Contractul a fost semnat, pe 23 decembrie 2020, prin intermediul Agenției Franceze pentru Armament (Direction générale de l'armement, DGA), dar a fost anunțat oficial pe 15 ianuarie 2021. Într-un articol pentru ziarul francez La Tribune, ziaristul Michel Cabirol, preocupat de domeniul apărării, susţine că prețul unui vehicul militar multi-rol se va ridica la 1,2 milioane de euro (sau 436,8 milioane de euro pentru primele 364 Serval).
Publicaţia americană Defense News precizează că este de aşteptat ca Armata Franceză să primească primele 108 vehicule blindate SERVAL în 2022.
La production #SERVAL est lancée !
— Nexter_Group (@Nexter_Group) January 15, 2021
Le 23 décembre, la @DGA a notifié Nexter et Texelis des premières tranches série de production du marché de réalisation du système SERVAL.
Pour en savoir plus ➡️ https://t.co/NA4W1mGkvz pic.twitter.com/AAmLYx2g0C
Potrivit unui comunicat de presă, citat de publicaţiile Military Leak şi European Defence Review, contractul încheiat de DGA cu companiile Nexter și Texelis – care formează consorţiul GME SERVAL – prevede că în prima jumătate a anului 2022 să fie livrate 12 vehicule, urmate de alte 96 în a doua jumătate a anului. După alte surse, Armata Franceză ar urma să primească, până la sfârşitul anului 2030, un total de 978 de vehicule blindate multi-rol SERVAL.
SERVAL este un vehicul blindat multi-rol, cu o greutate de 15 tone, conceput pentru a înlocui vehiculele blindate VAB, aflate de mai bine de 40 de ani în dotarea Forţelor Armate Franceze.
Achiziţia vehiculelor SERVAL 4x4 reprezintă o etapă importantă în programul de înzestrare SCORPION al Forțelor Armate Franceze. Aceste vehicule de luptă întregesc programul SCORPION, alături de vehiculele bindate JAGUAR și GRIFFON, care trebuie să reînnoiască vechea flotă de vehicule blindate a Forțelor Armate Franceze.
Toate aceste vehicule blindate – sub diferitele lor configuraţii – vor fi conectate printr-un nou sistem de comunicații care le va permite să facă schimb de informaţii în timp real - Scorpion Combat Information System.
SERVAL ar urma să fie produs în trei versiuni/ configuraţii: vehicul de patrulare; vehicul de culegere de informaţii și recunoaștere; vehicul de comunicații şi război electronic. A fost gândit şi proiectat să funcționeze în zone de conflict, iar gradul ridicat de mobilitate face ca acest vehicul să fie ideal pentru a opera în astfel de condiţii.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.