Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experiment de supremație în domeniul informației globale, desfășurat de Forțele Armate ale SUA
23 iul 2021, 10:35
Al treilea experiment din seria GIDE (Global Information Dominance Experiments – Experimente de Dominanță în Informația Globală) a avut loc în perioada 8-15 iulie și a fost conceput pentru a dezvolta colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă (cross-combatant command collaboration), în scopul generării de efecte la nivel global prin folosirea informațiilor validate de inteligența artificială (AI), se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane (US AF), din 22 iulie 2021.

Notă: Comanda încrucișată de luptă (cross-combatant command) este procesul de conducere a unei operații militare, în care luarea deciziilor se bazează pe informații culese multiple surse aparținând tuturor mediilor fizice și informaționale disponibile momentan – terestru, aerian, naval, spațial, cibernetic și electromagnetic, aceste informații fiind prelucrate într-un timp foarte scurt cu ajutorul inteligenței artificiale.

 

Toate comandamentele de luptă americane au participat la experiment

 

Comandamentul de Apărare Aerospațială nord-american (NORAD) și Comandamentul de Nord al SUA (USNORTHCOM) au desfășurat experimentul, în colaborare cu toate cele 11 comandamente de luptă americane, precum și în parteneriat cu Centrul de Inteligență Artificială Întrunită (JAIC), echipa Proiectului Maven de la subsecretarul Apărării pentru informații și securitate și cu sprijinul semnificativ din punct de vedere financiar și de personal al Departamentului Arhitectului Șef al Forțelor Aeriene.

G Ad:

Notă: Cele 11 comandamente de luptă ale SUA sunt geografice, în număr de șapte (Africa Command, Central, European, Indo-Pacific, Northern, Southern, Space) și funcționale, în număr de patru (Cyber Command, Special Operations, Strategic, Transportation).

Seria de evenimente GIDE sunt experimente cu tehnologie avansată, desfășurate în scopul reducerii riscurilor de agresiune militară, fiind complementare cu măsurile de descurajare timpurie și cu cele de interzicere a acțiunilor armate post-conflict.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent: „Descurajarea integrată este despre utilizarea amestecului potrivit de tehnologie, concepte operaționale și capabilități - toate țesute într-un mod atât de credibil, flexibil și formidabil, astfel încât adversarul să se gândească de două ori înainte de a acționa”.

 

GIDE 3 a fost executat în trei etape distincte, dar sincronizate

 

Prima etapă s-a concentrat pe soluții de date, rentabile din punct de vedere al costului, pentru a crește timpul de decizie prin avertizare timpurie despre pericole.

A doua etapă a evaluat capacitatea de a răspunde la logistica contestată (situații de imposibilitate în a asigura din punct de vedere logistic o operație militară) și a demonstrat o capacitate ridicată de colaborare la nivel global pentru a crea rapid atât opțiuni de descurajare, cât și planuri dinamice de asigurare logistică în medii contestate (medii în care inițial nu se poate pătrunde).

Etapa finală, cea de-a treia, a demonstrat capacitatea motorului software dezvoltat de JAIC (Joint Artificial Intelligence Center’s Matchmaker) în elaborarea și prezentarea de opțiuni, atât de descurajare a crizelor, cât și de apărare în caz de conflict.

Datele de intrare s-au bazat pe amenințările reprezentative din lumea reală, fapt ce a dat participanților oportunitatea de a realiza o integrare de nivel global a informațiilor.

"Experimentul GIDE 3 a prezentat modul în care, instrumentele software, concepute pentru colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă, pot fi utilizate pentru a permite o coordonare logistică globală mai eficientă, distribuirea informațiilor și planificarea operațiilor", a declarat generalul Glen VanHerck, comandantul NORAD și USNORTHCOM.

„Prin integrarea mai multor informații dintr-o rețea globală de senzori și surse, utilizarea puterii AI și a tehnicilor de învățare automată pentru a identifica tendințele importante din cadrul datelor și punerea la dispoziția comandanților atât a informațiilor curente, cât și a celor predictive, NORAD și USNORTHCOM oferă liderilor din întreaga lume mai mult timp pentru a lua decizii și pentru a alege cele mai bune opțiuni disponibile în competiție, criză sau conflict", a adăugat generalul Glen VanHerck.

 

GIDE 1 și GIDE 2

 

Primul experiment GIDE a avut loc în decembrie 2020. Atunci, NORAD și NORTHCOM, în coordonare cu SOUTHCOM, INDOPACOM, TRANSCOM, STRATCOM și subsecretarul Apărării pentru informații și securitate au desfășurat un exercițiu pe calculator pentru a prototipa asistarea procesului de comandă încrucișată de luptă, utilizând alerte de avertizare timpurie validate de AI despre mișcări de amenințare din partea unor competitori de nivel comparabil cu cel al SUA (peer-level threat movements).

GIDE 2 s-a desfășurat în martie 2021. În cadrul acestuia a fost extinsă participarea pentru a include toate comandamentele de luptă și JAIC.

Scopurile experimentului au fost reprezentate de obținerea unei înțelegeri și a unei imagini comune a amenințării pentru fiecare dintre comandanții combatanți; obținerea de indicii timpurii despre acțiunile adversarului prin inteligență artificială și prin instrumente de învățare automată; asistarea și coordonarea comenzii încrucișate de luptă în privința acțiunilor de răspuns, obținând astfel decizii mai rapide și, în cele din urmă, crescând capacitatea de descurajare.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
NATO organizează cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică din lume
CERT-RO va participa la un exercițiu de apărare cibernetică organizat de NATO
Tehnologia depășită, amenințare la adresa apărării SUA
Lockheed Martin și Omnispace vor dezvolta o rețea de comunicații hibride
GRU ar fi organizat mai multe atacuri cibernetice asupra parlamentarilor germani
Serviciul de securitate ucrainean a blocat un atac cibernetic al hackerilor ruși coordonați de FSB
Cinci companii de comunicații chineze interzise în SUA
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an
O nouă metodă de atac, identificată la nivel european, se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală al utilizatorilor de telefonie mobilă
Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare în domeniul cibernetic
Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales
NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești
România, pas important pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, într-un termen „foarte scurt”
Hackerii SolarWinds conectați la instrumente de spionaj din Rusia, concluzia Kaspersky
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
Războiul cibernetic: Furtunile Solare
Rusia respinge acuzele cu privire la atacurile cibernetice asupra guvernului american
Agenții și departamente guvernamentale din SUA au fost vizate de hakeri
Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică

Ştiri Recomandate

Americanii mențin presiunea pe Rusia: 18 noi HIMARS și 12 sisteme Titan pentru combaterea dronelor vor ajunge în Ucraina
Rusia a scos de la naftalină camioane americane Studebaker donate de SUA în 1944, dând naștere la numeroase speculații
Cele 30 de Rafale cumărate plasează Egiptul în fruntea importurilor de arme din Franța, devansând Grecia și Croația
Pas mare al Germaniei pentru „victoria Ucrainei”. Primul sistem de ultimă generație IRIS-T ajunge curând - urmează încă 3
Geoană: Parteneriatul României cu SUA - ancora politicii externe a României și a interesului național
Gen. Ben Hodges: Armata Ucrainei va intra în Crimeea. Până la sfârșitul acestui an, rușii vor fi împinși pe pozițiile din 23 februarie a.c.
Sabotajul Nord Stream: Serviciile speciale germane estimează că trei conducte Nord Stream vor deveni definitiv inutilizabile
MAI înaintează dezbaterii publice un proiect pentru denunțarea unor tratate dintre România și Rusia
Aterizări și decolări de pe autostradă cu avioane F/A-18 (Foto/Video). Finlandezii își pregătesc piloții de condiții reale de război
Piloții militari danezi de F-16 au localizat scurgerile de gaze naturale de la gazoductele Nord Stream 1 și 2
”Putin trebuie luat în serios”. Angela Merkel: Liderii europeni trebuie să arate ”înțelepciune politică”
Trupele ruse ar avea în plan să atace la Kiev și Volîn. În Belarus se desfășoară pregătiri în acest sens
General american: Statele Unite trebuie să aibă un avion de generaţia a VI-a înaintea Chinei. Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) este prioritar
Primele grupuri de rezerviști ruși recent mobilizați au sosit pe frontul din Ucraina
Sisteme de apărare antiaeriană Gepard, folosite de armata ucraineană pentru a apăra Harkovul (Foto/Video)
Rusia recunoaște oficial că a eșuat în dezvoltarea de drone militare. UAV-urile ruse, depășite de cerințele tehnico-tactice ale Armatei
Statele Unite, noi precizări cu privire la livrarea primelor două baterii ale sistemului NASAMS către Ucraina: Nu am făcut încă transferul
Un operator al unui sistem rusesc Pantsir comite o eroare şi trage în militari ruşi (Foto/Video)
SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific
SUA și țările partenere vor discuta despre furnizarea de arme către Ucraina pe termen lung
Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene au anunţat victoria la referendumurile de anexare. Occidentul nu le va recunoaşte niciodată
Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
Bulgaria nu are presiunea României pentru piloți de F-16, dar suferă la MiG-uri: Negocieri pentru motoare din Polonia pentru MiG-29
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro