltat Borsuk - noua mașină de luptă a infanteriei
Industria poloneză de apărare punctează o nouă reuşită: Avioanele F-16 ale U.S. Air Force, desfăşurate în Europa, vor fi reparate în Polonia
Agenţia de apărare a U.E: Europa trebuie să orienteze mai multe cheltuieli militare către proiecte comune
Gen. Daniel Petrescu, şeful Statului Major: Estimăm o contribuție ”semnificativă” a SUA la programele de înzestrare a Armatei române
Achiziția avioanelor F-35 de către Germania provoacă furia industriei. Critici privind dependența de SUA în următorii 50 de ani
Armata israeliană testează în premieră noul obuzier autopropulsat SIGMA
Israelul vinde drone Hermes 900 unui client internaţional al cărui nume este ţinut secret. Parte din complete, fabricate şi în România
Ministrul responsabil cu Administrația Apărării din Maroc anunță începerea producției de drone de luptă
SUA blochează furnizarea tehnologiilor militare către Rusia. Noile sancțiuni vizează 14 persoane şi 28 de entităţi
MLI-84 îmbătrânește. România caută înlocuitor pentru Jderul, urmând să demareze achiziția de mașini de luptă ale infanteriei
Ciucă: Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie
Contraamiralul Ciorobea: Mi se pare că se urmărește ca cele 4 corvete pentru România să fie constuite în Franța și apoi livrate
Criză de rachete pentru Tornado-S, „omologul” rus al HIMARS. Rusia nu a învățat lecția din Nagorno-Karabah
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau obuziere K9 pentru Armata română? Lista scurtă de achiziții a României din Coreea de Sud
Serviciile de mentenanţă pentru avioanele F-16 achiziționate din Norvegia, efectuate la Aerostar Bacău
Norvegia vrea mai multe obuziere sud-coreene autopropulsate K9 VIDAR
Industria poloneză de apărare bifează o nouă reuşită: Componente pentru sistemele de rachete HIMARS şi K239 Chunmoo vor fi fabricate în Polonia
Cum răspunde Rusia sancțiunilor: Interzice cooperarea militară cu companii de armament, inclusiv din SUA
Ministrul Tîlvăr spune că dotarea Armatei române cu echipamente de ultimă generație va continua. MApN urmărește și o implicare mai mare a industriei române
Noua dronă stealth XQ-58A Valkyrie a SUA a înregistrat un nou succes: Valkyrie își găsește singură „drumul spre casă”
Su-75 Checkmate, concurentul rus al F-35 pe piața externă - sortit eșecului. Atacarea Ucrainei grăbește sfârșitul proiectului
În SUA a fost prezentată noua dronă subacvatică Remus 620: Autonomie 110 ore, raza de acțiune 500 km
Kievul naționalizează temporar 5 companii vitale sectorului de apărare. Motor Sich și Ukrnafta, printre întreprinderile preluate
România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16. Vom avea oficial 3 escadrile de F-16
De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei
Flota Marinei olandeze e „made in Romania”. Nava militară Den Helder a fost lansată la apă la Galați (Foto/Video)
Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
Pe sumele acordate înzestrării Polonia surclasează România. Bonus - offset inclusiv pe Patriot și F-16, achiziționate și de România
Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay
Ciucă: Au fost produse până în prezent 514 camioane Iveco pentru Armata română. Toate cele 2.902 - livrate până în 2026

Ştiri Recomandate

Scântei la ședința PPE. Austria acuză România că face presiuni pe companiile austriece. Tomac, stupefiat: Lanț de minciuni la adresa României
SUA au sugerat Germaniei să trimită tancuri de luptă Leopard în Ucraina - Media germană
Infiltrări în Odesa. Ucrainenii au reținut un agent rus care „vâna” sisteme Neptun, folosite și la scufundarea crucișătorului Moskva
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a refuzat întrebările jurnaliștilor români despre aderarea României la Schengen
Update Schengen. Austria: Vrem un nou calendar pentru România și Bulgaria / Diaconescu: Nu trebuie să ajungem la o soluție paliativă
Negocierile din ultima zi au eșuat. Austria a anunțat oficial că se va opune prin veto aderării României la Schengen
HIMARS cu frâna de mână trasă: SUA au limitat raza de acțiune a HIMARS ucrainene pentru a evita lovirea directă a teritoriului rus
Pentagonul a anunțat aprobarea vânzării unui lot de 116 tancuri M1A1 Abrams către Polonia. Mariusz Błaszczak: O armată puternică înseamnă o Polonie sigură
Putin admite războiul de cucerire: Marea Azov - mare internă a Rusiei. Jumătate din cei 300.000 de mobilizați sunt deja pe front
SRI: Plicurile trimise Ambasadei Ucrainei din România conțin „fragmente de țesuturi organice”
IRIS-T și NASAMS au doborât toate țintele la ultimul atac al Federației Ruse, dar sistemele sovietice încă rămân coloana vertebrală a apărării aeriene
Consiliul European promite ajutor militar pentru cinci state partenere, dar Republica Moldova nu se regăsește printre destinatari
Premieră mult aşteptată: U.S. Army a primit primul prototip al sistemului de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Lovitură de stat dejucată în Germania: O grupare teroristă de extremă-dreapta intenţiona să răstoarne guvernul de la Berlin
Ultranaţionaliştii sârbi strâng relaţiile de prietenie cu mercenarii Wagner pentru a putea menținere presiunea asupra Kosovo
Summit-ul de la Tirana - mesaj clar pentru Balcanii de Vest: UE sprijină extinderea şi integrarea regională (Ursula von der Leyen)
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Generalul Mark Milley: SUA analizează detaliat dacă stocurile sale de muniţii sunt suficiente
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Dronele iraniene Shahed-136, folosite de armata rusă, au componente americane, canadiene şi japoneze
Avioanele F-35 ale Royal Australian Air Force ar funcţiona defectuos. Analist militar: Aceste avioane nu satisfac nevoile Australiei la capitolul apărare
Polonia îşi schimbă decizia şi acceptă ca Germania să-i trimită sisteme Patriot, chiar dacă a făcut lobby ca acestea să ajungă în Ucraina
Statele Unite: Nu ajutăm și nu încurajam Ucraina să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria: Refuzul Vienei de a primi România în Schengen „periclitează coexistenţa noastră constructivă”
Sub șocul consumului de muniție, americanii schimbă strategia: Transformarea Ucrainei într-o forță de elită cu eficacitate mai mare
Americanii se arată interesați de Iron Beam: Lockheed Martin și Rafael vor produce un sistem laser și pentru SUA
SUA au decis înlocuitorul legendarelor Black Hawk. Tilrotorul V-280 Valor e „alesul” pentru Forțele Terestre ale SUA
Ungaria se răzbună: Folosește arma veto-ului pentru a bloca pachetul de ajutor pentru Ucraina / Orban: Nu este adevărat . Acestea sunt ”fake news”
Republica Moldova și Ucraina ar putea construi un nou pod peste Nipru care va lega cele două state