Marea Britanie se angajează să crească cantitatea și calitatea dronelor furnizate Ucrainei: Peste 10 000 de drone aeriene și maritime aşteaptă să fie livrate
Guvernul britanic și-a confirmat angajamentul de a crește semnificativ numărul de drone furnizate Ucrainei, cu planuri de a livra peste 10 000 de drone aeriene și maritime în acest an financiar. Acest anunț a fost făcut ca răspuns la o întrebare din partea lui James Cartlidge, secretar de stat pentru apărare, cu privire la acordul de finanțare a exporturilor de apărare în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, anunțat la 18 iulie 2024.
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.
În răspunsul său scris, Luke Pollard, subsecretarul de stat parlamentar pentru apărare, a precizat că creșterea numărului de drone și alte sisteme fără echipaj pentru forțele armate ucrainene este finanțată în principal prin sprijinul anual de 3 miliarde de lire sterline al Ministerului britanic al Apărării, mai degrabă decât prin recenta afacere financiară.
Pollard a declarat: "Regatul Unit se angajează să crească cantitatea și calitatea dronelor furnizate Ucrainei, prin parteneriate naționale și internaționale. În acest exercițiu financiar vom livra Ucrainei peste 10 000 de drone (atât aeriene, cât și maritime), livrările fiind în plină desfășurare".
El a mai explicat că, din cauza schimbărilor rapide de pe câmpul de luptă, aceste drone sunt achiziționate și livrate rapid, folosind fondurile suplimentare existente ale Ministerului britanic al Apărării.
,,Din cauza schimbărilor rapide de pe câmpul de luptă, aceste drone sunt achiziționate și livrate rapid folosind fondurile anuale de sprijin de 3 miliarde de lire sterline ale Ministerului Apărării pentru Ucraina, mai degrabă decât acordul de finanțare a exporturilor de apărare în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline", a precizat Pollard.
Conflictul din Ucraina a dus la utilizarea de drone la o scară fără precedent. Mii de vehicule aeriene fără pilot (UAV) au fost utilizate pentru a urmări forțele inamice, a ghida artileria și a bombarda ținte.
Această schimbare tehnologică a transformat războiul modern, drone precum dronele mici și ieftine FPV (first-person view) jucând un rol esențial.
Proiectate inițial pentru uz civil, aceste drone sunt acum transformate în arme eficiente, fiind controlate de piloți de la sol și lovindu-se adesea de ținte încărcate cu explozibili. Această utilizare inovatoare a dronelor evidențiază modul în care a evoluat purtarea unui război în secolul XXI.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News