Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Prezentarea a avut loc în cadrul expoziției AUSA 2022 care a avut loc luna aceasta la Washington D.C., SUA.
Meet the HUMVEE Saber Blade Edition, a collaboration between @aerovironment, @AMGeneral_LLC and Hornet Defense. The vehicle features our Switchblade 300 and 600 loitering missile systems. Visit @AMGeneral_LLC booth #2039 at #AUSA2022 to learn more! pic.twitter.com/sxSGffMteH
— AeroVironment (@aerovironment) October 10, 2022
Noul Humvee Saber Blade Edition e un blindat la care au pus „umărul” trei companii: AM General, producătorul blindatului, AeroVironment, producătorul celebrelor drone Switchblade și Hornet Defense, care asigură turela și sistemele de protecție, inclusiv de contracarare a dronelor.
O caracteristică interesantă a noului Humvee e capacitatea blindatului de a lansa drone Switchblade. Astfel, Humvee Sabre Blade poate lansa 10 drone kamikaze antitanc de tip Switchblade 600 și 14 Switchblade 300.
Blindatul dispune și de senzori și radare de ultimă generație, dar și de un lansator de grenade Heckler & Koch GMG de 40 mm.
Dronele kamikaze americane Switchblade au devenit celebre după ce au făcut ravagii în rândul forțelor ruse pe câmpul de luptă din Ucraina.
Drona Switchblade vine în două variante: Switchblade 300 și Switchblade 600. Ambele pot fi transportate şi operate de o singură persoană, deși diferența de greutate este substanțială – un Switchblade 300 cântărește doar 2,5 kg și poate încăpea într-un rucsac, iar Switchblade 600 este mai greu, nu mai rachetă în sine are o greutate de 15 kg la care se mai adaugă şi sistemul de lansare şi operare, în total aproximativ 23 kg.
Switchblade 300 poate lovi ținte aflate pe o rază de acţiune de aproximativ 10 km și are o autonomie de zbor de 15 minute. Switchblade 600 are o rază de acţiune de aproximativ 40 km sau o durată de zbor de 40 de minute.
O dronă Switchblade dispune de o cameră de înaltă rezoluţie, iar imaginile surprinse, precum și informațiile GPS obţinute îl vor ajuta pe operator să ghideze racheta către ţinta aleasă. De asemenea, o dronă Switchblade poate primi, atât timp cât este în aer, informaţii de la alte drone, permițându-i să găsească şi să urmărească mai uşor țintele selectate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă care trebuie să continue succesul pe care dronele Bayraktar TB-2 și ANKA l-au dobândit în domeniul avioanelor de luptă fără pilot. În acest context, s-a dezvăluit că, pe lângă Bayraktar KIZILELMA, dezvoltat de compania Baykar, care a finalizat recent primul său zbor, Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează, de asemenea, la un avion de luptă fără pilot numit ANKA-3.
Ministerul lituanian al Apărării a anunțat, la 22 decembrie 2022, că a semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de drone kamikaze Switchblade 300 și Switchblade 600, proiectate și fabricate de compania americană AeroVironment. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro.
U.S. Marine Corps este cu un pas mai aproape de înlocuirea vechilor sale vehicule blindate ușoare, deoarece toate prototipurile noului vehicul militar de recunoaştere, dezvoltate în cadrul programului militar ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), sunt acum în custodia pușcașilor marini. Oficial, două companii concurează pentru a construi viitorul vehicul de recunoaştere, care va înlocui vechile LAV-uri din anii 1980. U.S. Marine Corps intenţionează să renunţe la toate vehicule LAV-25 până la începutul lui 2030.
Cel mai important producător de arme din Cehia, compania de armament Colt CZ, a încheiat un acord cu compania de stat maghiară N7 Holding Ltd. În cadrul acestui acord, care pune bazele unei colaborări pe termen lung, cele două companii intenţionează să înființeze împreună compania Colt CZ Ungaria. Scopul cooperării este înființarea unei fabrici de arme de calibru mic în Ungaria, care va furniza echipamente pentru Forțele Armate Ungare.
O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.
Pe 20 decembrie, Comitetul executiv al industriilor de apărare din Turcia a anunțat, în cadrul unei întâlniri, începerea producției în masă a sistemelor "SIPER", "HISAR" și "SUNGUR” destinate întăririi apărării antiaeriene a țării.
Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.
După ce săptămână trecut au apărut informaţii că noile blindate Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), în publicația britanică The Times au apărut informaţii, care fac referire la un raport al Ministerului german al Apărării, ca 73 dintre cele 105 obuziere autopropulsate PzH 2000 era în stare de funcţionare, dar numai 50% sunt pregătire pentru luptă. Cu alte cuvinte, toată puterea de foc a artileriei armatei germane stă în baza a 36 de obuziere autopropulsate PzH 2000.
Bulgaria a exportat arme în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-august 2022 către peste 50 de ţări din întreaga lume, a declarat ministrul economiei şi industriei bulgar Nikola Stoianov, informează miercuri Novinite.com.
MApN, prin Romtehnica, și Elbit Systems au semnat ieri contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
Albania a semnat, marți, un acord pentru achiziționarea unei flote de avioane militare fără pilot de la compania turcă "Bayraktar".
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 19.12.2022, că încă un bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor.
Într-un final, după ce o primă licitație a fost anulată, MApN a semnat contractul cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.
Compania spaniolă de apărare Tess Defense va livra marți, 20 decembrie, primele șapte vehicule de luptă Dragon 8×8 către Forţele Armate Spaniole, ca parte a programului militar de înzestrare ''Fuerza 35'', derulat de Ministerul spanilor al Apărării. Prima fază a programului ''Fuerza 35'' presupune livrarea a 348 de vehicule de luptă VCR Dragon 8X8 în următorii cinci ani.
Ministerul ceh al Apărării negociază livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Rafael Spyder LR de producție israeliană. Anul trecut, în octombrie, Republica Cehă a semnat un contract cu compania israeliană Rafael pentru achiziționarea a patru baterii de sisteme de apărare antiaeriană Spyder LR.
Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis care îi va consolida apărarea antiaeriană, a făcut cunoscut ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, citat de AFP.
Marea Britanie a promis nu doar că nu va slăbi ajutorul acordat Ucrainei în 2022, dar Downing Street își propune ca în 2023 acest ajutor să fie și mai mare. Mai mult, britanicii vor asigura sute de mii de obuze și muniție pentru piesele de artilerie ale Ucrainei.
Noile blindate moderne germane Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), scrie duminică săptămânalul germană Der Spiegel, citat de agenţiile DPA şi EFE.
Compania americană Leidos a primit recent un contract, în valoare de 334 milioane de dolari, pentru dezvoltarea unui sistem hipersonic cu propulsie de tip scramjet.
Lituania se alătură și ea statelor care achiziționează celebrele sisteme de lansare multiplă HIMARS M142.
Contactele dintre România și Coreea de Sud sunt tot mai dese în ultimul timp. Țara noastră a semnat inclusiv scrisori de intenție cu cei de la Seul, cu privire la achiziții militare. Știm pe în analiză se află și obuziere autopropulsate de 155 mm - K9 Thunder sud coreene.
Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor.
Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.
Finlanda a ales compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems pentru a furniza armatei finlandeze rachetele necesare utilizării eficiente a sistemelor portabile.
Forţele Navale ale SUA nu se grăbesc să înceapă derularea programului militar DDG(X) care prevede dezvoltarea unei noi generaţii de distrugătoare, ci probabil industria navala americană va continua să construiască pentru o perioadă lungă de timp distrugătoare din clasa Arleigh Burke, parte a programului militar DDG Flight III, a declarat secretarul Marinei SUA, Carlos Del Toro.
Potrivit informațiilor publicate de cotidianul israelian "The Jerusalem Post" la 6 decembrie 2022, Israelul solicita Statelor Unite sa aprobe vanzarea sistemelor de apărare antiaeriană Arrow-3 către Germania. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, crede că Statele Unite vor permite vânzarea sistemului de apărare antirachetă Arrow-3 către Germania. La summit-ul european de la Praga din 29 august, cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre proiectul european European Sky Shield Initiative (ESSI). Scutul s-ar putea baza, printre altele, pe sistemele de apărare antirachetă israeliene „Arrow 3”, sistemul Patriot, dar și pe sistemele germane IRIS-T SLM, de la Dielh Defence.
În timp ce compania Dassault Aviation și filialele germane și spaniole ale Airbus au ajuns în sfârșit la un acord industrial cu privire la programul ''Sistemul de Luptă Aeriană al Viitorului (SCAF/FCAS)'' - noul avion european de generația a VI-a - viitorul par încă foarte complicate în ceea ce privește programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Germanii de la Rheinmetall vor ca ''Eurotank-ul'' să aibă tunul de 130 mm L/51, iar francezii de la Nexter considera mai bună soluţia lor - tunul ASCALON.
U.S. Army ar urma să primească în următoarele săptămâni primele vehicule blindate Stryker echipate cu un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune cu o armă laser (Directed Energy Maneuver Short Range Air Defense - DE-MSHORAD). Un purtător de cuvânt al dpartamentului ''Rapid Capabilities and Critical Technologies Office'' (RCCTO) din cadrul armatei SUA a declarat pentru publicaţia Task and Purpose că patru vehicule Stryker echipate cu arme laser de 50 de kilowați vor ajunge la Baza Fort Sill, Oklahoma, în ianuarie 2023.
Un nou scandal zguduie gigantul francez Naval Group, care a pierdut anul trecut așa-numitul contract al secolului în Australia, privind achiziția de submarine din clasa Barracuda.
Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei au avut o serie de întrevederi care s-au axat pe cooperarea în domeniul securității.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Sâmbătă tragică în India, unde forțele armate indiene au pierdut două avioane, un Su-30 și un Mirage 2000.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Premierul polonez a anunțat că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei 74 de tancuri, dintre care 14 Leopard.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.