Armata poloneză va fi o forță în Europa, după ce forțele terestre vor primi sistemele Himars americane și cele peste 218 lansatoare K239 Chunmoo din Coreea de Sud.
Potrivit producătorului german Rheinmetall, Skynex este un sisteme de "apărare aeriană în rețea" care oferă "un scut de protecție stratificat foarte eficient împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene" și servește drept "răspunsul necesar împotriva atacurilor de tip saturație și a atacurilor în roi". Pe scurt, este o armă mare, puternică și foarte precisă, foarte eficientă în doborârea dronelor.
Sistemele mari de apărare aeriană, cum ar fi NASAM, IRIS-T și Patriot, pot doborî cu ușurință dronele, dar utilizarea lor în acest scop are un dezavantaj major - costul.
O dronă Shahed de fabricație iraniană este, în ceea ce privește armamentul, ieftină. Versiunile de export costă în jur de 193.000 de dolari, iar cele fabricate de Rusia pe plan intern, doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari.
O rachetă NASAM costă între 600.000 și 1 milion de dolari. O rachetă Patriot costă aproape 4 milioane de dolari. O rachetă IRIS-T, relativ ieftină, costă totuși în jur de 450.000 de dolari.
Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat peste 4.600 de drone Shahed până la sfârșitul lunii februarie, în cei doi ani de război pe scară largă, astfel că utilizarea rachetelor de apărare aeriană pentru a le doborî nu este o opțiune viabilă din punct de vedere financiar pe termen lung.
"Una dintre caracteristicile cheie ale războiului este utilizarea unor sisteme relativ ieftine, cum ar fi dronele", a declarat Martin J. Dougherty, expert în armament și autor al cărții "Aircraft, Tanks and Artillery of the Ukraine War", pentru The Kyiv Independent.
,,Apărarea împotriva unor astfel de arme necesită un cost redus per angajament și capacitatea de a elimina mai multe amenințări într-un timp scurt. Dificultatea de a detecta, urmări și lovi astfel de ținte mici este, de asemenea, considerabilă", a mai precizat expertul
Ucraina s-a bazat pe sisteme precum Gepard, de fabricație germană, și pe tactica mai elementară și nu întotdeauna eficientă de a le doborî cu mitraliere mari de calibrul 50 montate pe camioane.
Skynex este o cale de mijloc între cele două - un sistem de mare precizie care poate doborî drone, dar care folosește muniție mult mai ieftină decât o rachetă Patriot.
Skynex este un sistem modular, ceea ce înseamnă că poate fi configurat în mai multe moduri, în funcție de amenințare. Detaliile acestor sisteme trimise în Ucraina nu au fost făcute publice, dar o versiune prezentată într-un videoclip prezentat de Rheinmetall în 2021 face din Skynex a fi un candidat ideal pentru doborârea dronelor.
În acest material video, un tun de tip Oerlikon Revolver Gun Mk3 - utilizat pe sistemul Skynex și capabil să tragă cu o cadență de 1.000 de gloanțe pe minut cu o rază de acțiune de 4.000 de metri - montat pe un camion elimină un roi de drone mici FPV (first-person-view) într-o singură rafală de foc.
Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de ''senzori'', precum și "unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune" pentru a detecta și identifică dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster.
Dar muniția este cheia - Skynex trage cu proiectile Oerlikon Ahead de 35 mm. În loc să lovească direct ținta, acestea explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submunitii din tungsten care sporesc șansele de a distruge cu succes dronă.
În mod deosebit, este, de asemenea, relativ ieftină - eliminarea unei ținte costă puțin peste 4.000 de dolari, semnificativ mai puțin chiar și decât cea mai mică estimare de preț pentru un Shahed.
Potrivit producătorului, în teorie, poate, de asemenea, să doboare rachete de croazieră, deși nu se știe în prezent dacă a făcut acest lucru.
,,Skynex a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările mici, cu costuri reduse, cum ar fi proiectile de mortier. Această capacitate s-a transferat bine la amenințarea emergentă a dronelor și poate fi esențială pentru un sistem de apărare aeriană stratificat", a declarat Dougherty.
Din câte s-a menţionat, Ucraina se află în posesia a doar două sisteme Skynex, mult prea puține pentru a avea un impact decisiv asupra războiului.
Dar, deși locațiile lor nu sunt publice, având în vedere eficiența lor, se poate presupune cu siguranță că protejează cel puțin două ținte foarte importante - posibil chiar și pe ''frații lor mai mari'', sistemele cu rază de acțiune mai lungă și mai puternice.
"Sistemele de rachete, capabile să angajeze avioane inamice la distanță mare, pot fi vulnerabile la atacul cu muniții mici, greu de interceptat", a declarat Dougherty.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Armata poloneză va fi o forță în Europa, după ce forțele terestre vor primi sistemele Himars americane și cele peste 218 lansatoare K239 Chunmoo din Coreea de Sud.
Marshall a fost recunoscut, în Georgia, SUA, de Lockheed Martin drept primul centru de excelență autorizat la nivel mondial pentru înlocuirea cutiei centrale a aripii avionului de transport tactic C-130 Hercules.
Franța a efectuat prima să livrare de drone kamikaze în Ucraina la doar șase luni de când acestea au fost dezvoltate de la stadiul demonstrativ la cel gata de luptă, potrivit unui director din industrie.
La expoziția aviatică de la Zhuhai, China a prezentat cel mai recent proiect al său în domeniul tehnologiei aeriene fără pilot: SS-UAV, o dronă de recunoaștere care pare pregătită să concureze cu unele dintre cele mai avansate drone militare americane, RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a participat sâmbătă și duminică la Djibouti la o reuniune ministerială privind parteneriatul turco-african, care reflectă extinderea parteneriatelor Ankarei pe continent din punct de vedere economic și militar și diversificarea influenței soft a Turciei prin ajutorul umanitar și educația religioasă.
Reaction Engines, o companie britanică care dezvoltă motoare militare pentru arme hipersonice, a intrat în faliment, potrivit The Register. Compania a dezvoltat în mod constant și a oferit soluții revoluționare pentru proiectele americane și britanice de arme hipersonice, inclusiv dezvoltarea motorului de rachetă SABRE. În plus, societatea a dezvoltat componente individuale pentru motoarele utilizate în prototipurile de arme hipersonice.
Memorandumul dintre cele două state prevede producția în comun de UAV-uri și componentele acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate. Lituanieni au venit la discuțiile de la Kiev și cu un cadou foarte util Forțelor ucrainene: peste 200 de camionete și detectoare de mine.
Concernul german Rheinmetall va avea o a doua unitate de producție în Ucraina. Lansarea primei fabrici a fost făcută în octombrie.
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Antreprenorul european de apărare MBDA a dezvăluit la expoziția Euronaval (4 – 7 noiembrie, Paris) planurile de a dezvolta o nouă versiune lansată de pe submarin a rachetei sale antinavă Exocet, vândută pe scară largă.
Programul Next-Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene ale SUA, care vizează furnizarea unui avion de vânătoare de generația a VI-a care să înlocuiască avionul F-22 Raptor, este supus unei revizuiri semnificative care i-ar putea redefini viitorul. Șeful U.S. Air Force, generalul David Allvin, a declarat săptămâna trecută că această modificare este așteptată să se încheie până la sfârșitul anului 2024 și va avea implicații majore pentru abordarea U.S. Air Force privind superioritatea aeriană.
Numărul de rachete GMLRS, cele mai utilizate de sistemul HIMARS, va fi suplimentat odată cu deschiderea unei noi facilități în Australia, care va produce în proporție de 90% pentru export.
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
Pe măsură ce Polonia își intensifică eforturile de a-și consolida capacitățile de apărare, oficialii militari polonezi se pregătesc să înceapă negocierile pentru achiziționarea a peste 100 de unități HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de la compania americană de apărare Lockheed Martin.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
Comisia parlamentară italiană a aprobat un program de modernizare militară, aprobând un plan în valoare de 8,2 miliarde EUR pentru achiziționarea de tancuri de ultimă generație și modernizarea forțelor terestre ale țării. Această inițiativă, condusă de guvernul premierului Giorgia Meloni, face parte dintr-o strategie pe termen lung menită să alinieze armata italiană la nevoile militare în continuă schimbare ale Europei și ale NATO.
Presa oficială iraniană, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a guvernului Fatima Mohajerani, a relatat marți că Republica Islamică intenționează să-și majoreze bugetul militar cu aproximativ 200 la sută.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit la 27 octombrie 2024, un proiect ambițios pentru crearea unei versiuni îmbunătățite a rachetei de croazieră Taurus. Această inițiativă, care presupune achiziționarea a 600 de unități din cea mai recentă variantă Taurus Neo, vine în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult Berlinului arme cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești asupra teritoriului său. Decizia de a construi racheta Taurus Neo reprezintă un pas important către actualizarea armamentului militar al Germaniei și consolidarea poziției sale strategice într-un mediu geopolitic volatil.
Războiul modern a suferit o transformare semnificativă în ultimele decenii, tehnologia jucând un rol din ce în ce mai vital în operațiunile militare. Printre cele mai revoluționare inovații în strategia militară contemporană se numără dronele. Aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) au revoluționat modul în care armatele operează pe câmpul de luptă. Astfel, pe fondul progreselor înregistrat rapid la capitolul noi tehnologi militare, compania ungară Uaviator a ales să facă parte din acest tren şi să răspundă cererii tor mai mari de sisteme aeriene fără pilot performante.
Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.
Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.
Compania poloneză de stat din domeniul apărării Pit-Radwar a prezentat un sistem de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, echipat cu tunuri de 35 mm și muniție programabilă. Numit SA-35MM, proiectilul sistemului este programat inductiv să se fragmenteze la momentul oportun pentru un efect maxim asupra ţintei vizate. Detonarea să densă permite reducerea cantității de muniție folosită pentru interceptare, în special a țintelor mici, cum ar fi adronele.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Pușcașii Marinei SUA evaluează un sistem automat de ochire pentru puștile standard destinate infanteriei, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea fiecărui soldat de a se apăra împotriva amenințării în creștere a dronelor pe câmpul de luptă. Sistemul ZeroMark Fire Control System (FCS), o inovație, încorporează un mecanism de reglare automată pentru ajustarea fină a punctului de ochire, optimizând precizia împotriva amenințărilor aeriene fără pilot. Aflat în prezent în curs de testare la Divizia a 3-a de pușcași marini din Hawaii, acest echipament reprezintă un progres semnificativ în ceea ce privește țintirea cu precizie a amenințărilor aflate în mișcare, care sunt adesea dificil de contracarat prin metode tradiționale.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a rachetelor TOW către Arabia Saudită, la un cost estimat de aproximativ 440 de milioane de dolari, după cum a informat Pentagonul pe 24 octombrie. Acest lucru vine pe fondul unei tensiuni fără precedent în regiune și a temerilor de escaladare a tensiunii dintre Israel și Iran.
Compania germană Rheinmetall a demarat o extindere importantă a activităților sale de producție în Ucraina, construind patru fabrici de armament. Potrivit CEO-ului Armin Papperger, prima dintre aceste unități este acum operațională și va livra primul lot de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx până la sfârșitul anului. Acest pas marchează un impuls crucial în producția de vehicule blindate moderne în Ucraina, esențiale pentru consolidarea infrastructurii sale militare.
Cel mai costisitor program de armament din lume nu a reușit să atingă nivelul de pregătire timp de șase ani, potrivit unui bilanț al Government Accountability Office (GAO) publicat recent. În ciuda faptului că a cheltuit 12 miliarde de dolari în această perioadă. Toate versiunile de F-35, cel mai costisitor program de arme din lume, nu au reușit să îndeplinească criteriile minime de pregătire pentru luptă timp de șase ani consecutivi, potrivit agenției de supraveghere a Congresului.
Curtea Constituțională a României a decis, într-o ședință de urgență, fără precedent, anularea alegerilor prezidențiale din România, arată surse DCNews.
La 4 decembrie, autoritățile române au declasificat mai multe documente a ceea ce au descris ca fiind o campanie „extrem de organizată” pe rețelele de socializare, susținută de un „actor de statal”, pentru a-l sprijini pe candidatul la președinție, Călin Georgescu. Serviciul Română de Informații Externe (SIE) a indicat că România a fost vizata de atacuri hibride ruseşti agresive, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au decis să lase viitoarea administrație Trump să ia propria decizie cu privire la calea de urmat pentru avionul său de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD). În această vară, US Air Force și-au întrerupt efortul de a dezvolta și construi un avion de luptă din a șasea generație pe fondul îngrijorărilor legate de costurile potențiale ale acestuia și a început să regândească ceea ce va avea nevoie pentru un război viitor.
Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
Suntem îngrijorați de indicațiile tot mai mari ale operațiunii coordonate de influență străină online care vizează alegerile în desfășurare în România, în special pe TikTok.
La începutul acestui an, autoritățile britanice au arestat șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Săptămâna trecută, doi dintre aceștia - Orlin Rusev și Biser Djambazov - au pledat vinovați în instanță, marcând un punct de cotitură în ceea ce a fost numit cazul „Spy Cell”. Detaliile activităților lor secrete, dezvăluite în fața Curții Penale Centrale din Londra, descriu o imagine îngrijorătoare a unei rețele sofisticate de spionaj care operează în întreaga Europă.
În urmă cu câteva luni, la Kiev și în capitalele occidentale a apărut un plan prin care reuniunea ministerială externă a NATO din decembrie de la Bruxelles ar fi trebuit să devină crucială în relațiile Ucrainei cu Alianța. Și aceasta nu este o exagerare. Zvonurile și discuțiile privind posibila primire de către Ucraina a unei invitații oficiale de aderare au fost legate de această dată. Kievul - împreună cu Washingtonul (unde mediul politic se maturizase în sfârșit suficient pentru un astfel de pas) - trebuia să-i convingă pe sceptici să aprobe această decizie provizorie, dar importantă din punct de vedere simbolic, până în decembrie.
Surse siriene au informat că, pe 05.12.2024, nave rusești aflate în estul Mării mediterane au atacat ținte din provinciile Idlib și Hama cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Rachetele au fost lansate de pe submarinul Novorossiysk și de pe fregatele Amiral Grigorovici și Amiral Gorshkov.
Începând cu anul 2022, în ciuda cererii puternice generate de creșterea continuă a cheltuielilor militare, cifra de afaceri globală a primelor o sută de companii de armament din lume a scăzut cu 3,5% față de anul precedent, ajungând la 597 de miliarde de dolari. Potrivit Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI), această scădere s-a datorat parțial obstacolelor întâmpinate de mai multe întreprinderi din sectorul militar în adaptarea producției lor la conflicte de mare intensitate.
Peste 10 generali ruși au comandat forțele Kremlinului în Siria, unde au ucis mii de civili cu același model de bombardare nediscriminatorie pe care Moscova l-a aplicat ulterior orașelor și orașelor ucrainene.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare".
La Tbilisi, mii de oameni au ieșit pentru a șasea zi consecutiv pentru a protesta împotriva respingerii de către guvern a integrării europene.
Adevăratele schimbări dramatice pentru georgieni au început în primăvara acestui an, când în Georgia a fost adoptată așa-numita lege a agenților străini, care vizează mass-media și ONG-urile care au finanțare străină.
Dar adevăratele, adevăratele schimbări pentru georgieni au fost în 2018. Atunci, actualul guvern care se declară pro-european a consacrat în Constituție obiectivul aderării la UE, dar a eliminat toate puterile președintelui. Acum, Rusia culege roadele politicii abile de infiltrare a instituțiilor georgiene.
În urmă cu o săptămână, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, a vorbit la telefon cu omologul său american, Charles Brown, care este șeful Comitetului Întrunit al șefilor de state majore din Forțele Armate ale SUA. The New York Times (NYT) a relatat despre conversație, pe care a numit-o una extrem de neobișnuită, deoarece Gherasimov a vorbit ultima dată la telefon cu colegul său american, Mark Milley, în octombrie 2022.
Forțele aeriene norvegiene, britanice și americane au desfășurat pe 3 decembrie un exercițiu aerian comun de tipul F2T2 (find, fix, tracking and target - găsire, fixare, urmărire și țintire) cu avioane de generația a cincea.
Rebelii au pătruns joi în orașul sirian Hama, a informat Reuters. Televiziunea Al Jazeera a publicat imagini cu revoltele din oraș.
În timpul discursului de joi al ministrului rus de externe Serghei Lavrov la întâlnirea miniștrilor de externe ai OSCE, miniștrii Cehiei, Poloniei, Ucrainei, Estoniei și Letoniei au părăsit sala. Delegația lituaniană a părăsit întâlnirea înainte ca Lavrov să-și înceapă discursul.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că a notificat aliații României cu privire la încercările unor actori externi de a se implica în campania electorală și garantează că ţara noastră va răspunde în mod corespunzător. "Autorităţile române investighează această tentativă de influenţare, care este în desfăşurare. Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea", se arată într-un comunicat al MAE.
Beijingul sancționează companii americane din industria de apărare.
Măsura e mai mult simbolică întrucât colaborarea dintre cele două state pe acest palier este aproape inexistentă. Singura relație dintre cele două industrii militare este una în care China fură tehnologie americană. ”Ăștia fură totul”, explica pentru DefenseRomania și Excelența Sa, ambasadorul Adrian Zuckerman, referindu-se la metodele folosite de China.
Utilizarea bombelor franceze ghidate cu precizie AASM Hammer a presupus realizarea unor modificări asupra avioanelor Su-25 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. O fotografie care prezintă un avion ucrainean Su-25 echipat cu bombe AASM Hammer a fost publicată pe reţele de socializare. Aceasta este, de asemenea, prima confirmare a faptului că bombele franceze de aviaţie AASM Hammer au fost integrate pe avioanele de atac Su-25. Până în prezent, acest aspect era cunoscut doar dintr-o declarație publică a șefului aviației de la Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, într-un interviu acordat în iunie 2024.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că este îngrijorat de atacurile cibernetice care vizează procesul electoral din România și a solicitat o investigație completă pentru a asigura integritatea acestuia, a declarat, miercuri, Matthew Miller, Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat.
Armenia sugerează că a rupt definitiv legăturile cu OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia.
Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a cerut țărilor NATO să ofere Ucrainei tot ceea ce are nevoie, subliniind că sprijinul militar este cheia succesului pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.
Avioanele de luptă A-10 Warthog ale US Air Force (USAF) ar fi fost desfășurate în Siria pentru a efectua atacuri aeriene asupra milițiilor afiliate Iranului care au intrat în Siria pentru a lupta împotriva rebelilor care au lansat o nouă ofensivă împotriva regimului Bashar al-Assad. La sfârșitul lunii trecute, războiul civil sirian, despre care se spunea că se află într-o stare de stagnare, a izbucnit din nou cu o nouă ofensivă lansată de grupurile rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS). În doar aproximativ 72 de ore, gruparea a luat cu asalt orașul sirian Alep și a avansat spre orașul central Hama.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
Compania General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) a primit un contract de la Marina SUA pentru dezvoltarea unui proiectil de artilerie (calibru 155 mm) manevrabil cu rază lungă de acțiune (Long Range Maneuvering Projectile - LRMP).
Potrivit FBI, rusoaica Nomma Zarubina stabilea legături cu jurnaliști, personal militar și experți în numele serviciilor de informații ruse. Conform documentelor agenției, aceasta a mințit autoritățile americane cu privire la legăturile sale cu Rusia, dar ulterior a recunoscut că a lucrat cu FSB.
Pentru a menține capacitatea de descurajare a NATO la nivelul actual, cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente în următorii ani. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 4 decembrie la Bruxelles.
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall Landsysteme au încheiat, pe 04.12.2024, un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, în valoare de 3,98 miliarde de coroane, fără TVA. Achiziția a fost discutată de Guvernul ceh în noiembrie, iar ministerul a informat despre semnarea contractului într-un comunicat de presă emis astăzi. Potrivit părții cehe, toate cele 14 tancuri vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Adunarea Naţională a Franţei (Camera inferioară a parlamentului francez) a votat miercuri pentru demiterea guvernului minoritar al premierului Michel Barnier. Președintele Emmanuel Macron trebuie să caute acum un nou premier.
Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei se transformă într-o amenințare pentru țările occidentale prin Coreea de Nord.