Administraţia Trump ’’a vandut’’, în ultima zi de mandat, 50 de avioane F-35 și 18 drone MQ-9 Reaper către Emiratele Arabe Unite
Cu doar câteva ore înainte de învestirea lui Joe Biden în funcție de președinte al Statelor Unite, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi administraţia Donald Trump au ajung la un acord privind vânzare de arme, în valoare de 23 miliarde dolari, printre care se numără şi cele 50 avioane F-35.
Potrivit agenţiei Reuters, care a dat știrea în premieră, acordul a fost unul dintre ultimele documentele pe care administrației Trump şi-a pus semnătura.
Sursa citată precizează că acordul pentru vânzarea a 50 de avioane F-35 și 18 drone MQ-9 Reaper către Emiratele Arabe Unite a fost semnat de administrației Trump cu doar o oră înainte ca Joe Biden să fie învestit în funcţia de preşedinte al SUA.
O sursă anonimă a confirmat pentru publicaţia Defense News că oficialii SUA și EAU au semnat miercuri o cerere de ofertă, care consolidează condițiile unei vânzări militare străine între două state.
Citeşte şi: Vânzare de avioane F-35 către UAE, lovită la temelie. Departamentul de Stat al SUA a fost dat în judecată
Departamentele de Stat și cel al Apărării nu au răspuns solicitărilor Defense News de a confirma sau nu dacă administraţia Trump a vândut, în ultima zi de mandat, 50 de avioane F-35 și 18 drone MQ-9 Reaper către Emiratele Arabe Unite.
Acordul cuprinde costul aeronavelor, specificațiile tehnice și programul pentru livrările a F-35 către EAU, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu subiectul. Aceste surse nu au putut confirma data la care urmează să fie livrat primul F-35 către Abu Dhabi, dar au declarat că o propunere anterioară prevedea 2027 ca o posibilă dată.
Acordul cu Emiratele Arabe Unite a fost estimat anterior la o valoare de 23,37 miliarde de dolari, inclusiv 50 de luptători F-35A în valoare de 10,4 miliarde de dolari, 18 drone MQ-9B în valoare de 2,97 miliarde de dolari și muniții aer-aer și aer-sol în valoare de 10 miliarde de dolari.
Este de aşteptat ca valoarea totală a acestor contracte să se schimbe la momentul negocierilor cu contractorul principal al avioanelor F-35, compania Lockheed Martin și cu producătorul dronelor MQ-9, compania General Atomics.
Nu este clar dacă administrația Biden va încerca să anuleze acordul. Antony Blinken, viitorul secretar de Stat al lui Biden, a precizat la sfârșitul lunii octombrie că vânzarea avioanelor F-35 către este EAU este „ceva la care ar trebui să ne uităm foarte, foarte atent”, datorită obligațiilor SUA de a păstra avantajul militar al Israelului în Orientul Mijlociu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News