Raportul, scris de Hans Kristensen, cercetător şi director Nuclear Information Project în cadrul think-tank-ului FAS, dar şi Matt Korda cercetător asociat în cadrul FAS, precizează că arsenalul nuclear al Chinei are aproximativ 350 de focoase nucleare. Cei doi experţi au ajuns la acest număr, deoarece au luat în considerare atât numărul de focoase nucleare operaționale, cât și pe cel al armelor care sunt încă în proces de testare şi dezvoltare.
Publicaţia americană Defense News precizează că raportul realizat de cercetătorii think-tank-ului FAS este interesant, deoarece vine şi contrazice datele din cel mai recent raport al Pentagonului pe anului 2020, intitulat: Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2020.
În raportul publicat de Pentagon la începutul acestei luni se sugerează că strategia Chinei în materie de arme nucleare are ca obiectiv principal, în următorul deceniu, dublarea arsenalului actual de focoase nucleare – estimat în prezent la 200 de focoase nucleare – inclusiv cele concepute pentru a fi instalate pe rachete balistice care pot lovi teritoriul Statele Unite.
Chiar și cu o astfel de creșteri, forța nucleară a Chinei ar fi mult mai mică decât cea a Statelor Unite, care are aproximativ 3.800 de focoase în stare activă și altele depozitate.
Raportul realizat de cercetătorii FAS include rachete hipersonice, rachete balistice intercontinentale lansate de la sol din silozuri nucleare, dar şi cele instalate pe platforme mobile şi pe submarine, toate acestea avânt capacitatea de a transporta focoase nucleare.
Pe baza numărului de vectori purtători, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul de focoase nucleare pe care China le deţine este mult mai mare de 200 – număr estimat de Pentagon în raportul său din 2020 privind capabilităţile armatei chineze.
Raportul FAS sugerează, de asemenea, că aproximativ 272 din cele 350 de focoase nucleare pe care le deţine Armata de Eliberare a Poporului sunt operaționale. Această estimare include 204 focoase nucleare care pot fi lansate de la sol, 48 focoase lansate pe submarine și 20 de bombe nucleare gravitaționale lansate cu ajutorul unor bombardiere strategice.
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.
Jurnalul indian Times of India a informat, pe 18.01.2021, că oficialitățile de la New Delhi și-au exprimat intenția de a achiziționa din Rusia 21 de avioane de vânătoare MiG-29 și 12 avioane de vânătoare Su-30MKI.