Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experiment de supremație în domeniul informației globale, desfășurat de Forțele Armate ale SUA
23 iul, 10:35
Al treilea experiment din seria GIDE (Global Information Dominance Experiments – Experimente de Dominanță în Informația Globală) a avut loc în perioada 8-15 iulie și a fost conceput pentru a dezvolta colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă (cross-combatant command collaboration), în scopul generării de efecte la nivel global prin folosirea informațiilor validate de inteligența artificială (AI), se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane (US AF), din 22 iulie 2021.

Notă: Comanda încrucișată de luptă (cross-combatant command) este procesul de conducere a unei operații militare, în care luarea deciziilor se bazează pe informații culese multiple surse aparținând tuturor mediilor fizice și informaționale disponibile momentan – terestru, aerian, naval, spațial, cibernetic și electromagnetic, aceste informații fiind prelucrate într-un timp foarte scurt cu ajutorul inteligenței artificiale.

 

Toate comandamentele de luptă americane au participat la experiment

 

Comandamentul de Apărare Aerospațială nord-american (NORAD) și Comandamentul de Nord al SUA (USNORTHCOM) au desfășurat experimentul, în colaborare cu toate cele 11 comandamente de luptă americane, precum și în parteneriat cu Centrul de Inteligență Artificială Întrunită (JAIC), echipa Proiectului Maven de la subsecretarul Apărării pentru informații și securitate și cu sprijinul semnificativ din punct de vedere financiar și de personal al Departamentului Arhitectului Șef al Forțelor Aeriene.

G Ad:

Notă: Cele 11 comandamente de luptă ale SUA sunt geografice, în număr de șapte (Africa Command, Central, European, Indo-Pacific, Northern, Southern, Space) și funcționale, în număr de patru (Cyber Command, Special Operations, Strategic, Transportation).

Seria de evenimente GIDE sunt experimente cu tehnologie avansată, desfășurate în scopul reducerii riscurilor de agresiune militară, fiind complementare cu măsurile de descurajare timpurie și cu cele de interzicere a acțiunilor armate post-conflict.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent: „Descurajarea integrată este despre utilizarea amestecului potrivit de tehnologie, concepte operaționale și capabilități - toate țesute într-un mod atât de credibil, flexibil și formidabil, astfel încât adversarul să se gândească de două ori înainte de a acționa”.

 

GIDE 3 a fost executat în trei etape distincte, dar sincronizate

 

Prima etapă s-a concentrat pe soluții de date, rentabile din punct de vedere al costului, pentru a crește timpul de decizie prin avertizare timpurie despre pericole.

A doua etapă a evaluat capacitatea de a răspunde la logistica contestată (situații de imposibilitate în a asigura din punct de vedere logistic o operație militară) și a demonstrat o capacitate ridicată de colaborare la nivel global pentru a crea rapid atât opțiuni de descurajare, cât și planuri dinamice de asigurare logistică în medii contestate (medii în care inițial nu se poate pătrunde).

Etapa finală, cea de-a treia, a demonstrat capacitatea motorului software dezvoltat de JAIC (Joint Artificial Intelligence Center’s Matchmaker) în elaborarea și prezentarea de opțiuni, atât de descurajare a crizelor, cât și de apărare în caz de conflict.

Datele de intrare s-au bazat pe amenințările reprezentative din lumea reală, fapt ce a dat participanților oportunitatea de a realiza o integrare de nivel global a informațiilor.

"Experimentul GIDE 3 a prezentat modul în care, instrumentele software, concepute pentru colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă, pot fi utilizate pentru a permite o coordonare logistică globală mai eficientă, distribuirea informațiilor și planificarea operațiilor", a declarat generalul Glen VanHerck, comandantul NORAD și USNORTHCOM.

„Prin integrarea mai multor informații dintr-o rețea globală de senzori și surse, utilizarea puterii AI și a tehnicilor de învățare automată pentru a identifica tendințele importante din cadrul datelor și punerea la dispoziția comandanților atât a informațiilor curente, cât și a celor predictive, NORAD și USNORTHCOM oferă liderilor din întreaga lume mai mult timp pentru a lua decizii și pentru a alege cele mai bune opțiuni disponibile în competiție, criză sau conflict", a adăugat generalul Glen VanHerck.

 

GIDE 1 și GIDE 2

 

Primul experiment GIDE a avut loc în decembrie 2020. Atunci, NORAD și NORTHCOM, în coordonare cu SOUTHCOM, INDOPACOM, TRANSCOM, STRATCOM și subsecretarul Apărării pentru informații și securitate au desfășurat un exercițiu pe calculator pentru a prototipa asistarea procesului de comandă încrucișată de luptă, utilizând alerte de avertizare timpurie validate de AI despre mișcări de amenințare din partea unor competitori de nivel comparabil cu cel al SUA (peer-level threat movements).

GIDE 2 s-a desfășurat în martie 2021. În cadrul acestuia a fost extinsă participarea pentru a include toate comandamentele de luptă și JAIC.

Scopurile experimentului au fost reprezentate de obținerea unei înțelegeri și a unei imagini comune a amenințării pentru fiecare dintre comandanții combatanți; obținerea de indicii timpurii despre acțiunile adversarului prin inteligență artificială și prin instrumente de învățare automată; asistarea și coordonarea comenzii încrucișate de luptă în privința acțiunilor de răspuns, obținând astfel decizii mai rapide și, în cele din urmă, crescând capacitatea de descurajare.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an
O nouă metodă de atac, identificată la nivel european, se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală al utilizatorilor de telefonie mobilă
Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare în domeniul cibernetic
Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales
NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești
România, pas important pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, într-un termen „foarte scurt”
Hackerii SolarWinds conectați la instrumente de spionaj din Rusia, concluzia Kaspersky
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
Războiul cibernetic: Furtunile Solare
Rusia respinge acuzele cu privire la atacurile cibernetice asupra guvernului american
Agenții și departamente guvernamentale din SUA au fost vizate de hakeri
Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
Furt masiv de date din domeniul apărării la grupul italian Leonardo
Canada, vizată de ameninţări cibernetice din partea Chinei şi Rusiei
Hackeri ruşi şi nord-coreeni au luat la ţintă producători de vaccinuri împotriva COVID-19
Viitorul incert al domeniului cibernetic: tehnologiile radicale și abordările negativiste trebuie depășite
Alegeri SUA | Americanii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot? FBI examinează o serie de apeluri telefonice
Huawei a reclamat România şi Polonia la Comisia Europeană din cauza excluderii din rețeaua 5G
Zeci de site-uri franceze afişează mesaje de propagandă islamistă după o serie de atacuri informatice

Ştiri Recomandate

Biden a anunțat finanțare din partea SUA pentru dezvoltarea de către România a reactoarelor modulare mici
Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
Franța pune sub semnul întrebării acțiunile Turciei în NATO. Ankara trebuie să decidă dacă vrea să întărească Alianța sau e împotriva ei
În timp ce avansează în estul Ucrainei, forțele ruse au lansat în această dimineață rachete și către Kiev
Pentru prima dată de la începerea conflictului, ministrul rus al apărării a inspectat trupele din Ucraina
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au intrat în faza finală a testelor submarinului Belgorod, primul purtător de drone nucleare Poseidon
Geoană deplânge tehnica veche a Armatei române și dă exemplul Poloniei: România va trebui să recupereze decalajul din trecut
Rusia va moderniza avioanele Su-25 ale Belarusului și îi va livra sisteme Iskander capabile să transporte încărcătură nucleară
Controverse în SUA privind renunțarea sau modernizarea F-22. Forțele Aeriene vor să renunțe la 33 de avioane, Congresul refuză
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Scenarii în Rusia. Dmitri Medvedev susține că R. Moldova dorește crearea României Mari pentru a adera mult mai repede la UE
Marea Britanie se teme că Ucraina va fi obligată să încheie cu Rusia o „pace rea”
Pe fondul tensiunilor din regiune, Rusia și-a scos în poligoane Spetsnaz - trupele speciale din Kaliningrad
Schimbare de ștafetă la comanda Forțelor Aeriene americane din Europa într-un moment delicat pentru soarta bătrânului continent
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele
Putin crede că Ucraina „va deveni o semi-colonie”. Poziții contradictorii în Rusia după decizia UE privind candidatura R. Moldovei și Ucrainei
Ucraina, contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului IRIS-T SL
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Se dau lupte grele în regiunea Lugansk. Trupele ruse au ocupat o localitate la sud de oraşul Lisiceansk
Forțele Armate Ucrainene publică primele imagini cu utilizarea în luptă a sistemelor HIMARS (Foto/Video)
După militarii ruşi şi sistemele de rachete ''refuză să mai lupte'' în Ucraina (Foto/Video) O rachetă a făcut cale întoarsă la scurt timp după lansare
Un avion militar de transport Il-76 s-a prăbușit în vestul Rusiei (Video)
Federația Rusă și Republica Belarus doresc întărirea capacității de apărare a Statului unional
Forţele Armatele Ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk
SUA confirmă oficial furnizarea către Ucraina a altor patru sisteme HIMARS, parte a unui ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari
Casa Albă: Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China
Germania ar putea primi primele avioane F-35 începând cu anul 2026. Decizia aparţine Berlinului dacă semnează sau nu contractul cu Lockheed Martin
Oficial american: Sistemele de rachete HIMARS sunt deja în Ucraina
Comandantul forţelor armate finlandeze: Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia dacă va fi atacată
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro