Experiența războiului din Ucraina ajută SUA să se asigure că viitoarele versiuni ale blindatelor Abrams și Bradley nu vor fi "moarte" pe linia frontului
Specialiștii militari americani dislocați în Europa de Est sunt în contact permanent cu militarii ucraineni care operează tancurile Abrams și asimilează toate lecțiile oferite de războiul real.
Conducerea armatei Statelor Unite ține cont de învățămintele rezultate in urma luptelor de pe frontul din Ucraina împotriva invaziei rusești, care au arătat cum tancuri avansate sunt distruse de drone mici și simple, și încorporează lecțiile în cele două proiecte cheie de dezvoltare a vehiculelor blindate. Și anume, viitorii succesori ai tancului de luptă principal M1 Abrams și, respectiv, ai vehiculului de luptă pentru infanterie M2 Bradley.
"Dacă armata nu reușește să facă acest lucru, ar putea sfârși prin a arunca miliarde de dolari în sisteme care sunt moarte la sosire pe câmpul de luptă modern", notează Breaking Defense într-un articol dedicat acestui subiect.
Generalul de brigadă Geoffrey Norman, director al Next-Generation Combat Vehicle Cross Functional Team, a declarat jurnaliștilor de pe acest site care este, în opinia U.S. Army, noua amenințare cheie la aresa vehiculelor terestre.
Contrar impresiei că armatele occidentale tind, în general, să subestimeze amenințarea reprezentată de dronele explozive artizanale, generalul american admite că dronele FPV reprezintă acum o "problemă reală", iar un grup de specialiști tehnici staționați în prezent în Europa de Est încearcă să se gândească la potențialele răspunsuri la utilizarea pe scară largă a dronelor kamikaze pe câmpul de luptă modern.
În ajutorul lor se află operatori ucraineni de Abrams și Bradley care împărtășesc "informații" despre cum se comporta aceste blindate in terene, în condiții reale de luptă, cu o multitudine de amenințări în jur, dronele FPV fiind principala în prezent.
Breaking Defense face și o paralelă istorică: în urmă cu mai bine de două decenii, U.S. Army nu era pregătită pentru apariția dispozitivelor explozive improvizate care au împânzit drumurile din Irak și Afganistan, problema necesitând soluții urgente.
Acum, atacurile de la înălțime au devenit o astfel de problemă în zilele noastre, atât de mult încât comandanții americani numesc dronele de atac "dispozitivele explozive improvizate cazute din cer".
Tanc M1A1 Abrams, pierdut de ucraineni în timpul luptelor pentru apărarea orașului Berdychi din regiunea Donețk. Sursa Foto: OSINTdefender.
Norman subliniază că, deși Abrams-ul are o bună protecție împotriva atacurilor cu foc direct venite de la alte vehicule terestre, nu se poate spune același lucru despre protecția împotriva atacurilor de la înălțime.
,,Abrams, și orice tanc de luptă principal, este cel mai eficient atunci când poate fi folosit în ofensivă sau într-o situație în care se poate deplasa constant", a declarat Norman, adăugând ulterior că, "atunci când rămân staționare, devin vulnerabile la orice număr de amenințări".
Generalul nu a dezvăluit detalii despre planurile de înlocuire a Abrams și Bradley, dar a spus că prioritățile și obiectivele sunt în principiu conturate, în primul rând au nevoie de protecție eficientă, sisteme de protecție activă, dispozitive laser etc.
De asemenea, U.S. Army mizează pe o arhitectură modulară cu design deschis, astfel încât vehiculele să poată fi adaptate rapid la amenințări în continuă schimbare și evoluție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News