Abrams în versiunea modernă cumpărată de România e o adevărată mașină de luptă. Tancul vine însă cu o mare provocare pe lângă cele 70 de tone și infrastructura României
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a vorbit recent la Podcastul Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania, despre înzestrarea Armatei României şi starea industriei de apărare. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de achiziţia de tancuri Abrams pe care ţara noastră o face pentru a revitaliza capabilităţile Forţelor Terestre Române.
Forțele Terestre Române își vor îmbunătăți capacitățile în materie de blindate prin livrarea a 54 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3, începând cu anul 2026.
,,Programul de înzestrare cu tancuri este planificat pentru 2026, dar din cauza efectelor pe care le-a produs războiul din Ucraina mulţi producători nu-ţi mai pot asigura o cantitate semnificativă de tancuri într-un termen foarte scurt’’, a precizat generalul (r) Cătălin Tomescu.
De asemenea, acesta a confirmat că tancurile achiziţionate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vor fi Abrams în cea mai modernă configuraţie SEP v3. Cu toate acestea, generalul Tomescu a menţionat că tancurile americane sunt foarte bune, dar au câteva minusuri – greutatea şi mentenanţă complicată.
Această achiziţie pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să o facă reprezintă o modernizare semnificativă a flotei actuale de blindate grele aflate în dotarea Forţelor Terestre Române, care include tancuri T-55 învechite dar și mai recentul TR-85M1 Bizonul.
,,În afară de faptul că are 70 tone, iar majoritatea infrastructurii noastre rutiere rezista unor sarcini de până 60 de tone, acest tanc are o mentenanţă foarte complicată, deoarece are motoare cu turbină. Prin urmare, achiziţionăm o categorie de tehnică militară foarte bună din punct de vedere tehnologic, dar cu cerinţe foarte mari. Acest tanc este foarte bun, dar mult prea complex pentru noi, a argumentat Tomescu
M1A2 Abrams SEP v3, cunoscut și sub numele de M1A2C, este o versiune modernizată a legendarului tanc american M1A2, care prezintă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește rezistența și eficiența pe câmpul de luptă.
Prezentat pentru prima dată în octombrie 2015 la expoziția de apărare AUSA din Washington, D.C., M1A2C SEP v3 a intrat în serviciul armatei americane în 2017.
Această variantă include îmbunătățiri precum Ammunition DataLink (ADL), muniție de 120 mm îmbunătățită și sistemul IFLIR (Improved Forward-Looking Infrared). Armamentul său principal este un tun cu țeavă lisă de 120 mm, completat de un sistem simplu de armament telecomandat (CROWS) Low Profile (LP), dar și o varietate de alte sisteme pentru o versatilitate sporită în luptă.
M1A2C SEP v3 a fost achiziţionat de diferite țări, inclusiv Polonia, care a semnat un contract pentru 250 de unități, și Australia, care a achiziționat 75 de unități.
Designul tancului include un nou pachet blindat pentru o mai bună protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED) și un motor cu turbină cu gaz Honeywell AGT1500 pentru mobilitate sporita. Acesta este echipat cu capacități avansate de război electronic și cu sistemul de protecție activă Trophy (APS) pentru apărarea împotriva rachetelor anti-tanc.
Cântărind aproximativ 73 600 kg, M1A2C poate atinge viteze de până la 68 km/h, cu o autonomie de 425 km. Aceste îmbunătățiri asigură faptul că M1A2C SEP v3 rămâne un atu formidabil pe câmpul de luptă modern.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News